Acesta este "noul Galaţi"?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Acesta este "noul Galaţi"?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noul primar s-a pus deja pe treabă sau adversarii politici îl ironizează pe Marius Stan? * Nimeni nu ştie cine a pus o ditamai inscripţia la intrarea în oraş *

De câteva zile bune, intrarea în oraş dinspre Brăila este semnalată cu o inscripţie-panou în stil hollywoodian, care poartă mesajul "Bine aţi venit în noul Galaţi!". Ineditul mesaj, despre care nimeni nu ştie de unde şi cum a apărut, se iţeşte printre buruienile de pe dealul din Micro 20, exact la poalele bisericii Sfânta Filofteea. Tot deasupra panoului apar, de printre buruieni, ruginiturile cu care gălăţenii şi-au împrejmuit pe acolo ceva grădini de zarzavaturi. Probabil că localizarea a fost stabilită intenţionat aşa, astfel încât să se creeze (artistic vorbind) contrastul dintre „noul Galaţi” din inscripţie şi vechile obiceiuri ale orăşenilor de a împrejmui cu ceva tablă orice spaţiu verde nerevendicat de altcineva…

Pleci din vechiul Galaţi până la Brăila şi te întorci în noul Galaţi!

Inscripţia, înaltă cât doi oameni şi lungă de peste 15 metri, se poate zări destul de greu de cei care vin din zona comercială a oraşului din cauza panourilor publicitare de pe scuar. Se poate, însă, vedea în toată splendoarea ei din maşinile aliniate la semaforul de pe podul de peste Siret. Adică de cei care vin dinspre Brăila (acolo unde gălăţenii mai merg la un film sau la cumpărături în mall-ul pe care puteam să îl avem la Galaţi). Evident, la fel de bine poate fi văzută şi de către gălăţenii care au fost plecaţi în concediu în ultima săptămână şi care se întorc acum la treabă.

Aşa cum e cazul lui Marius Stan, despre care se spune că imediat după alegeri a plecat din oraş, într-o mică vacanţă, dar care trebuie să se întoarcă săptămâna asta, pentru a se instala în funcţia de primar. Dacă o avea ceva tresăriri la vederea inscripţiei, vom afla altădată, căci ieri nu am reuşit să luăm legătura cu dumnealui, pentru a ne lămuri dacă este vorba despre o construcţie pe care a comandat-o sau pur şi simplu este o glumă din partea adversarilor politici.

Lucrare făcută cu migală

Lucrarea nu pare a fi făcută chiar pe brânci, dar nici nu e una care să dăinuie. Mesajul este format din litere albe pe fond negru, care imită un zid din piatră, mărginit de o parte şi de alta de mici coloane în stil ionic. Construcţia nu este, însă, din piatră, aşa cum s-ar crede la prima vedere, ci din polistiren, dar tăiat şi finisat cu mare grijă. Aşadar, oricine l-ar fi construit, s-a chinuit ceva timp.

Inscripţia este construită pe domeniul public, adică pe malul la baza căruia, în urmă cu mulţi ani, administraţia locală a turnat "faguri" din beton în care s-au plantat copaci, pentru stabilizarea solului. Confirmarea că e vorba despre un spaţiu public a venit şi din partea şefului Poliţiei Locale, Cristian Gîscă, care nu a reuşit, totuşi, să explice cum a apărut construcţia. "Poliţia Locală a fost sesizată telefonic de o persoană că există o construcţie fără autorizaţie, iar departamentul Disciplina în Construcţii a investigat cazul. La faţa locului, oamenii noştri au descoperit câţiva muncitori care au spus că nu ştiu date despre angajator. În prezent, se cercetează pentru a afla societatea care a montat acea construcţie şi care trebuie să prezinte autorizaţia de construcţie.

În cazul în care nu o va prezenta, vom notifica arhitectul şef al Primăriei şi se va aplica sancţiune, conform legii. În plus, se poate decide, prin ordin al administraţiei locale, desfiinţarea construcţiei", a declarat Cristian Gîscă. Cu alte cuvinte, nimeni nu ştie cine a ridicat minunăţia de panou. Asta, în condiţiile în care panoul are montate şi spoturi de iluminat.

