Primăria, un vecin indolent - Fost chiriaş, în pericol să ajungă şi fost proprietar
Foto: Foto: Mihai Angheluţă

Primăria, un vecin indolent - Fost chiriaş, în pericol să ajungă şi fost proprietar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când locuieşti la bloc, unul din principalele impedimente sunt... vecinii. Vrei să faci o reparaţie, n-are vecinul bani să pună partea lui. Mai rău, te trezeşti că-ţi pică un zid peste tine şi, când-colo, ce să vezi!? vecinul tocmai a „ciopârţit” structura de rezistenţă. Dar, mai cu vorba bună, mai c-o plângere la administratorul de bloc, se mai găseşte o rezolvare.

Dar ce te faci când vecinul tău e tocmai unul care îţi „întoarce portofelul pe dos”, cum se zice, şi te plimbă de la Ana la Caiafa? Numai un vecin din ăsta să nu ai, cum are Adrian Spiridon de pe strada Portului.
Fost chiriaş al Primăriei, de prin ’95, în 2008 şi-a cumpărat un apartament, la etaj, în imobilul de la numărul 5. Şi uite aşa a ajuns vecin cu... Primăria Galaţi, care deţine în continuare spaţiul de la parter. Pe care îl are închiriat, bineînţeles.

Chiriaş încăpăţânat surpă o proprietate
Chiriaşul de la parter, conform spuselor lui Spiridon, îşi ţine în acel spaţiu diferite bunuri, între care şi sculele de pescuit. Ideea e că, pentru a intra mai uşor, chiriaşul a „decupat” în peretele dinspre stradă o ditamai poarta, cât una de garaj, care a afectat structura de rezistenţă clădirii. Acest lucru e vizibil cu ochiul liber, colţul clădirii fiind deja aplecat şi crăpat. Pe de altă parte, după cum mai spune Spiridon, neexistând reţea de canalizare pentru spaţiul de la parter, fundaţia s-a surpat, iar instalaţiile de sub clădire sunt în mare nevoie de reparaţii. Mai mult, garajul de tablă pe care acelaşi chiriaş al Primăriei îl deţine în curtea casei de pe Portului 5 face imposibil accesul la ţevile de apă din curte, comune tuturor apartamentelor din clădire.

Cine e vecinul  meu?
Spiridon e disperat. Pentru cei 75 de metri pătraţi plăteşte rate 10 ani de zile şi nu ştie dacă la sfârşitul creditului va mai avea şi casa în picioare. Vrea să-şi repare casa, iar proprietarul vecin cu el, recte Primăria, îl plimbă din adresă în adresă şi din audienţă în audienţă.

Într-o adresă de răspuns din august 2009, primarul Dumitru Nicolae îl anunţă pe Spiridon că i s-a pus în vedere chiriaşului de la parter „că are obligaţia de a verifica starea tehnică a instalaţiilor de apă şi canalizare, repararea şi înlăturarea eventualelor defecţiuni, sub sancţiunea rezilierii contractului de închiriere.”

De atunci, nici instalaţiile nu au fost reparate, nici Primăria n-a luat vreo măsură, ca un bun proprietar ce ar trebui să fie. Mai mult, la insistenţele lui Spiridon, aceeaşi Primărie îi răspunde „cu manta”, ca să fim cinstiţi: „vă comunicăm că cele două garaje (cel din curte şi... cel de la parterul clădirii, n.n.) au fost amplasate în baza autorizaţiilor 85/13 nov. 1985 şi 8160/5 sep. 1991 şi sunt proprietatea d-lui D.M. Ţinând cont că şi dvs. sunteţi proprietar, vă informăm că nu avem competenţa legală în rezolvarea conflictului creat. Acesta se poate stinge pe cale amiabilă sau în instanţă.”

La solicitările noastre, purtătorul de cuvânt al edilului-şef, Nicoleta Manole, ne-a precizat că, în urma verificărilor făcute la serviciile de specialitate din cadrul Primăriei, spaţiul de la parterul imobilului din Portului 5 are destinaţia de... magazie.

