Petrecere cu circuit închis - Bal cu poveşti şi cântece vânătoreşti

Petrecere cu circuit închis - Bal cu poveşti şi cântece vânătoreşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vânătorii şi pescarii din zona de sud a Moldovei au spus sâmbătă adio sezonului 2011-2012, cum altfel decât printr-o petrecere de zile mari. Aproape 100 de vânători din judeţul Galaţi s-au adunat la Gârboavele pentru a păstra un moment de reculegere în onoarea şi cinstea vânatului răpus în timpul sezonului de vânătoare.

„Este o tradiţie pentru noi să păstrăm acest moment de reculegere în onoarea vânatului”, spune Cristian Dima, preşedintele AJVPS Galaţi.

După ce au depăşit acest moment, oamenii s-au distrat toată după-amiaza savurând bucate vânătoreşti şi pescăreşti, dar la loc de cinste a stat un purcel la proţap. După câteva pahare de rachiu straşnic moldovenesc, oamenii şi-au dat şi drumul la gură! Poveştile lor sunt pe cât de interesante, pe-atât de haioase. Interesant este că mai toate sunt spuse de oameni cu state vechi de plată în arta vânătorii.

„Am fugărit cu prietenii mei o turmă de mistreţi… Eram tânăr, începător, bia pusesem puşca-n mână. Rămăsesem ultimul, la fel şi unul dintre mistreţi - un pui. Ajuns în dreptul unei râpe, mistreţul mic nu a ocolit-o, aşa cum au făcut toţi ceilalţi adulţi, ci a sărit în ea. Până să sară, eu am tras spre el. Mistreţul a căzut în râpă. Ajuns pe malul ei, am văzut cum mistreţul se zbătea prins între nişte crengi şi am tras un cartuş spre el. L-am nimerit într-un ochi. Apoi le-am povestit prietenilor mei că am tras după el de departe şi l-am nimerit. Ei bine, toată ziua, am fost ţinta miştourilor făcute de prietenii mei, cum că am reuşit să împuşc un mistreţ de la spate… fix în ochi”, Ion Chivu, vânător cu peste 38 de ani de experienţă.

De la tradiţionalul „Bal al Vânătorilor şi Pescarilor” nu au lipsit „Corul Vânătorilor”şi  dansurile tradiţionale. Până la reluarea partidelor de vânătoare, pasionaţii se vor ocupa de repopularea zonelor cu vânat.

Decorul a fost şi el unul cu totul special: la loc de cinste a stat un mistreţ de aproape 300 de kilograme, capturat undeva prin pădurea de salcâmi de la Hanu Conachi.

Citit 2004 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2012 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.