Mesajul trimite la campania lui Marius Stan

Mesajul inscripţiei "Bine aţi venit în noul Galaţi" conţine conceptul în jurul căruia s-a construit campania electorală a celui care a şi câştigat fotoliul de primar, Marius Stan. Dacă panoul este sau nu rezultatul vreunui susţinător de-al său cu exces de zel, încă nu ştim, dar vom încerca să aflăm când Marius Stan va putea fi contactat.

Dacă, în schimb, este doar o ironie la adresa sa din partea vreunui adversar politic, nu am putea spune decât că e o glumă proastă. Şi nu pentru că nu am avea umor, ci pentru că astfel de gesturi ar putea fi copiate de alţi şi alţi glumeţi. Ne-am putea, de exemplu, trezi într-o dimineaţă că, pe Faleză, apare un mesaj ce poate fi citit de pe malul tulcean: „Bine aţi venit în Brăila”. Sau cine ştie ce alte texte.

Citit 6616 ori Ultima modificare Duminică, 17 Iunie 2012 16:17

31 comentarii

 • postat de puteti si sa ne ucideti
  Miercuri, 20 Iunie 2012 11:04
  din ciclul "Bine ati venit in Noul Galati" urmeaza "Stima noastra si mindria - USL-ul - Romania", "Vom munci si vom lupta - USL-ul il vom apara", cit si nelipsitul "Moarte celor care gindesc altfel".
  Eu unul ii urez mari "succesuri" in continuare "domnului" Marius Stan, cit si colegilor de alianta, Daca un individ care nu a ajuns pe la scoala, fiind ocupat cu fotbalul, a obtinut titlul de inginer si apoi Primar, daca medic frustrat, turnator dovedit, ajunge Presedinte al Consiliului Judetean spunind glume nesarate, daca un individ a copiat de rupt si a ajuns "doctor" si apoi Prim Ministru ... mai bine ne ucideti pe cei care gindim altfel decit voi ceilalti
  0
  0
  Raportează
 • postat de Non-Cultura
  Marți, 19 Iunie 2012 16:08
  Galatiul e frumos, dar se strica pe zi ce trece.............devenind un oras de combinatori si de fete materialiste, evident pitipoance........orasul este impanzit, de masini de lux.........."muncite cinstit". Cultura a cam disparut din orasul asta....
  0
  0
  Raportează
 • postat de NELUTU
  Marți, 19 Iunie 2012 14:00
  Sunt potrivite cuvintele celui mai mare pshiholog roman in viata : " Un cacat invelit in poliala tot un cacat ramane. "

