În caz de stop cardiac, elevii, învăţaţi să acorde primul ajutor

În caz de stop cardiac, elevii, învăţaţi să acorde primul ajutor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Sala de spectacole a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” a găzduit vineri, la ora 12.00, o întâlnire în cadrul căreia elevii colegiului au fost instruiţi care este modul în care se poate oferi primul ajutor în cazul apariţiei unui stop cardiac. Cei care le-au explicat procedurile necesare sunt membri ai Romanian Rescue Asociation (RRA), o organizaţie non-guvernamentală dezvoltată la nivel naţional, care s-a implicat însă şi în proiecte ce vizează judeţul nostru.

Galaţiul, primul în ţară

Prezentatoarea evenimentului a fost dr. Anca Călin, din partea RRA. Evenimentul de vineri face parte din cadrul întâlnirilor prilejuite de lansarea, în luna decembrie, a „Programului de acces public la defibrilatoare şi instruire prim-ajutor pentru publicul larg”, în care judeţul Galaţi are rolul de pionier, la nivel naţional.

„Într-o primă etapă, în luna decembrie, au fost montate şapte defibrilatoare în diferite locaţii din Galaţi. În momentul de faţă, vrem să mărim numărul defibrilatoarelor din oraş. Concomitent, prin intermediul întâlnirilor pe care le vom organiza în şcoli, licee şi alte instituţii, vrem să le arătăm elevilor şi altor categorii de oameni cum se poate acorda primul ajutor în cazul stopului cardiac, precum şi felul în care poate fi utilizat un defibrilator”, ne-a explicat coordonatorul proiectului, dr. Anca Călin.

Până la finalizare, organizatorii doresc să monteze un număr total de 23 de defibrilatoare şi să instruiască cel puţin 6000 de gălăţeni, în acordarea de prim ajutor în caz de stop cardiac. Valoarea unui astfel de aparat este de aproximativ 2000 de euro, iar organizatorii speră ca, pe termen mai lung, să se achiziţioneze 50 de astfel de dispozitive.

După o prezentare succintă, voluntarii de la RRA le-au arătat elevilor cum se efectuează corect un masaj cardiac şi cum trebuie folosit un defibrilator, până la venirea echipajelor de intervenţie.

Avem deja şapte defibrilatoare

„Asociaţia SMURD Galaţi, prin intermediul celor două procente pe care fiecare cetăţean le poate direcţiona din impozitul plătit anual, a reuşit, şi cu sprijinul autorităţilor, să monteze deja şapte defibrilatoare. Sperăm ca numărul acestora să crească şi să ajute la salvarea cât mai multor vieţi”, ne-a declarat Costică Voicu, membru al Asociaţiei SMURD Galaţi şi consilier la Primăria Galaţi.

Primele patru minute, vitale

Datele arată faptul că timpul minim în care soseşte un echipaj de intervenţie este de 10 minute. În acest interval, şansele de supravieţuire ale unei persoane suferinde de stop cardiac scad aproape la 0. Din acest motiv, acordarea primului ajutor până la venirea medicilor este vitală, pentru ca pacientul să scape. Practica a arătat faptul că acordarea de ajutor în primele 3 - 4 minute este vitală pentru cel aflat în impas.

Citit 1724 ori Ultima modificare Vineri, 30 Martie 2012 23:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.