Trenuri cu risc crescut

Trenuri cu risc crescut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În anul 2008, Poliţia Transporturi Galaţi a considerat ca fiind zone de risc privind siguranţă publică staţiile CFR Galaţi, Brăila, Buzău, Focşani, Tecuci, Făurei, Barboşi-Călători şi Râmnicu Sărat.  Trenurile cu risc crescut au fost cele de pe relaţiile Galaţi-Tecuci şi Galaţi-Bârlad (în special în weekend), Buzău-Adjud-Focşani şi secţia Buzău-Nehoiaşu – aici producându-se cele mai multe furturi şi acte de tulburare a siguranţei publice.

„În timpul sezonului estival, adică în perioada 1 iunie-30 septembrie am avut, în timpul anului 2008, mari probleme cu un accelerat care a circulat pe relaţia Iaşi–Tecuci-Barboşi-Brăila-Făurei-Mangalia”, explică comisarul-şef Petrică Hahui, comandantul Poliţiei Transporturi Galaţi şi continuă: „Acest tren sezonier ar fi trebuit să circule pe varianta Iaşi-Tecuci-Făurei-Feteşti, dar a fost deviat pentru că erau lucrări la linia care lega Tecuciul de Făurei.

Între orele 1 noaptea, de când trenul pleca din Tecuci şi 2 noaptea, când ajungea la Barboşi – unde avea loc joncţiunea cu acceleratul Galaţi-Mangalia şi se forma trenul care mergea spre Brăila-Făurei – în tren se adunau persoane diverse şi, în general, turbulente: vagabonzi, vânzători ambulanţi, tineri beţi. Acestea provocau, într-adevăr, probleme călătorilor şi personalului CFR. Poliţia Transporturi a surpravegheat îndeaproape acest tren, de la intrarea lui în zona  noastră de competenţă, adică de la Bârlad şi până spre ieşirea din Făurei."

O altă problemă foarte gravă, s-a semnalat special în trenurile de pe relaţia Galaţi-Bârlad şi Galaţi-Tecuci (conform spuselor comisarului-şef Petrică Hahui, trei sferturi dintre trenurile spre Bârlad sunt personale, având deci opriri în toate comunele; trenurile spre Tecuci sunt însă şi rapide, ele mergând în continuare spre Iaşi sau Târgu Mureş).

„Aici”, spune comisarul Hahui, „rămâne vechea problemă a atacurilor cu pietre şi bolovani asupra trenurilor. Au fost şi infracţiuni de ultraj, dar  problema cea mai mare o constituie spargerea geamurilor şi rănirea pasagerilor cu pietre. Sunt 18 comune care leagă Galaţiul de Tecuci şi în ciuda tuturor eforturilor noastre şi a campaniilor desfăşurate în şcoli, în care am vorbit copiilor despre cât de grav este să arunci cu pietre în geamurile vagoanelor, rezultate au fost foarte slabe. Avem, într-adevăr, sprijinul poliţiilor comunale, dar în această problemă este clar că avem nevoie şi de sprijinul tuturor celorlalte instituţii poliţieneşti”. 

Înainte de a pune pe umerii Poliţiilor toate problemele sociale din jurul nostru, am putea începe prin a ne implica în momentul în care îi vedem pe micii inconştienţi cum iau la ţintă trenurile de călători. Se numeşte spirit civic şi da, ştim, este întotdeauna apreciat şi mai niciodată pus în practică la modul personal…

Citit 1238 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.