Bani din chirii, răspundere ioc
Cu alte cuvinte, Primăria habar nu are (sau nu vrea să aibă) ce deţine, cu atât mai puţin să-şi asume vreo răspundere şi să întreprindă ceva, ca un bun proprietar.

Aparent, singura grijă a edililor e să strângă cât mai mulţi bani din chirii şi pentru asta îşi încalcă şi propriile reguli.

În ianuarie 2011, atât chiriaşi, cât şi proprietarii din Portului 5 au fost somaţi să îşi întocmească dosare, cuprinzând inclusiv documentaţia tehnico-cadastrală, pentru a li se închiria şi suprafaţa curţii imobilului. Cum multe dintre familii nu dispuneau de suma necesară, cadastrul clădirii nu s-a mai făcut. Dar Primăria a trecut peste acest „amănunt nesemnificativ” şi le-a făcut contract din oficiu, punându-i pe proprietari şi pe chiriaşi să plătească şi din urmă. Le-a remis o adresă cu spaţiul aferent fiecăruia, măsurat în prezenţa nu se ştie cui şi... dă-i bătaie la plata chiriei.

Adrian Spiridon încă mai speră că, în ceasul al doisprezecelea, Primăria va conştientiza că trebuie să se comporte ca un proprietar, aşa cum le pretinde şi cetăţenilor pe care îi slujeşte, şi îşi va respecta obligaţiile de a consolida imobilul. S-a programat şi într-o audienţă la primar, sperând că nu se va ajunge totuşi la o acţiune în instanţă.

Citit 1741 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2012 19:12

11 comentarii

 • postat de larisapp
  Miercuri, 15 Februarie 2012 10:26
  Primaria, cum nu a stiut sa puna piciorul in prag pana acum, nu o va face nici in viitor. Trebuie schimbata conducerea si poate ca lucrurile se vor rezolva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marian
  Miercuri, 15 Februarie 2012 10:24
  Numai la noi in oras se puteau intampla lucrurile astea. Dumitru Nicolae are pretentii ca noi sa intretinem, dar el de ce nu face acelasi lucru?
  0
  0
  Raportează
 • postat de alice
  Joi, 09 Februarie 2012 15:58
  nu ne putem astepta la ceva bun din partea acestui individ, care chipurile este primar. a uitat care ii este datoria si responsabilitatile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alina
  Joi, 09 Februarie 2012 15:52
  nu stiu de ce , dar nu ma mai mira absolut nimic ce vine din partea asa zisului nostru primar ..pur si simplu isi bate joc de noi...
  0
  0
  Raportează
 • postat de sorin
  Joi, 09 Februarie 2012 15:43
  Primarul numai conduce de mult orasul ,conduc baietii destepti si cu bani pe care nu ii intereseaza de oras mai degraba de portofel asa ca degeaba tunam si fulgeram la adresa primarului pt ca el numai e de mult cel care ia deciziile
  0
  0
  Raportează
 • postat de eugen
  Joi, 09 Februarie 2012 13:08
  Bataie de joc..asa se numeste ceea ce face Dumitru Nicolae cetatenilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de jeni
  Joi, 09 Februarie 2012 12:56
  Activitatea primarului s-a redus la un singur cuvant: incompetenta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de laur
  Joi, 09 Februarie 2012 12:50
  dar primarul nostru de ce nu face acelasi lucru care il cere chiriasilor? Sau a uitat ca si sediul primariei este in aceeasi situatie? Trebuie sa-i amintim acest lucru in caz ca a uitat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de bianca
  Joi, 09 Februarie 2012 12:48
  lui Dumitru Nicolae nu trebuie sa-i cerem prea multe, ne-am obisnuit cu competenta lui si multe probleme il depasesc pe el. Este mult prea mult pentru el.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alma
  Joi, 09 Februarie 2012 11:27
  asa cum primarul le cere chiriasilor sa repare, el de ce nu face la fel cu sediul Primariei, ca doar si aceasta se afla in chirie?
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 09 Februarie 2012 11:24
  avem inca o dovada clara ca actualul primar nu face absolut nimic si isi bate joc de cetateni dupa bunul lui plac. A uitat ca si primaria se afla in chirie? De ce nu face nimic?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.