Performerul de la Omoruri. Ofiţerul care rezolvă dosarele cu minori a primit o stea „la excepţional”

Performerul de la Omoruri. Ofiţerul care rezolvă dosarele cu minori a primit o stea „la excepţional”
Foto: Inspectorul principal Valeriu Oprea, la biroul unde audiază victime şi agresori Foto: Sorin Pană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Inspectorul principal Valeriu Oprea, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - Compartimentul Mare Violenţă, este unul dintre cei doi ofiţeri gălăţeni avansaţi, în acest an, înainte de termen

Valeriu Oprea (38 ani) este exemplul clasic al omului care face lucrurile încet şi bine. Intrat în Poliţie la mijlocul anilor 90, ofiţerul care astăzi este unul dintre cei patru specialişti ai Compartimentului Mare Violenţă din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) a debutat ca agent la Ordine Publică, bătând timp de 11 ani străzile Galaţiului pentru a prinde hoţi şi a avea grijă de liniştea locuitorilor oraşului. În 2006, când avea deja 32 de ani, s-a hotărât să lase strada pentru a lucra într-un serviciu în care fiecare anchetă înseamnă o dură lecţie de viaţă. Ca tânăr subinspector şi mai apoi inspector, Valeriu Oprea s-a desăvârşit ca poliţist, descifrând tainele lucrului cu criminalii, violatorii sau tâlharii de la veteranii Căpătan şi Munteanu.

„Munca la Investigaţii Criminale, şi în mod special la Marea Violenţă, presupune mult mai multe provocări decât cea de la Ordine Publică. La Ordine Publică mă ocupam de infracţiuni mărunte, aici este nevoie de mult mai mult. Se impune o specializare continuă, mereu trebuie să înveţi câte ceva”, ne dezvăluie Valeriu Oprea, poliţistul care vineri a fost avansat la gradul de inspector principal înainte de împlinirea termenului minim prevăzut de lege.

Ofiţer cu lipici la cei mici

Cei patru oameni care lucrează pentru desluşirea omorurilor, tâlhăriilor sau faptelor care au ca victime minori nu au pauză. Împreună alcătuiesc o echipă în care fiecare are rolul lui bine stabilit, trebuind, la nevoie, să fie oricând gata să îşi suplinească un coleg.

„Este un serviciu unde este nevoie de multă experienţă, şi tocmai din acest motiv suntem doi „bătrâni” şi doi tineri, pe care i-am format pentru ca atunci când noi vom ieşi la pensie să poată, la rândul lor, să îi pregătească pe alţii. Pentru a învăţa această meserie este nevoie de cel puţin cinci ani, iar noi putem spune că avem pe mâna cui să lăsam acest compartiment”, îşi laudă ucenicii cms. şef Ştefan Căpătan, şeful SIC.

Flerul şi anumite aptitudini speciale sunt definitorii pentru un astfel de anchetator, iar Valeriu Oprea şi-a câştigat locul lui în micul colectiv din care face parte printr-o particularitate care l-a ajutat să rezolve majoritatea cazurilor cu minori şi i-a adus şi cea de-a doua avansare la excepţional din carieră.

„Are ceva al lui, nimeni de aici nu mai reuşeşte să se înţeleagă cu copiii. 99% dintre cazurile în care victimele sunt minori, el le-a rezolvat”, îl laudă cms. şef Căpătan.

Mai modest, inspectorul principal Oprea recunoaşte totuşi că lucrul cu cei mici, mai ales cei care au suferit un abuz, este foarte greu.

„Când un copil este victimă a unei agresiuni sexuale sau a unei tâlhării ori a unei violenţe fizice este foarte greu să lucrezi cu el. Nu sunt cooperanţi de cele mai multe ori, refuză să comunice ori înfloresc realitatea. Sunt cazuri când se impun câteva şedinţe cu un psiholog, dar partea de anchetă rămâne totuşi a anchetatorului”, precizează poliţistul.

201 poliţişti avansaţi la Galaţi

Cu ocazia împlinirii a 190 de ani de existenţă a Poliţiei Române, conducerea IPJ Galaţi a anunţat avansări în grad pentru 201 cadre, majoritatea poliţiştilor obţinând treapta următoare datorită împlinirii termenului minim prevăzut în lege.

143 de agenţi şi 54 de ofiţeri au fost avansaţi la termen, în timp ce la „excepţional” au fost recompensaţi câte doi poliţişti din fiecare categorie.

Citit 3193 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2012 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.