Primăria, un vecin indolent - Fost chiriaş, în pericol să ajungă şi fost proprietar
Foto: Foto: Mihai Angheluţă

Primăria, un vecin indolent - Fost chiriaş, în pericol să ajungă şi fost proprietar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când locuieşti la bloc, unul din principalele impedimente sunt... vecinii. Vrei să faci o reparaţie, n-are vecinul bani să pună partea lui. Mai rău, te trezeşti că-ţi pică un zid peste tine şi, când-colo, ce să vezi!? vecinul tocmai a „ciopârţit” structura de rezistenţă. Dar, mai cu vorba bună, mai c-o plângere la administratorul de bloc, se mai găseşte o rezolvare.

Dar ce te faci când vecinul tău e tocmai unul care îţi „întoarce portofelul pe dos”, cum se zice, şi te plimbă de la Ana la Caiafa? Numai un vecin din ăsta să nu ai, cum are Adrian Spiridon de pe strada Portului.

Fost chiriaş al Primăriei, de prin ’95, în 2008 şi-a cumpărat un apartament, la etaj, în imobilul de la numărul 5. Şi uite aşa a ajuns vecin cu... Primăria Galaţi, care deţine în continuare spaţiul de la parter. Pe care îl are închiriat, bineînţeles.

Chiriaş încăpăţânat surpă o proprietate

Chiriaşul de la parter, conform spuselor lui Spiridon, îşi ţine în acel spaţiu diferite bunuri, între care şi sculele de pescuit. Ideea e că, pentru a intra mai uşor, chiriaşul a „decupat” în peretele dinspre stradă o ditamai poarta, cât una de garaj, care a afectat structura de rezistenţă clădirii. Acest lucru e vizibil cu ochiul liber, colţul clădirii fiind deja aplecat şi crăpat. Pe de altă parte, după cum mai spune Spiridon, neexistând reţea de canalizare pentru spaţiul de la parter, fundaţia s-a surpat, iar instalaţiile de sub clădire sunt în mare nevoie de reparaţii. Mai mult, garajul de tablă pe care acelaşi chiriaş al Primăriei îl deţine în curtea casei de pe Portului 5 face imposibil accesul la ţevile de apă din curte, comune tuturor apartamentelor din clădire.

Cine e vecinul  meu?

Spiridon e disperat. Pentru cei 75 de metri pătraţi plăteşte rate 10 ani de zile şi nu ştie dacă la sfârşitul creditului va mai avea şi casa în picioare. Vrea să-şi repare casa, iar proprietarul vecin cu el, recte Primăria, îl plimbă din adresă în adresă şi din audienţă în audienţă.

Într-o adresă de răspuns din august 2009, primarul Dumitru Nicolae îl anunţă pe Spiridon că i s-a pus în vedere chiriaşului de la parter „că are obligaţia de a verifica starea tehnică a instalaţiilor de apă şi canalizare, repararea şi înlăturarea eventualelor defecţiuni, sub sancţiunea rezilierii contractului de închiriere.”

De atunci, nici instalaţiile nu au fost reparate, nici Primăria n-a luat vreo măsură, ca un bun proprietar ce ar trebui să fie. Mai mult, la insistenţele lui Spiridon, aceeaşi Primărie îi răspunde „cu manta”, ca să fim cinstiţi: „vă comunicăm că cele două garaje (cel din curte şi... cel de la parterul clădirii, n.n.) au fost amplasate în baza autorizaţiilor 85/13 nov. 1985 şi 8160/5 sep. 1991 şi sunt proprietatea d-lui D.M. Ţinând cont că şi dvs. sunteţi proprietar, vă informăm că nu avem competenţa legală în rezolvarea conflictului creat. Acesta se poate stinge pe cale amiabilă sau în instanţă.”

La solicitările noastre, purtătorul de cuvânt al edilului-şef, Nicoleta Manole, ne-a precizat că, în urma verificărilor făcute la serviciile de specialitate din cadrul Primăriei, spaţiul de la parterul imobilului din Portului 5 are destinaţia de... magazie.

Bani din chirii, răspundere ioc

Cu alte cuvinte, Primăria habar nu are (sau nu vrea să aibă) ce deţine, cu atât mai puţin să-şi asume vreo răspundere şi să întreprindă ceva, ca un bun proprietar.

Aparent, singura grijă a edililor e să strângă cât mai mulţi bani din chirii şi pentru asta îşi încalcă şi propriile reguli.

În ianuarie 2011, atât chiriaşi, cât şi proprietarii din Portului 5 au fost somaţi să îşi întocmească dosare, cuprinzând inclusiv documentaţia tehnico-cadastrală, pentru a li se închiria şi suprafaţa curţii imobilului. Cum multe dintre familii nu dispuneau de suma necesară, cadastrul clădirii nu s-a mai făcut. Dar Primăria a trecut peste acest „amănunt nesemnificativ” şi le-a făcut contract din oficiu, punându-i pe proprietari şi pe chiriaşi să plătească şi din urmă. Le-a remis o adresă cu spaţiul aferent fiecăruia, măsurat în prezenţa nu se ştie cui şi... dă-i bătaie la plata chiriei.

Adrian Spiridon încă mai speră că, în ceasul al doisprezecelea, Primăria va conştientiza că trebuie să se comporte ca un proprietar, aşa cum le pretinde şi cetăţenilor pe care îi slujeşte, şi îşi va respecta obligaţiile de a consolida imobilul. S-a programat şi într-o audienţă la primar, sperând că nu se va ajunge totuşi la o acţiune în instanţă.

Citit 1840 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2012 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.