Ministerul Sănătăţii strânge din nou cureaua

Ministerul Sănătăţii strânge din nou cureaua
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Din considerente pur financiare, pacienţii vor beneficia de mai puţine zile de spitalizare 
  • Anumite medicamente compensate vor fi eliberate pentru o categorie restrânsă de afecţiuni 

Scurtarea perioadei de spitalizare pentru o mare parte a pacienţilor, scoaterea unor produse farmaceutice de pe lista cu medicamente gratuite şi compensate şi modificările în ceea ce priveşte vizitele la medicul de familie sunt principalele aspecte pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să le reglementeze.

Pacientul va veni de acasă pentru analize

În privinţa micşorării perioadei de spitalizare, principalul scop urmărit a fost reducerea cheltuielilor generate de zilele de spitalizare. „Ideea care a stat la baza acestei reglementări a fost aceea că anumite analize şi examene clinice pot fi efectuate şi în regim ambulatoriu”, a explicat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi. Acest lucru înseamnă că, dacă până în acest moment pacientul rămânea internat pe perioada efectuării diferitelor tipuri de analize, începând de acum el se va prezenta la spital sau la cabinetele specializate doar când i se vor efectua aceste internări. Spre exemplu, dacă până anul trecut un bolnav cronic dintr-o secţie de psihiatrie stătea internat, în medie, 49 de zile, începând din acest an durata de spitalizare nu va putea depăşi această cifră. De această măsură sunt afectaţi şi pacienţii care fac hemodializă, precum şi pacientele care suferă de infertilitate.

Raţionalizarea unor medicamente

O a doua prevedere importantă se leagă de anumite medicamente, care până acum se regăseau pe reţete în regim compensat sau gratuit.

„În urma noilor reguli şi restricţii, Ginkgo Biloba este unul dintre medicamentele ce nu vor mai fi eliberate în acelaşi regim. Folosit ca vasodilatator cerebral în unele afecţiuni, acest produs farmaceutic va beneficia de compensare doar pentru bolnavii de Alzheimer. Celelalte categorii de pacienţi vor fi nevoite să suporte costul integral”, adaugă dr. Boldea.

Citit 1543 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Martie 2012 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.