Campanie "Viaţa liberă" - Ştii ce bei? - Ce boli ar putea fi transmise prin apa de la robinet

Campanie "Viaţa liberă" - Ştii ce bei? - Ce boli ar putea fi transmise prin apa de la robinet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mulţi gălăţeni nu au încredere în apa de la robinet şi preferă să cumpere apă îmbuteliată * Holera, febra tifoidă şi hepatita de tip A sunt doar câteva dintre afecţiunile grave ce ar putea fi provocate de consumul de apă necorespunzătoare


Nu puţine sunt persoanele care se plâng de calitatea apei de la robinet. În ciuda faptului că statisticile oferite de autorităţi ne asigură că apa potabilă nu dăunează cu nimic stării noastre de sănătate, tot mai mulţi gălăţeni preferă să cumpere şi să bea apă îmbuteliată. Acest lucru poate fi lesne remarcat, rafturile supermarketurilor şi ale magazinelor fiind pline de baxuri cu diverse tipuri de ape minerale.
Începând cu acest material, „Viaţa liberă” iniţiază o nouă campanie, intitulată sugestiv „Ştii ce bei?”. Pe parcursul mai multor reportaje publicate succesiv până la jumătatea lunii august, vă vom prezenta mai multe aspecte legate de apa care curge la robinetele noastre. În a doua parte a lunii august, vom scrie despre celelalte tipuri de băuturi pe care le consumăm frecvent, fie că este vorba despre apă îmbuteliată, sucuri sau ceaiuri, şi vom analiza ce impact au acestea asupra sănătăţii noastre, în ciuda campaniilor publicitare care au scopul de a ne îndemna să le consumăm. Având în vedere natura problemelor pe care le vom aborda, aşteptăm părerile, sesizările şi opiniile gălăţenilor. Suntem convinşi că aceste puncte de vedere ne vor fi de un real folos, ajutându-ne să ne canalizăm viitoarele anchete pe probleme specifice  fiecărei zone a oraşului nostru.
Boli ce pot fi transmise prin apă
Foarte multe boli pot fi provocate de consumul de apă necorespunzătoare. Bolile diareice sunt printre cele mai des întâlnite. „Vorbim apoi despre dizenterie, holeră, hepatită virală de tip A sau febră tifoidă. Deşi o mare parte dintre aceste afecţiuni au fost eradicate de la noi din ţară, ele pot reapărea oricând, dacă anumite standarde de igienă nu sunt respectate. Chiar dacă medicina zilelor noastre dispune de mijloacele necesare pentru a trata bolile de mai sus, trebuie să ţinem cont de faptul că avem de-a face cu afecţiuni care pot deveni în orice moment mortale. De regulă, atunci când factorul cauzator al acestor boli este apa, nu avem de-a face doar cu cazuri izolate, ci vorbim de adevărate epidemii. În ultimii ani, toate probele de apă potabilă pe care le-am prelevat au fost conforme cu standardele, atât din punct de vedere microbiologic cât şi chimic”, ne-a explicat dr. Elena Vrabie, şef compartiment Evaluarea Factorilor de Risc din Mediul de Viaţă şi Muncă (EFRMVM), din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
În următorul material, care se va constitui într-un reportaj, vom vorbi despre sursele de apă pe care le are la dispoziţie Galaţiul şi despre situaţia staţiilor de epurare a apei de la Galaţi şi Brăila.