  Trebuie schimbat multe dar totul pleaca de la oameni, daca ei nu vor degeaba.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platitor de taxe si impozite in Rommanica
  Marți, 19 Iunie 2012 12:20
  Mai oameni buni toata lumea se leaga de acest panou ca e legal sau ilegal, cu autorizatie sau fara. Sunt perfect de acord ca cel ce l-a amplasat sa plateasca atat o ameda usturatoare cat si demolarea lui, daca nu are autorizatie, ca data viitoare sa se gandeasca de doua ori inainte de a mai pune fiecare ce vrea si pe unde vrea. Eu totusi am o nedumerire si mai mare pe care nimeni vad ca nu a luat-o in calcul: acel panou la partea superioara are niste proiectoare(vezi poze din articol). Daca ele sunt cumva functionale vin si intreb: de unde se face alimentarea lor? Daca e de la reteaua orasului deja vorbim de furt, asta in cazul in care e legat de un neavizat, iar daca e legat de cei de la Electrica vorbim de o mafie si mai mare(daca da curent la o constructie fara autorizatie) sau poate or fi alimentate de vreun generator montat la baza panoului si nu stiu eu. Astept si eu un raspuns daca le-a vazut cineva aprinse, pentru ca nu cred sincer sa fie tot din polestiren sau sa fie puse acolo doar de ornament.
  0
  0
  Raportează
 • postat de w
  Marți, 19 Iunie 2012 08:10
  Noul Galati...Vai mama vostra heheh
  0
  0
  Raportează
 • postat de w
  Marți, 19 Iunie 2012 08:09
  Noul Galati...Vai mama vostra heheh
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platitorul de panouri publicitare
  Luni, 18 Iunie 2012 19:54
  Intradevar Galatiul este "Oraul Nou'. Adevaratii galateni au fost anhilati de "vichingi" de mult, unii au murit (de ciuda) altii au emigrat in toata tara sau in toata lumea si altii noii galateni ce locuiesc cu adevarat in "Gaalatul Nou" , adica o comuna ( ca asa se numea inainte) numita oras. Daca inainte Galatiul era format din oameni gospodari care admirau arta si frumosul astazi Galatiul este oras al parvenitilor care nu stiu ce-i frumos, care stau in fata blocului sau pe faleza si sparg seminte la umbra manelelor obosite. Galatenii de azi, nespalati si obositi de munca fara rost, fac plaje pe placi de beton si se spala cand le da apa calda , sau rece cel de sus sau dumnezeu.
  Seara ies la plimbare pe faleza printre caini si pisici, cu capul plecat ca sa nu calce in vre-un rahat iar daca-l nimeresc ii vezi cum se sterg de gazunul de buruieni care reflecta prosperitatea. Restaurantele de alta data pe cand era viata grea cum ar fi Olimpic, Dunarea, Galati, Potcoava de Aur, Dambovita, Turist, Francezi, Distrugatorul, Ultimul Leu, Pelicanul, Vanatorul, Miorita sau Pescarul au devenit proprietati personale a unor comercianti parveniti care vor cum vrea tot romanul sa se imbogateasca fara multa munca punand apa-n vin. Cinematografele au disparut, unul cate unu si inlocuirea lor a fost oprita de omul care a fost primar si nu mai mergea la un cinematograf de zeci de ani, tot la fel si cofetariile de alta data. Noii galateni veniti din diferite sate cu alte obiceiuri , reflecta azi schimbarea Galatiului. In ciuda reformelor impuse de sus, spiritul de proprietete ii face pe multi locuitori ai galatiului veniti din mediul rural sa-si mentina obarsia si cu orice fel de fier sa-si inconjoare bucatica de pamant de langa bloc care ii atesta dreptul de proprietate.
