Salariile profesorilor ajung la Haga

Salariile profesorilor ajung la Haga
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Federaţiile sindicale din învăţământ susţin că, în proiectul de buget, prin alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie, există fondurile necesare pentru majorarea salariilor cadrelor didactice. Cu toate acestea, Executivul nu mai vorbeşte nimic despre majorarea salarială de 50 la sută, votată de Parlament încă de anul trecut.

„E o degringoladă legislativă fără precedent, cauzată atât de guvernul de anul trecut, cât şi de cel actual. Există  o lege dată anul trecut şi anulată de ordonanţe de urgenţă promulgate anul acesta.  Deja unele sindicate din ţară au procese pe rol, pentru că salariile profesorilor ar fi trebuit majorate din octombrie 2008, cu 50 la sută, nu în etape diferite, pentru că nu aşa scrie în lege.

În acest context, mărirea de numai 5 la sută şi declaraţiile lui Boc care susţine că se vor majora salariile după 15 aprilie, în funcţie de cum evoluează situaţia economică ne fac să credem că nu sunt şanse să se respecte legea şi ca urmare ne-am hotărât să luăm măsuri”, spune Constantin Ciosu, liderul gălăţean al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN). Acesta susţine că FEN a cerut Consiliului Europei „deschiderea, prin procedură de urgenţă, a verificării activităţii Guvernului României”.

„Doar organizaţiile internaţionale mai pot descurca iţele

Secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, ne-a declarat că situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în teritoriu, Ministerul de Finanţe a început să taie deja sporurile profesorilor:

„Confederaţiile nu ne-au întrebat nimic atunci când au negociat cu Guvernul. Am făcut o sesizare comisarului european Jan Fiegel, în care am prezentat situaţia, dar problema e că guvernul nu ia în seamă recomandările europene. Iar dacă nu va ţine cont de lege, vom sesiza cu siguranţă Tribunalul de la Haga.

În judeţele Galaţi, Sibiu, Timiş şi Teleorman, Olt, Hunedoara, Suceava şi în Bucureşti, trezoreriile şi consiliile judeţene au trimis înapoi statele de plată cu salariile pentru luna ianuarie, tăindu-se orele suplimentare, premiul de 2 la sută şi chiar salariul de merit.

Noroc că sindicatele au făcut presiuni ca să fie respectate legile în vigoare şi deocamdată profesorii îşi iau salariile întregi. Suntem nedumeriţi şi de faptul că Ministerul Educaţiei nu s-a autosesizat, nu a discutat cu Ministerul de Finanţe”, mai spune Constatntin Ciosu, precizând totodată că „în această nebunie, numai organizaţiile internaţionale ar putea să dezlege iţele încurcate”.  

Până atunci, profesorii care, de patru luni de zile, ar fi trebuit să primească salarii mai mari, mai au de aşteptat pe puţin două luni o decizie în acest sens. Şi nici atunci nu e sigur că vor primi majorări în conformitate cu legea, totul depinzând de modul cum va evolua criza în România.

Citit 1338 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.