Caz unicat în Galaţi: o familie în luptă cu inerţia şi indolenţa

Caz unicat în Galaţi: o familie în luptă cu inerţia şi indolenţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Părinţii care au copii nevăzători sau slab văzători au pe cineva care să le pledeze drepturile * Familia Cioc îşi doreşte înfiinţarea unei clase pentru elevi nevăzători la Galaţi * Şapte copii au fost operaţi în SUA şi şi-au recăpătat parţial vederea, ca urmare a demersurilor celor doi  *

De obicei, necazurile şi suferinţa te transformă într-un om egoist şi însingurat. Nu aşa s-a întâmplat şi cu Ancuţa şi Mihăiţă Cioc, părinţii unui băieţel născut prematur, motiv pentru care a căpătat o boală aproape incurabilă - retinopatie într-un stadiu foarte avansat. După ce au reuşit cu greu să-i redea fiului lor măcar parţial vederea, au început să lupte pe toate fronturile pentru ajutorarea altor familii care au acelaşi necaz.

Îşi amintesc cu groază şi acum ziua în care au aflat diagnosticul puiului lor, care avea atunci doar câteva săptămâni de viaţă. Cât de năuciţi au rămas când o doctoriţă de la Bucureşti le-a spus că Filip al lor ar putea orbi complet în câteva luni! La nici două luni este operat la Bucureşti, dar situaţia nu se remediază, motiv pentru care va fi supus unor intervenţii repetate. La numai cinci luni, Filip este primul copil din România care se operează la o clinică din SUA, în condiţiile în care în România şi în alte ţări europene nu i s-a dat nicio şansă. Copilul are acum doi ani, vede cu un ochi în proporţie de 70 la sută, iar cu celălalt doar 30 la sută, dar nu a rămas complet orb cum i se prezisese.

Cât de importantă e informaţia

„N-am vrut să acceptăm ideea că nu putem face nimic ca să-i salvăm vederea. De la doctoriţa care l-a operat la Bucureşti am aflat că ar fi un specialist care face aceste operaţii cu succes. Dar nu ştia nici unde, şi nici numele complet. Am stat zile întregi pe internet şi am căutat cu înfrigurare. Am găsit clinica, am trimis documentele medicale, ne-am programat, ne-am luptat să facem rost de bani, pentru că intervenţia costă 15.000 de euro şi trebuie să stai în SUA pentru control şi pentru alte analize încă o lună. A fost greu, dar acum când vedem că Filip se apropie de normalitate, nimic nu ni se pare imposibil”, povesteşte mama micuţului. Ambii părinţi mai spun că, în ciuda nenorocului pe care l-au avut la naşterea copilului, Dumnezeu le-a scos în cale oameni minunaţi, care i-au ajutat să ajungă acolo unde alţi părinţi nu şi-au permis.

„Vinovaţi” de alte şapte operaţii în doi ani

Soţii Cioc povestesc că experienţa pe care au trăit-o timp de o lună în SUA, când au fost să-şi opereze copilul, i-a schimbat şi i-a determinat să vadă altfel lucrurile. „Acolo oamenilor le pasă de cei din jur. Există diverse asociaţii şi organizaţii care chiar oferă ajutor. De serviciile unei asemenea organizaţii am beneficiat şi noi, deşi se ocupa de emigranţii italieni, ne-au cazat la jumătate de preţ, ceea ce a însemnat foarte mult pentru noi”, povestesc cei doi părinţi.

Conştienţi cât de valoroasă e informaţia, dar şi de faptul că se pot obţine mai multe facilităţi pentru copiii cu handicap, dacă sunt mai mulţi oameni care le solicită, au înfiinţat Asociaţia Părinţilor Copiilor Slab Văzători şi Nevăzători. Prin intermediul acesteia au trimis la operaţie în SUA, în doar doi ani, alţi şapte copii cu retinopatie în stadii avansate.

„Mai mult succes, dacă  suntem mai mulţi”

De pe site-ul www.retinopatiecopii.ro pe care l-au înfiinţat recent, oricine poate obţine informaţiile necesare pentru efectuarea intervenţiei în SUA, pentru cazare la jumătate de preţ sau informaţii despre perioadele când medicul din SUA vina în Italia, pentru consultaţii. „Pentru că părinţii copiilor nevăzători din Italia sunt foarte bine organizaţi, guvernul a realizat acolo un parteneriat cu medicul respectiv şi, în loc să se cheltuiască sume foarte mari pentru deplasarea şi cazarea mai multor familii, e mai simplu să suporte transportul şi cazarea medicului. Chiar şi noi românii, prin bunăvoinţa asociaţiei respective, putem beneficia de controale efectuate în Italia, nu mai batem drumul până în America”, ne explică Ancuţa şi Mihăiţă Cioc.

La noi nu se poate face aşa ceva, pentru că asociaţiile de nevăzători n-au nici măcar o evidenţă a cazurilor copiilor cu acest handicap, în rest cine să lupte pentru drepturile lor.

„Vrem şcoală pentru copiii noştri, în Galaţi”

Cei doi gălăţeni şi-au propus să ajute şi altfel copiii nevăzători. „Nu există în Galaţi nici grădiniţă, nici şcoală pentru copiii nevăzători în Galaţi. Abia la Buzău este una. Dar n-aş suporta nici ideea să-mi duc copilul acolo. Am un alt băiat care are şapte ani şi ştiu ce greu i-ar fi departe de părinţi. E ca şi cum ţi-ai părăsi copilul şi, având în vedere situaţia, eşti obligat să faci asta. Ştim că prin intervenţii, aş putea să-l duc pe Filip, când va ajunge de vârstă şcolară, la o şcoală de masă. Dar e dreptul nostru să avem o clasă pentru copii nevăzători la Galaţi. Puţini ştiu că legea spune că, la cinci solicitări din partea părinţilor, autorităţile sunt obligate să înfiinţeze clase pentru elevii aflaţi în dificultate”, spune tatăl.

Cei doi au hotărât să ia taurul de coarne şi să discute cu părinţii copiilor nevăzători, să se unească şi să pledeze împreună pentru drepturile lor. „Copilul nostru are doi ani, nu merge acum la şcoală.  Dar trebuie făcut ceva pentru ceilalţi copii de vârstă şcolară. Am aflat de la Direcţia de Asistenţă Socială  şi Protecţia Copilului că ar fi  31 de  cazuri cu vârste până în 9 ani în tot judeţul. Îi aşteptăm să ne contacteze pentru a ne susţine împreună drepturile”, îi îndeamnă cei doi deschizători de drumuri.

Familia Cioc merită toată admiraţia şi toată încrederea. Cei care au nevoie de sprijin, fie şi cu un sfat, cei care vor să devină membri ai  asociaţiei îi pot contacta, fie la telefon 0742257251, fie prin  intermediul site-ului  www.retinopatiecopii.ro.

Într-o Românie în care fiecare stă cu nasul în ciorba lui, ei au avut curajul să facă ceva concret şi pentru cei de lângă  ei. Sunt oameni care trebuie susţinuţi şi al căror exemplu  trebuie urmat.

Citit 7189 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2012 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.