  Noul Galati, plin de gropi si "terase" inbacsite cu oameni nespalati de saptamani de zile a luat locul Galatiului de mai ieri ce mirosea a flori de tei si nu fulgi de plopi plini de praf si microbi..
  Mai zilele trecute m-am intalnit la "covorul verde"cu Dan Cavaleru, un Galatean mai vechi, bine cunoscut prin tiglina 1 si l-am invitat la un paharel la Orizont. Mi-a zis ca prefera la dugheana pentru ca la Orizont s-ar putea sa fie nunta. Si-a calcat pe suflet si mi-a onorat invitatia. Cand am ajuns la orizont, dupa atata mers am aflat intradevar ca fiind sambata seara si era nunta si cand e nunta un client este tratat ca un ciumat. Am mai mers putin si cu riscuri mari de-a fi sfasiati de caini am ajuns la "Pescaru" care de fapt nu mai este Pescaru ci Aqua bla, bla,bla, adica afacerea cuiva sus pus. Ca sa gasim o masa era imposibil ca mai pe fiecare masa erau pahare cu apa sau Coca Cola zis 'suc" probabil ca sa-si aduca aminte de cand se vindea suc la chioscul de racoritoare. Si tot asa am ajuns unde duc toate drumurile fie ele si cu gropi, adica pe faleza unde restaurante sunt din abundenta insa unele alta ceva decat suc nu prea au. La Nic Nic nu aveau decat cate 2 sticle de vin din fiecare soi, asa ca a trebuit sa consumam bere cum vrea carciumarul nu cum vor cei ce platesc, de asa-i la noi in Galatiul Nou.
  Atunci, mi-am cerut scuze prietenului meu din copilarie si am inteles de ce nu pleaca de la "covorul verde".
  Oare de ce atata fas despre un panou ? Sa fie oare vremea panourilor publicitare?
  0
  0
  Raportează
 • postat de BOBO
  Luni, 18 Iunie 2012 14:25
  ----SALA DE BOX, DE PE STRADA DOMNEASCA, DE LANGA POLICLINICA, CAND SE TERMINA DE CONSTRUIT?----
  ******CAND SE RENOVEAZA PARCUL CFR?******
  ----SALA DE BOX, DE PE STRADA DOMNEASCA, DE LANGA POLICLINICA, CAND SE TERMINA DE CONSTRUIT?----
  ******CAND SE RENOVEAZA PARCUL CFR?******
  ----SALA DE BOX, DE PE STRADA DOMNEASCA, DE LANGA POLICLINICA, CAND SE TERMINA DE CONSTRUIT?----
  ******CAND SE RENOVEAZA PARCUL CFR?******
  ----SALA DE BOX, DE PE STRADA DOMNEASCA, DE LANGA POLICLINICA, CAND SE TERMINA DE CONSTRUIT?----
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Luni, 18 Iunie 2012 14:19
  Am sa pozez si eu madarul de crengi uscate si balariile care sunt de statura unui om in Cartierul Francezi, care nu sunt acolo de cand a venit stan la Primarie si am sa le arat galatenilor ce viceprimar ''gospodar am avut! ' !Gramada de crengi uscate sunt chiar langa aleea care duce la amarata lui de vila, dar probabil din cauza nasului nu a vazut-o o primavara intreaga!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Luni, 18 Iunie 2012 13:28
  Daca s-ar referi la Stan nu ar avea logica, caci nu el a stat 12 ani la primarie, sau nu a fost 3 ani viceprimar. Eu mai degraba zic ca e indreptat spre Niciolae si Ciumi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de spirache
  Luni, 18 Iunie 2012 13:05
  Ppanoul cu pricina reflecta exact stadiul urbei .Prin urmare nu tr schimbat.De ce sa ascundem gunoiul sub pres ca sa dea bine nu stiu cui?.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristian
  Luni, 18 Iunie 2012 13:00
  Cam tarziu va treziti si voi! Sau abia acum ati facut un drum pana la mall in BR, de ati vazut? Se vede si intorcandu-te de la real/Sellgross.

