Obstacole edilitare pentru persoanele cu handicap
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Obstacole edilitare pentru persoanele cu handicap
Rampele sunt adevărate pietre de încercare pentru Alina!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Înclinate, alunecoase şi cu dale lipsă, rampele din trotuare pun la grea încercare persoanele cu dizabilităţi * Autorităţile spun că este vorba despre rampele vechi, care nu respectă normativele europene, şi care trebuie actualizate *

Pe lângă soarta cruntă pe care o au persoanele ţintuite pe viaţă în cărucioare cu rotile, acestea  sunt nevoite, mai nou, să suporte şi indiferenţa autorităţilor atunci când vine vorba despre asigurarea unui cadru normal de convieţuire alături de oamenii obişnuiţi. În ultimii ani, multe dintre trotuarele din oraş au devenit aproape impracticabile pentru cei care-şi petrec cea mai mare parte a vieţii într-un cărucior cu rotile. Împreună cu Alina Constantinescu, o tânără de numai 26 de ani ţintuită de o boală cruntă într-un cărucior cu rotile, am testat ieri zona „Băncilor” din Galaţi, acolo unde un om este nevoit să ajungă de câteva ori pe lună.

Capcane pentru cărucioare

Am găsit o mulţime de dale lipsă (în faţa BRD), ca să nu mai vorbim despre rampele extrem de abrupte din faţa Direcţiei de Finanţe. „Ne chinuim împreună să le coborâm şi să le urcăm! De multe ori, roţile patinează, mai ales că pe lângă una dintre rampe este şi un şanţ de scurgere a apei. Ca să nu mai vorbim de faptul că mai sunt şi unii şoferi plini de «respect» care lasă maşinile chiar în dreptul rampelor”, povesteşte mama fetei, Camelia Constantinescu. Nu de puţine ori, aceste rampe au fost adevărate încercări pentru Alina. „Mă uitam să nu cumva să vină o maşină şi am pierdut controlul căruciorului şi m-am răsturnat cu totul”, spune fata, care a fost ajutată de mamă să revină pe căruciorul electric. Pe drum spre casă, femeia ne înşiruie o adevărată listă cu zone asemănătoare, unde rampele sunt fie prea abrupte pentru puterea căruciorului, fie au la bază o bordură teşită. Toate reprezintă zone foarte importante pentru plătitorii de taxe, impozite sau facturi la utilităţi.

"Upgrade" la rampe!

Am luat legătura cu reprezentanţii Primăriei pentru a cere un punct de vedere. „La fiecare stradă există un proiectant. Este greu să aruncăm vina pe cineva anume. Cert este că noi verificăm ca lucrarea să respecte normativele în vigoare”, spune Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Cât priveşte banii investiţi de Primărie în amenajarea rampelor de acces pe trotuare, şi aici sunt ceva probleme. „Nu pot fi cuantificate fondurile investite strict în rampe pentru că lucrările sunt ample şi prevăd reabilitarea trotuarelor. Nu avem cum să ştim cât au costat. Ştim doar că anul trecut s-au alocat în jur de 654.000 de lei pentru reabilitarea trotuarelor”, a mai spus Nicoleta Manole. Reprezentanţii Serviciului Public Ecosal, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, întreţinerii şi reparaţiilor străzilor, trotuarelor şi arterelor principale din municipiul Galaţi, recunosc că multe dintre rampe sunt vechi şi trebuie „actualizate” la nivelul normativelor europene. „Vom vedea care vor fi priorităţile Primăriei şi, în funcţie de alocările de fonduri, vom reface aceste rampe”, ne-a precizat Daniela Ursăchel, inginer în cadrul Ecosal Galaţi.

Citit 3231 ori Ultima modificare Luni, 28 Mai 2012 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.