Caz unicat în Galaţi: o familie în luptă cu inerţia şi indolenţa

Caz unicat în Galaţi: o familie în luptă cu inerţia şi indolenţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Părinţii care au copii nevăzători sau slab văzători au pe cineva care să le pledeze drepturile * Familia Cioc îşi doreşte înfiinţarea unei clase pentru elevi nevăzători la Galaţi * Şapte copii au fost operaţi în SUA şi şi-au recăpătat parţial vederea, ca urmare a demersurilor celor doi  *

De obicei, necazurile şi suferinţa te transformă într-un om egoist şi însingurat. Nu aşa s-a întâmplat şi cu Ancuţa şi Mihăiţă Cioc, părinţii unui băieţel născut prematur, motiv pentru care a căpătat o boală aproape incurabilă - retinopatie într-un stadiu foarte avansat. După ce au reuşit cu greu să-i redea fiului lor măcar parţial vederea, au început să lupte pe toate fronturile pentru ajutorarea altor familii care au acelaşi necaz.

Îşi amintesc cu groază şi acum ziua în care au aflat diagnosticul puiului lor, care avea atunci doar câteva săptămâni de viaţă. Cât de năuciţi au rămas când o doctoriţă de la Bucureşti le-a spus că Filip al lor ar putea orbi complet în câteva luni! La nici două luni este operat la Bucureşti, dar situaţia nu se remediază, motiv pentru care va fi supus unor intervenţii repetate. La numai cinci luni, Filip este primul copil din România care se operează la o clinică din SUA, în condiţiile în care în România şi în alte ţări europene nu i s-a dat nicio şansă. Copilul are acum doi ani, vede cu un ochi în proporţie de 70 la sută, iar cu celălalt doar 30 la sută, dar nu a rămas complet orb cum i se prezisese.

Cât de importantă e informaţia
„N-am vrut să acceptăm ideea că nu putem face nimic ca să-i salvăm vederea. De la doctoriţa care l-a operat la Bucureşti am aflat că ar fi un specialist care face aceste operaţii cu succes. Dar nu ştia nici unde, şi nici numele complet. Am stat zile întregi pe internet şi am căutat cu înfrigurare. Am găsit clinica, am trimis documentele medicale, ne-am programat, ne-am luptat să facem rost de bani, pentru că intervenţia costă 15.000 de euro şi trebuie să stai în SUA pentru control şi pentru alte analize încă o lună. A fost greu, dar acum când vedem că Filip se apropie de normalitate, nimic nu ni se pare imposibil”, povesteşte mama micuţului. Ambii părinţi mai spun că, în ciuda nenorocului pe care l-au avut la naşterea copilului, Dumnezeu le-a scos în cale oameni minunaţi, care i-au ajutat să ajungă acolo unde alţi părinţi nu şi-au permis.

„Vinovaţi” de alte şapte operaţii în doi ani
Soţii Cioc povestesc că experienţa pe care au trăit-o timp de o lună în SUA, când au fost să-şi opereze copilul, i-a schimbat şi i-a determinat să vadă altfel lucrurile. „Acolo oamenilor le pasă de cei din jur. Există diverse asociaţii şi organizaţii care chiar oferă ajutor. De serviciile unei asemenea organizaţii am beneficiat şi noi, deşi se ocupa de emigranţii italieni, ne-au cazat la jumătate de preţ, ceea ce a însemnat foarte mult pentru noi”, povestesc cei doi părinţi.
Conştienţi cât de valoroasă e informaţia, dar şi de faptul că se pot obţine mai multe facilităţi pentru copiii cu handicap, dacă sunt mai mulţi oameni care le solicită, au înfiinţat Asociaţia Părinţilor Copiilor Slab Văzători şi Nevăzători. Prin intermediul acesteia au trimis la operaţie în SUA, în doar doi ani, alţi şapte copii cu retinopatie în stadii avansate.

„Mai mult succes, dacă  suntem mai mulţi”
De pe site-ul www.retinopatiecopii.ro pe care l-au înfiinţat recent, oricine poate obţine informaţiile necesare pentru efectuarea intervenţiei în SUA, pentru cazare la jumătate de preţ sau informaţii despre perioadele când medicul din SUA vina în Italia, pentru consultaţii. „Pentru că părinţii copiilor nevăzători din Italia sunt foarte bine organizaţi, guvernul a realizat acolo un parteneriat cu medicul respectiv şi, în loc să se cheltuiască sume foarte mari pentru deplasarea şi cazarea mai multor familii, e mai simplu să suporte transportul şi cazarea medicului. Chiar şi noi românii, prin bunăvoinţa asociaţiei respective, putem beneficia de controale efectuate în Italia, nu mai batem drumul până în America”, ne explică Ancuţa şi Mihăiţă Cioc.
La noi nu se poate face aşa ceva, pentru că asociaţiile de nevăzători n-au nici măcar o evidenţă a cazurilor copiilor cu acest handicap, în rest cine să lupte pentru drepturile lor.

„Vrem şcoală pentru copiii noştri, în Galaţi”
Cei doi gălăţeni şi-au propus să ajute şi altfel copiii nevăzători. „Nu există în Galaţi nici grădiniţă, nici şcoală pentru copiii nevăzători în Galaţi. Abia la Buzău este una. Dar n-aş suporta nici ideea să-mi duc copilul acolo. Am un alt băiat care are şapte ani şi ştiu ce greu i-ar fi departe de părinţi. E ca şi cum ţi-ai părăsi copilul şi, având în vedere situaţia, eşti obligat să faci asta. Ştim că prin intervenţii, aş putea să-l duc pe Filip, când va ajunge de vârstă şcolară, la o şcoală de masă. Dar e dreptul nostru să avem o clasă pentru copii nevăzători la Galaţi. Puţini ştiu că legea spune că, la cinci solicitări din partea părinţilor, autorităţile sunt obligate să înfiinţeze clase pentru elevii aflaţi în dificultate”, spune tatăl.

