Casă deschisă pentru bătrânii străzii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Casă deschisă pentru bătrânii străzii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fundaţia de Sprijin a Vârstnicilor, în parteneriat cu Primăria Galaţi, dispune de un centru de primire în regim de urgenţă pentru bătrânii străzii, numit „Casă deschisă pentru Bătrânii Străzii”. Realizat între anii 2002-2003, cu ajutorul Consiliului Judeţului Galaţi, centrul a fost finanţat din bani europeni. În acest moment, poate găzdui 20 de vârstnici, în camere cu trei sau patru paturi.

Personalul Fundaţiei identifică o parte dintre gălăţenii de vârsta a treia care au rămas fără adăpost şi încearcă o reintegrare socială a acestora, ajutându-i să îşi obţină acte de identitate, pensii, adăpost şi asistenţă medicală. Potrivit directorului executiv al Fundaţiei de Sprijin a Vârstnicilor, Octavian Bogos, 27 de persoane fără adăpost au beneficiat, în cursul anului trecut, de serviciile medicale ale centrului. Gama de servicii a variat de la triaj epidemiologic şi deparazitare până la transportul la spital. De o masă caldă pe zi preluată de la Cantina de Ajutor Social, plus mic dejun şi cină cumpărată s-au bucurat, lunar, 23 de persoane. Pe durata întregului an, au fost cazaţi la Centru 46 de vârstnici. De la înfiinţare, nu mai puţin de 782 de bătrâni au primit ajutor din partea personalului de la Centru.

„Casa Speranţei”

Tot în cadrul FSV funcţionează centrul de primire în regim de urgenţă „Casa Speranţei”. În cursul anului trecut şi în prezent, beneficiază de servicii medicale 15 vârstnici. Lunar au avut asigurată o masă caldă 12 persoane, alţi 32 de bătrâni cu probleme fiind cazaţi, pe durata anului trecut.

Îngrijire la domiciliu

În structura Fundaţiei de Sprijin a Vârstnicilor există şi un departament de Îngrijiri Comunitare. Circa 100 de vârstnici cu situaţii financiare şi sociale precare au beneficiat până acum, lunar, de pachete cu alimente. Pentru anul 2012, numărul beneficiarilor a scăzut la 70, ne informează Octavian Bogos. Îngrijirea bătrânilor la domiciliu este asigurată, în acest moment de două îngrijitoare, deşi, iniţial, se lucra cu patru persoane cu această calificare. Grupul ţintă al activităţilor este format din 30 de vârstnici. Până în prezent, 19 persoane pe lună au primit asistenţă de acest fel.

Centrul de zi - fuga de marginalizare

Prin deschiderea Centrului de Zi, membrii fundaţiei şi-au propus să îi ajute pe vârstnicii gălăţeni să îşi petreacă într-un mod plăcut timpul liber şi să nu ajungă în situaţia de a fi marginalizaţi social. Activităţile la care iau parte bătrânii sunt variate: de la jocuri de societate până la întâlniri duhovniceşti şi excursii. Grupul ţintă pe care îl deserveşte acest centru este format din 30 de persoane. 90 de vârstnici s-au bucurat, în 2011, de consiliere în cadrul Centrului de Mediere administrat de FSV. Serviciile acestui compartiment sunt asigurate de un asistent social şi de un lucrător social.

Cum cerem ajutor

Dacă aveţi nevoie de ajutorul personalului din departamentele Fundaţiei de Sprijin a Vârstnicilor (două centre de primire în regim de urgenţă, un centru de îngrijire la domiciliu, un centru de zi şi unul de informare) sau ştiţi pe cineva care are nevoie, puteţi suna la numărul de telefon 0754010902 sau la la 0236470040. Veţi găsi sediul Fundaţiei pe strada Barboşi, la numărul 6.

Citit 3032 ori Ultima modificare Duminică, 29 Ianuarie 2012 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.