Prea puţini medici de familie în mediul rural

Prea puţini medici de familie în mediul rural
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma unei solicitări primite de la Ministerul Sănătăţii, privind numărul medicilor de familie din judeţ, raportat la numărul de locuitori, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi a întocmit o listă cu localităţile care au un deficit de medici de familie. Astfel, în urma analizării datelor obţinute, a reieşit un deficit de 15 medici de familie în mediul rural. În municipiul Galaţi şi în Tecuci numărul medicilor de familie acoperă nevoile populaţiei.

Un medic de familie la 2000 de persoane

„În momentul de faţă, la nivelul întregului judeţ avem 260 de medici de familie. 105 dintre aceştia îşi desfăşoară activitatea în mediul rural. În Tecuci există chiar cu un medic de familie mai mult decât o impun standardele venite de la minister”, ne-a informat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al DJSP Galaţi. Conform acestor standarde, un medic de familie trebuie să deservească 2000 de pacienţi.

Unde mai avem nevoie de medici

Localităţile în care numărul medicilor de familie este mai mic decât ar trebui şi unde trebuie înfiinţate noi cabinete medicale, sunt: Barcea, Bereşti Meria, Braniştea, Cavadineşti, Corod, Ghidigeni, Lieşti, Matca, Pechea, Vânători şi Valea Mărului, câte un medic; Brăhăşeşti şi Iveşti, câte doi medici.

Principala problemă: lipsa locaţiilor pentru cabinete

În urma analizării situaţiei de la faţa locului, în fiecare dintre aceste localităţi, s-a descoperit că principala problemă nu este reprezentată de găsirea medicilor de familie care să profeseze aici, ci de lipsa spaţiilor adecvate unde aceştia şi-ar putea desfăşura activitatea.

„Practic, în trei sferturi din aceste localităţi, nu se găsesc spaţii pentru aceşti medici. Considerăm aceasta o problemă care-i vizează şi pe medicii de familie, dar mai ales pe autorităţile locale din aceste localităţi, în răspunderea cărora intră construirea sau punerea la dispoziţie a unor astfel de spaţii”, a subliniat dr. Boldea.

Schimbări după ultimul recensământ

Pentru că în urma datelor provizorii obţinute la ultimul recensământ populaţia Galaţiului a scăzut cu aproximativ 100.000 de mii de persoane, e posibil ca pe viitor unii medici de familie din mediul urban să fie nevoiţi să renunţe la cabinete.

Localităţi problemă

Dincolo de lipsa spaţiilor adecvate pentru deschiderea unui cabinet medical individual, o altă problemă este reprezentată de localităţile în care populaţia a scăzut dramatic, începând din anii 90. „Avem unităţi administrativ - teritoriale în judeţul nostru, unde găsirea unui medic de familie va fi o adevărată provocare. Exemplul cel mai grăitor în acest sens este cel al satului gălăţean Smulţi. Până spre sfârşitul anilor 90, populaţia de aici era de 3000 de locuitori. În 2002 mai rămăseseră 1700 de locuitori, pentru ca în momentul de faţă să mai fie doar aproximativ 1000 de oameni. Principalul motiv al acestei scăderi dramatice ţine de populaţia îmbătrânită şi de localităţile dispersate din nordul judeţului. Astfel, va fi foarte greu să găsim un medic de familie care să accepte să vină în acest sat şi să rămână pentru a profesa aici”, concluzionează directorul DJSP Galaţi.

Citit 3263 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2012 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.