  Si "zidul" e amplasat acolo de dinainte de alegeri!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 18 Iunie 2012 12:54
  Panoul este amplasat din perioada campaniei electorale. Se cunoaste foarte bine cine este posesorul.
  Numai Viata Libera nu stie. Articol inutil.
  0
  0
  Raportează
 • postat de zeus
  Luni, 18 Iunie 2012 12:51
  cum, nu stiti ? panoul e pus de nicolai
  0
  0
  Raportează
 • postat de stiuca
  Luni, 18 Iunie 2012 12:35
  aseara pe faleza era furnicar, om langa om, te umpleai de vervi! Oamenii buni..Galatoul NU ARE LOCURI DE AGREMET!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tineri si mai putin tineri se inghesuiau pe faleza om langa om, cu catel cu copii cu tot cee aveau ei..daca mai pui la socoteala si bicicletele lui Ciuma, , cred ca va dati deama ce infern era acolo..Nu se mai poate asa ceva..oamenii nu au unde sa iasa la o terasa, la o plimbare, oare suntem condamnati ????
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai
  Luni, 18 Iunie 2012 11:52
  Ciumele sunt disperate chiar si dupa numararea voturilor (la fel si interlopii din spatele CIumei). Pentru Dl. Stan am o sugestie, sa-si ia bodyguarzi, ca nu se stie ce le tuna Ciumelor astora disperate ca n-au ajuns la ciolan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Danutz
  Luni, 18 Iunie 2012 11:35
  O gluma proasta! Ar trebui dat jos panoul cat mai repede! Sau macar sa dispara partea cu cu "nou".
  In Galati nu s-a mai schimbat nimic de ani de zile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de motive de nemultumire
  Luni, 18 Iunie 2012 11:15
  Gradina Publica: inchisa 2 ani.....Strada Basarabiei:distrusa.......strada Balcescu: si mai distrusa, vesnic in lucru......zona Elice: deja cred ca v-ati saturat de cate gropi au aparut acolo (pentru asa ceva, Ceausescu v-ar fi pus de mult in streang.....)........parcul de pe faleza, de langa Penny market: arata ca un balci infect, plin de tot felul de tirbombe de tot kitch=ul, care mai si pun in pericol oamenii (a se vedea cablurile de 380V trase pe la suprafata, care traverseaza tot parcul. parcul ala nu mai e un parc pentru copii, ci un balci infect)......zona Billa din 19: 2 ani sa schimbi niste nenorocite de linii de tramvai? o alta chestie pentru care Ceausescu v-ar fi trimis la canal....
  MAI VRETI MOTIVE DE NEMULTUMIRE? MAI AVEM! CUM P...........MA-SII SA-TI PLACA SA TRAIESTI INTR-UN ORAS CARE ARATA DE PARCA AR FI BOMBARDAT?
  0
  0
  Raportează
 • postat de curiosul
  Luni, 18 Iunie 2012 11:11
  ...un oras nou (nout) avem, ....d'a un primar capabil si competent cand o sa avem?
  0
  0
  Raportează
 • postat de luci
  Luni, 18 Iunie 2012 10:56
  Nu e fratilor nicio gluma proasta afisul ala . A zis Marius Stan de el fix a doua zi de dupa alegeri la emisiune la Antena 1. Parca zicea ca l-au facut
  niste studenti de la Arte si ca i s-a parut o idee frumoasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de OEM
  Luni, 18 Iunie 2012 10:36
  www.antidotul.ro/119592/primarul-marius-stan-a-terminat-deja-de-construit-noul-galati-foto.html
  Noul Galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vgl
  Luni, 18 Iunie 2012 10:27
  Cum mama-masii daca vreau sa reamanajez apartamentul(fara afectarea structurii de rezistenta)am nevoie de :aprobari de la:PSI;ARHITECT;DISCIPLINA IN CONSTR........+PRIMARIE).In orasul asta apar constructii de zeci de MP,iar cei platiti din banii nostri sa asigure ordinea si disciplina pe domeniul public , ridica nesimtit din umeri. Nu credeti ca toti responsabilii de P:U:Z:-uri,+toate politiile ar trbui sa cedeze minim 10%din bugete ptr nerealizarea sarcinilor de serviciu
  PS asa primari D-tru Niciolae,Marius Stanpatitu asa urbe!!!!!!!!!!! Astept reactiile edililor!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de anao
  Luni, 18 Iunie 2012 09:39
  Pai, nu vedeti? numai acea inscriptie si buruienile+acareturile limitrofe sunt noul Galati; restul orasului este vechiul Galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai
  Luni, 18 Iunie 2012 09:27
  Construcția este din ultima săptămâna de campanie si este la fel de legală ca zecile de panouri ilegale puse de Stan pe spațiul verde.
  0
  0
  Raportează
 • postat de geo
  Luni, 18 Iunie 2012 09:12
  stan nu a preluat mandatul, deci primar este INCA nicolae!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai
  Luni, 18 Iunie 2012 08:14
  Ciumele au probleme grave de personalitate. Si cand zic Ciumele ma refer si la interlopii din spatele Ciumei. Sunteti toti niste jeguri infecte. Nici nu a intrat bine Stan in paine, ca ati si inceput cu frustrarile de smintiti. Hai sictir Ciume infecte !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adrian
  Luni, 18 Iunie 2012 08:03
  Acea constructie a fost amplasata INAINTE de alegeri
  a fost amplasata pentru a face campanie, exact ca acel autobuz
  cu alte cuvinte cei care au facut campanie lui Marius Stan sunt vinovati
  0
  0
  Raportează
 • postat de FELIX
  Luni, 18 Iunie 2012 07:39
  S-AU SI GRABIT NISTE'' CONSTRUCTORI '' SA INCEAPA CAMPANIA DE CONSTRUCTII GEN:NOUA PRIMARIE, NOUL STADION,NOUA SALA DE SPORT,NOUL BAZIN .....VOM MINCA ANUAL SPORT SI VOM MURI DE FRIG IARNA CU ASA PRIMAR ALES PRIN FRAUDA CELOR TRI HOTI DE PRIMA MINA: NICA(PSD) DOBRE(PNL)DURBACA(PC) CARE DE 22 DE ANI NE FURA SI NOI CA FRAIERII LE DAM /BOTUL/ !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de DC
  Luni, 18 Iunie 2012 07:04
  la cati bani a pirdut ciuma cu campania asta, nu mai conteaza daca mai cheltuie inca putin pt asta..deh, ghinion!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bună atenționare,dacă nu, PP-DD la parlamentare !!!
  Luni, 18 Iunie 2012 01:23
  Poanta este bună și poate este un imbold pentru ai noștri pentru a pune bazele Noului Galați promis cu asiduitate de Marius Stan,noul Primar de Galați. Dacă nu,avem ,,morcovul'' lor,PP-DD la votare pentru parlamentare în Toamnă.
  0
  0
  Raportează
 • postat de katalinkostel
  Luni, 18 Iunie 2012 00:33
  Ciumacii nu au somn de ciuda...:)))
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.