Obstacole edilitare pentru persoanele cu handicap
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Obstacole edilitare pentru persoanele cu handicap
Rampele sunt adevărate pietre de încercare pentru Alina!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Înclinate, alunecoase şi cu dale lipsă, rampele din trotuare pun la grea încercare persoanele cu dizabilităţi * Autorităţile spun că este vorba despre rampele vechi, care nu respectă normativele europene, şi care trebuie actualizate *

Pe lângă soarta cruntă pe care o au persoanele ţintuite pe viaţă în cărucioare cu rotile, acestea  sunt nevoite, mai nou, să suporte şi indiferenţa autorităţilor atunci când vine vorba despre asigurarea unui cadru normal de convieţuire alături de oamenii obişnuiţi. În ultimii ani, multe dintre trotuarele din oraş au devenit aproape impracticabile pentru cei care-şi petrec cea mai mare parte a vieţii într-un cărucior cu rotile. Împreună cu Alina Constantinescu, o tânără de numai 26 de ani ţintuită de o boală cruntă într-un cărucior cu rotile, am testat ieri zona „Băncilor” din Galaţi, acolo unde un om este nevoit să ajungă de câteva ori pe lună.

Capcane pentru cărucioare
Am găsit o mulţime de dale lipsă (în faţa BRD), ca să nu mai vorbim despre rampele extrem de abrupte din faţa Direcţiei de Finanţe. „Ne chinuim împreună să le coborâm şi să le urcăm! De multe ori, roţile patinează, mai ales că pe lângă una dintre rampe este şi un şanţ de scurgere a apei. Ca să nu mai vorbim de faptul că mai sunt şi unii şoferi plini de «respect» care lasă maşinile chiar în dreptul rampelor”, povesteşte mama fetei, Camelia Constantinescu. Nu de puţine ori, aceste rampe au fost adevărate încercări pentru Alina. „Mă uitam să nu cumva să vină o maşină şi am pierdut controlul căruciorului şi m-am răsturnat cu totul”, spune fata, care a fost ajutată de mamă să revină pe căruciorul electric. Pe drum spre casă, femeia ne înşiruie o adevărată listă cu zone asemănătoare, unde rampele sunt fie prea abrupte pentru puterea căruciorului, fie au la bază o bordură teşită. Toate reprezintă zone foarte importante pentru plătitorii de taxe, impozite sau facturi la utilităţi.

"Upgrade" la rampe!
Am luat legătura cu reprezentanţii Primăriei pentru a cere un punct de vedere. „La fiecare stradă există un proiectant. Este greu să aruncăm vina pe cineva anume. Cert este că noi verificăm ca lucrarea să respecte normativele în vigoare”, spune Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Cât priveşte banii investiţi de Primărie în amenajarea rampelor de acces pe trotuare, şi aici sunt ceva probleme. „Nu pot fi cuantificate fondurile investite strict în rampe pentru că lucrările sunt ample şi prevăd reabilitarea trotuarelor. Nu avem cum să ştim cât au costat. Ştim doar că anul trecut s-au alocat în jur de 654.000 de lei pentru reabilitarea trotuarelor”, a mai spus Nicoleta Manole. Reprezentanţii Serviciului Public Ecosal, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, întreţinerii şi reparaţiilor străzilor, trotuarelor şi arterelor principale din municipiul Galaţi, recunosc că multe dintre rampe sunt vechi şi trebuie „actualizate” la nivelul normativelor europene. „Vom vedea care vor fi priorităţile Primăriei şi, în funcţie de alocările de fonduri, vom reface aceste rampe”, ne-a precizat Daniela Ursăchel, inginer în cadrul Ecosal Galaţi.

Citit 2730 ori Ultima modificare Luni, 28 Mai 2012 18:49

7 comentarii

 • postat de Costi
  Marți, 29 Mai 2012 13:25
  86.126.23.147
  0
  0
  Raportează
 • postat de domnul -domn
  Marți, 29 Mai 2012 13:00
  scuzele date de cei \ cele platiti din banii nostri ,sint de plins , habar nu au despre ce e vorba
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galati
  Marți, 29 Mai 2012 10:40
  Norma prin care se impune obligativitatea amenajarii cladirilor intitutiilor publice, ale celor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, locuintelor construite din fonduri publice, mijloacelor de transport in comun, a telefoanelor publice si a cailor de acces in vederea asigurarii accesibilitatii persoanelor cu handicap este Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 (art. 11) cu modificarile si completarile ulterioare, la care se adauga Legea 448/2002 ce reglementeaza drepturile persoanelor cu handicap.
  Iar acum imi permit sa citez din articol: "Cert este că noi verificăm ca lucrarea să respecte normativele în vigoare”, spune Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei."
  Care noi si care normative in vigoare ?
  Pentru nerespectarea normelor europene cu privire la adaptarea cladirilor si spatiilor urbane la nevoile persoanelor cu handicap, constructorii sau proprietarii pot fi amendati.
  Poate ca dupa o zi petrecuta intr-un scaun cu rotile lucrurile ar arata diferit s cu siguranta ca multi si-ar da seama prin ce chin trec persoanele care sunt nevoite sa stea tintuite in acestea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de xgxg
  Marți, 29 Mai 2012 09:27
  imi pare foarte rau ca galatiul nu poate oferi conditii decente acestor persoane ... de fapt nici ceilalti pietoni nu au conditii decente - mersul pe trotuare in piata centrala este o cursa cu obstacole printre masini si trotuare rupte sau supra-supra inaltate, mersul pe trotuar la a-uri in tiglina 1 pe timp de iarna este ca mersul pe patinoar , dar cui ii pasa ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristina
  Marți, 29 Mai 2012 08:41
  Felicitări autorului articolului pentru modul de abordare al temei. Poate ar trebui sa meargă într-o scurtă vizită de lucru la ,, eterna şi fascinata " directoare Olimpia Niculina Ralea de la Agenţia Judeţeanâ de Plăţi şi Inspecţie Socială şi să o întrebe cu amabilitate câte amenzi contravenţionale au aplicat inspectorii sociali Primarului Municipiului Galaţi pentru nerespectarea Legii nr.448/2006. Chestia cu de-abia am primit ca activitate inspecţia socială nu tine.De la 1 Ianuarie 2012 cei 2(doi) inspectorii sociali titulari şi profesionişti bat drumurile judeţului Galaţi pentru a controla Primăriile şi a depista pe cei ce primesc ajutoare sociale necuvenite , activitate de control pe care o tot fac din anul 2010 fară vreun rezultat remarcabil, în loc să atace frontal şi să verifice încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi de către cei puşi să aplice şi să respecte legislaţia în vigoare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian
  Marți, 29 Mai 2012 07:12
  da domle stadioane sa se construiasca si ringuri de box o tara de sportivi..................
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Marți, 29 Mai 2012 06:48
  Sa vedeti , pe Aleea Comertului in Micro 19 ,capatul spre str. Brailei , rampa pentru carucioarele personelor cu handicap. Cine utilizeaza o asemenea rampa are toate sansele sa nu mai fie "povara" pentru buget iar cei care utilizeaza scarile alaturate rampei au toate sansele sa-si rupa picioarele sau gatul si sa ajunga sa utilizeze rampa .Oare cum mai indraznesc cei care au condus destinele urbei sa mai candideze ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.