Judecata pensionarilor cu statul

Judecata pensionarilor cu statul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înarmaţi cu umbrele, dar şi cu o determinare impresionantă, circa 60 de pensionari, membri ai Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere Galaţi, au înfruntat, joi dimineaţă, ploaia torenţială şi au protestat în faţa sediului Prefecturii, exprimându-şi nemulţumirea faţă de faptul că Guvernul nu aplică legile adoptate privind grupele de muncă şi creşterea valorii punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut pe economie. Neaplicarea Legii 218, privind grupele de muncă, şi a Legii 250, privind valoarea punctului de pensie, i-a făcut pe vârstnici să scandeze minute în şir, în ploaie, „Hoţii!”, „Jos duşmanii!” şi „Ruşine”.

Pensionarii acceptă ideea că în prezent nu sunt bani la buget, însă doresc o promisiune fermă din partea guvernanţilor ca aceste legi să se aplice fie în două tranşe, fie de la 1 ianuarie 2010, însă banii să fie acordaţi retroactiv, de la data la care ar fi trebui să se aplice aceste legi. 

„Valoarea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut pe economie a fost prevăzută şi prin Legea 19/2000, care avea aplicare de la 1 aprilie 2001. Dar s-a dovedit că era o păcăleală, pentru că Mugur Isărescu a anulat atunci, printr-o ordonanţă, această valoare, diminuând-o la 30 şi chiar 28%. De opt ani luptăm să ni se dea acest drept câştigat şi de aceea ieşim în stradă mereu”, a declarat liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere, Vasile Panţuş.

Acesta a spus că în cazul în care Guvernul nu poate aplica cele două legi adoptate, până la 1 martie, pensionarii vor strânge semnături pentru a da statul în judecată. În plus, pensionarii gălăţeni intenţionează ca luna viitoare să organizeze un marş de protest, pichetând sediile Poliţiei Judeţene, ale Tribunalului, Parchetului şi Prefecturii, în solidaritate cu pensionarii care sunt plimbaţi pe holurile tribunalelor, ani de zile, în diverse cauze.

„La acea vreme îi vom invita pe ministrul Justiţiei şi pe ministrul de Interne, Dan Nica. Noi ne bucurăm că un gălăţean are funcţii aşa importante la Guvern şi sperăm că aşa poate va fi stârpită şi mafia gălăţeană”, a mai spus Vasile Panţuş.

„Acesta e genocid!”

„Am lucrat 26 de ani, ca excavatorist în Combinat,  pe ploaie,  pe vânt, în frig, peste tot am fost, şi la furnale. Vreau să ne dea banii pe grupe că eu nu am fost nici frizer şi nici parlamentar, eu vreau dreptul meu!”, a spus unul din protestatari, Alexandru Profil.

„Am cinci milioane de lei pensie după 40 de ani de muncă în Combinat. Acesta e genocid!”, a spus un alt protestatar, Vasile Iureş.

„Unii ar spune că suntem plouaţi, că ne plouă, dar eu zic că Dumnezeu ne dă apă la moară, să ne susţinem cauza”, a spus şi viceliderul Alianţei, Ilie Popa. 

Liderul protestatarilor, Vasile Panţuş, a fost invitat la Prefectură, unde a depus un memoriu conţinând 16 puncte. În afară de revendicările „principale” – valoarea punctului de pensie şi grupele – pensionarii mai cer impozitarea pensiilor doar dacă acestea depăşesc valoarea a trei puncte, indexarea pensiilor anual, în funcţie de rata inflaţiei, acordarea celei de-a 13-a pensii, în două tranşe, de Paşti şi de Crăciun, creşterea numărului biletelor de tratament, instituirea unui sistem de pensii unic, acordarea a 50 la sută din cuantumul pensiei soţului/soţiei decedat/decedată celui supravieţuitor etc.

Citit 1087 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.