Campanie "Viaţa liberă" - Ştii ce bei? - Ce boli ar putea fi transmise prin apa de la robinet

Campanie "Viaţa liberă" - Ştii ce bei? - Ce boli ar putea fi transmise prin apa de la robinet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mulţi gălăţeni nu au încredere în apa de la robinet şi preferă să cumpere apă îmbuteliată * Holera, febra tifoidă şi hepatita de tip A sunt doar câteva dintre afecţiunile grave ce ar putea fi provocate de consumul de apă necorespunzătoare


Nu puţine sunt persoanele care se plâng de calitatea apei de la robinet. În ciuda faptului că statisticile oferite de autorităţi ne asigură că apa potabilă nu dăunează cu nimic stării noastre de sănătate, tot mai mulţi gălăţeni preferă să cumpere şi să bea apă îmbuteliată. Acest lucru poate fi lesne remarcat, rafturile supermarketurilor şi ale magazinelor fiind pline de baxuri cu diverse tipuri de ape minerale.

Începând cu acest material, „Viaţa liberă” iniţiază o nouă campanie, intitulată sugestiv „Ştii ce bei?”. Pe parcursul mai multor reportaje publicate succesiv până la jumătatea lunii august, vă vom prezenta mai multe aspecte legate de apa care curge la robinetele noastre. În a doua parte a lunii august, vom scrie despre celelalte tipuri de băuturi pe care le consumăm frecvent, fie că este vorba despre apă îmbuteliată, sucuri sau ceaiuri, şi vom analiza ce impact au acestea asupra sănătăţii noastre, în ciuda campaniilor publicitare care au scopul de a ne îndemna să le consumăm. Având în vedere natura problemelor pe care le vom aborda, aşteptăm părerile, sesizările şi opiniile gălăţenilor. Suntem convinşi că aceste puncte de vedere ne vor fi de un real folos, ajutându-ne să ne canalizăm viitoarele anchete pe probleme specifice  fiecărei zone a oraşului nostru.

Boli ce pot fi transmise prin apă

Foarte multe boli pot fi provocate de consumul de apă necorespunzătoare. Bolile diareice sunt printre cele mai des întâlnite. „Vorbim apoi despre dizenterie, holeră, hepatită virală de tip A sau febră tifoidă. Deşi o mare parte dintre aceste afecţiuni au fost eradicate de la noi din ţară, ele pot reapărea oricând, dacă anumite standarde de igienă nu sunt respectate. Chiar dacă medicina zilelor noastre dispune de mijloacele necesare pentru a trata bolile de mai sus, trebuie să ţinem cont de faptul că avem de-a face cu afecţiuni care pot deveni în orice moment mortale. De regulă, atunci când factorul cauzator al acestor boli este apa, nu avem de-a face doar cu cazuri izolate, ci vorbim de adevărate epidemii. În ultimii ani, toate probele de apă potabilă pe care le-am prelevat au fost conforme cu standardele, atât din punct de vedere microbiologic cât şi chimic”, ne-a explicat dr. Elena Vrabie, şef compartiment Evaluarea Factorilor de Risc din Mediul de Viaţă şi Muncă (EFRMVM), din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

În următorul material, care se va constitui într-un reportaj, vom vorbi despre sursele de apă pe care le are la dispoziţie Galaţiul şi despre situaţia staţiilor de epurare a apei de la Galaţi şi Brăila.

 

Citit 3056 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2012 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.