Hrana copiilor asistaţi, pusă în pericol

Hrana copiilor asistaţi, pusă în pericol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Birocraţia din România îşi arată încă o dată colţii. Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a început anul 2012 fără ca licitaţiile pentru achiziţionarea alimentelor să fi avut loc. Dacă nu ar fi fost posibile nişte artificii, copiii asistaţi ai Direcţiei ar fi fost lăsaţi fără hrană.

„Am făcut demersurile din noiembrie”

Directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu ne-a spus că a făcut toate demersurile ca licitaţiile pe SEAP să se desfăşoare la timp, la sfârşitul anului trecut, dar din motive care nu ţin de funcţionarea instituţiei pe care o conduce, nu a reuşit să le ducă nici astăzi la bun sfârşit.

„Noi achiziţiile pentru toate articolele le facem on-line, pentru că este o procedură transparentă, sigură şi putem obţine cele mai bune preţuri. Însă, anul trecut în septembrie, s-a modificat legislaţia, iar procedura a devenit greoaie din cauza birocraţiei. Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice trebuie să avizeze acum atât anunţurile pe SEAP, cât şi caietele de sarcini. Tocmai pentru că ştiam că lucrurile merg mai greu, pentru achiziţionarea alimentelor pentru 2012 am început demersurile de la începutul lunii noiembrie a anului trecut, mai exact de pe data de 8, aşa cum reiese şi din documente. Prima validare am primit-o abia la sfârşitul pe 19 ianuarie, la carne. Celelalte au sosit la începutul lui februarie, la trei luni după ce am depus documentaţia”, ne-a declarat directoarea DGASPC. Aceasta susţine că nu s-a pus şi nu se va pune problema ca aceşti copii asistaţi să sufere de foame, chiar dacă nu au fost cămările pline, aşa cum se obişnuia.

La jumătate de preţ

„Am cumpărat alimente prin negocieri pentru o lună, nu puteam să-i ţinem flămânzi, deşi birocraţia ne-a pus şi în faţa unei asemenea probleme. A fost mâncare în fiecare centru de plasament. Trist este că nici acum nu avem licitaţiile gata şi va trebui să mai negociem o lună cu vechii furnizori”, mai spune Manon Cristoloveanu.

Aceasta susţine că achiziţionarea prin licitaţie electronică este bună, dar este pusă în practică aşa cum n-ar trebui: „De exemplu, la medicamente s-a estimat o valoare de achiziţie de peste 200.000 lei, dar licitaţia s-a câştigat la jumătate de preş, la 99.805 lei.  

Citit 1553 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2012 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.