Muncitorii de la Sistem Yapi ar putea primi astăzi salariile restante

Muncitorii de la Sistem Yapi ar putea primi astăzi salariile restante
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muncitorii de la firma turcească Sistem Yapi, angajată în executarea a două proiecte ISPA ale municipalităţii gălăţene,  intraţi miercuri în grevă spontană pentru că nu li s-au achitat salariile la timp, ar putea să-şi primească drepturile financiare în cursul zilei de vineri, graţie unui acord între Primăria Galaţi şi societatea de construcţii. De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă urmează să finalizeze verificările într-o serie de probleme ridicate de muncitori.

Soluţie de criză

Joi, o parte dintre muncitorii de la Sistem Yapi reluaseră lucrul, alţii încă protestau la poarta unităţii, o linie comună fiind destul de greu de obţinut dat fiind faptul că angajaţii nu sunt organizaţi într-un sindicat. Cert este însă că neplata salariilor nemulţumea pe toată lumea.

Teoretic, greva de la Sistem Yapi era o chestiune internă a societăţii de construcţii. Numai că, la mijloc, era vorba şi de soarta a două proiecte ISPA ale municipalităţii, în valoare totală de 30 milioane de euro, având ca beneficiar final societatea Apă-Canal.

Drept urmare, atât primarul Dumitru Nicolae, cât şi directorul general al societăţii Apă Canal, Gelu Stan, au avut o serie de discuţii cu directorul general adjunct al Sistem Yapi, Giuseppe Rodelli, pentru a identifica o soluţie la situaţia de criză. În cele din urmă s-a convenit ca municipalitatea să înainteze firmei turceşti plata TVA pentru o serie de lucrări de proiectare. Astfel, problema de lichidităţi a Sistem Yapi va fi rezolvată, iar muncitorii şi-ar putea primi banii chiar în cursul zilei de azi.

Întârzierile la plata salariilor au apărut, potrivit reprezentantului Sistem Yapi, Giuseppe Rodelli, ca urmare a crizei de pe piaţa bancară şi reducerea creditelor către operatorii de pe piaţă. Rodelli a precizat însă că firma a reuşit să încheie un nou acord bancar şi fluxurile de numerar vor intra în normal la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie.

În aceste circumstanţe, plăţile din partea Primăriei Galaţi vor fi „gura de oxigen” necesară depăşirii situaţiei dificile din punct de vedere social în care se află acum atât firma cât, mai ales, muncitorii.

Verificările continuă

Prin intervenţia inspectorilor de muncă s-au lămurit şi alte aspecte legate de plata salariilor ridicate de muncitori. În primul rând, s-a stabilit că plata pe luna decembrie trebuia să se facă până cel târziu 25 ianuarie. Pentru luna ianuarie termenul limită era 25 februarie, deci restanţele sunt la plata unui salariu, nu la două. Desigur, dacă şi plăţile din această lună erau amânate până în martie, alta era socoteala.

„Am avut discuţii cu muncitorii şi pe alte problemele aflate în litigiu, iar o parte din ele deja s-au lămurit, a precizat inspectorul şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea. De exemplu, în una din chestiunile cele mai importante, cea referitoare la plata orelor suplimentare, sâmbăta şi duminica, din verificarea statelor de plată s-a constat că acestea erau achitate muncitorilor şi că suspiciunile în această chestiune nu erau întemeiate”.

Inspectorii de muncă se mai aflau ieri la punctele de lucru ale Sistem Yapi pentru a verifica şi soluţiona toate chestiunile aflate în discuţie.

Citit 1677 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.