Cei doi au hotărât să ia taurul de coarne şi să discute cu părinţii copiilor nevăzători, să se unească şi să pledeze împreună pentru drepturile lor. „Copilul nostru are doi ani, nu merge acum la şcoală.  Dar trebuie făcut ceva pentru ceilalţi copii de vârstă şcolară. Am aflat de la Direcţia de Asistenţă Socială  şi Protecţia Copilului că ar fi  31 de  cazuri cu vârste până în 9 ani în tot judeţul. Îi aşteptăm să ne contacteze pentru a ne susţine împreună drepturile”, îi îndeamnă cei doi deschizători de drumuri.

Familia Cioc merită toată admiraţia şi toată încrederea. Cei care au nevoie de sprijin, fie şi cu un sfat, cei care vor să devină membri ai  asociaţiei îi pot contacta, fie la telefon 0742257251, fie prin  intermediul site-ului  www.retinopatiecopii.ro.
Într-o Românie în care fiecare stă cu nasul în ciorba lui, ei au avut curajul să facă ceva concret şi pentru cei de lângă  ei. Sunt oameni care trebuie susţinuţi şi al căror exemplu  trebuie urmat.

Citit 6947 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2012 18:34

12 comentarii

 • postat de Tofan Alin
  Marți, 28 Februarie 2012 21:40
  Am tot respectul pentru acesti oameni minunati.Felicitari si mult succes in tot ceea ce faceti !!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Solomon
  Marți, 14 Februarie 2012 12:48
  Sa aveti reusita in demersul vostru umanitar! Felicitari parinti incercati si fericiti!
  0
  3
  Raportează
 • postat de barbu charlotte
  Marți, 14 Februarie 2012 00:17
  Suntem alaturi de voi... daca va putem ajuta cu ceva, nu ezitati... Scoala 22 "D. Cantemir", Galati.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Antonescu
  Luni, 13 Februarie 2012 11:49
  Daca toti medicii ar face lucrurile din dragoste si nu din obligatie, probabil ca nu ar mai fi atatea erori medicale. E drept ca sunt si medici care se dedica trup si suflet profesiei pe care si-au ales-o dar sunt prea putini si atunci oamenii ajung in situatii ca cea de mai sus. Oricum tot respectul fata de initiativa celor doi parinti care nu numai ca au luptat pt. propriul copil dar le pasa si de ceilalti cu aceeasi situatie. Felicitari!
  0
  3
  Raportează
 • postat de SIMA GICU
  Luni, 13 Februarie 2012 11:36
  Suferinta copiilor,dezgheata inimile,romanilor atunci cand este adusa la cunostinta de oameni cu suflet mare, din mass media,comunicarea salveaza vieti nevinovate.Solidaritatea fata de cei aflati in suferinta,s-a demonstrat concret in toate demersurile intreprinse de articolele semnate R.Penciu.
  Micutule Filip,cu asa parinti si cu oameni implicati sufleteste si material, viata ta si a celor pe care ii ajuti,va deveni normala. Actiunea si nu vorbele sint de mare folos. Santem alaturi de voi.

  Emilia Sima
  0
  2
  Raportează
 • postat de aura
  Duminică, 12 Februarie 2012 16:10
  sunteti extraordinari ! informatiile postate de site sunt o adevarata comoara pentru un parinte al carui copil a primit acest diagnostic crunt si este dezorientat si nu stie incotro sa o apuce si ce trebuie sa faca pentru a-si salva puiul. felicitari pentru ce a-ti realizat in ultimii doi ani si succes in urmatoarele proiecte !
  0
  2
  Raportează
 • postat de Aura
  Duminică, 12 Februarie 2012 15:57
  sunteti extraordinari ! informatiile postate pe site sunt o adevarata comoara pentru un parinte a carui copil a primit acest diagnostic crunt si nu stie ce trebuie sa faca si incotro s-o apoce pentru a isi salva copilul.
  felicitari pentru ce a-ti realizat pana acum si sa reusiti in cat mai multe proiecte din cate v-ati propus!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Alina
  Duminică, 12 Februarie 2012 11:09
  Felicitari si multa bafta in tot ceea ce faceti!! "Comunicarea inseamna viata"!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Godinac Cristian ( Aladyn )
  Sâmbătă, 11 Februarie 2012 22:30
  MIhai Nu Am Crezut Asa Ceva Pana Acuma Mai Sunt Oameni Cu Suflete Bune
  0
  2
  Raportează
 • postat de romeo
  Sâmbătă, 11 Februarie 2012 14:52
  Felicitari! cu asa oameni tot respectul
  0
  2
  Raportează
 • postat de RALUCA
  Sâmbătă, 11 Februarie 2012 14:39
  Felicitari ! Intr-o perioada critica din toate punctele de vedere mai sunt si OAMENI carora le pasa de semenii lor.
  0
  4
  Raportează
 • postat de monik
  Sâmbătă, 11 Februarie 2012 12:34
  BRAVOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!! TINETI-O TOT ASA!!!!!! SUNTEM ALATURI DE VOI!!!!!!
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.