 

Citit 2966 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2012 18:40

11 comentarii

 • postat de Anonim
  Vineri, 27 Iulie 2012 03:18
  Crezi ca parintii si bunicii nostri aveau filtre la fantani si la izvoare, in trecut combinatele aveau filtre de aer?
  O fi cancerigen clorul, dar nu vedeti ca, cu cat omenirea se fereste mai tare de cancer cu atat creste incidenta acestei boli nemiloase?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Apa de la robinet nu este potabilă,măcar din cauza sedimentelor!!!
  Joi, 26 Iulie 2012 22:49
  Păi cum să fie curată dacă schimb filtrele de nebun din cauza sedimentelor ce se depun în prostie.Asta ce se vede cu ochiul liber,partea microbiană ar trebui să merg la un laborator de specialitate.Ca să nu mai pun clorul ce se folosește și care este cancerigen.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cauta the story of bottled water pe youtube!
  Joi, 26 Iulie 2012 20:16
  Apa de la robinet este foarte bună! Nu mai băgaţi frica în oameni, nu-i mai trimiteţi să dea banii pe apă îmbuteliată, nu mai inventaţi campanii prin care să repetaţi minciunile altora! Poftim:

  http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0
  0
  0
  Raportează
 • postat de Normele calitative a apei potabile sunt incomplete și de proastă calitate,nemai întâlnite în toată UE!!!
  Joi, 26 Iulie 2012 17:20
  Apa de la robinet este potabilă pentru că normele și normativele de calitate a apei ,,potabile'' sunt foarte joase calitativ,nemai întâlnit în nicI-o țară a UE.Și ca dovadă,turiștii occidentali ce ne vizitează țara sunt sfătuiți să nu consume apa de la robinete,cum fac românii,pentru că se expun unor boli și nu mai beneficiază de asigurarea medicală gratuită de pe timpul excursiei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de traian
  Joi, 26 Iulie 2012 15:13
  Ce le mai place unora sa ingrozeasca populatia credula! Unde sunt cazurile de holera si febra tifoida????? Nici macar in Delta unde se bea apa din fluviu, nu sunt cazuri de imbolnaviri. Baliverne !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anonim
  Joi, 26 Iulie 2012 14:32
  Nimic concret in acest articol, numai povesti care-i indeamna pe cititori sa consume apa minerala/plata. Bine ca ati dat exemple si de boli eraditcate.
  Eu stau in tiglina 2, beau numai apa de la robinet fara sa am probleme, nu zic ca e ok apa, in anumite perioade cand a avut gust aiurea am baut apa plata, insa, organismul are sisteme de aparare iar daca bei numai apa minerala/plata(sterila) sistemul imunitar nu mai este antrenat si veti fi mult mai expusi la diferite boli, sa nu mai zic ca apa minerala creste considerabil riscul de-a face pietre la rinichi.
  Apa plata/minerala ieftina, pe care o cumpara foarte multi e cam aceeasi cu cea de la robinet.
  Astept un articol serios in care sa vad analiza probelor de apa din mai multe cartiere si a apelor minerale/plate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de doina
  Joi, 26 Iulie 2012 10:26
  STIMATA REDATIE

  Astept sa faceti un articol si deprea calitaea aerului din Galati!!
  Desi combinatul mai lucreaza doar cu o mica capacitate, totusi IN FIECARE NOAPTE ELUBEREAZA IN ATMOSFERA FUM, ASTFEL INCAT TOT GALATIUL ESTE SUFOCAT NOAPTEA DE FUM! ACEST LUCRU NU A FOST DOAR O DATA ACCIDENTAL, CI IN FIECARE NOAPTE! Cred ca daca ziua ar face acest lucru tota lumea ar vedea nourii negri de fum de deasupra orasului..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ancuta
  Joi, 26 Iulie 2012 10:16
  Sora mea a luat de la stomatologie hepatita C.Urmeaza un tratament foarte greu de suportat pe parcursul unui an de zile:o injectie pe saptamani -cu multe reactii adverse-si cate 5 pastile pe zi.Deci atentie!!!!Pericolele sunt peste tot.........
  0
  0
  Raportează
 • postat de drog
  Joi, 26 Iulie 2012 08:57
  Apele potabile la Galati sunt infecte, nu mai vorbiti de cerficate si alte lucruri sfinte. Nu aveti calitate la ape, curge apa ruginie de multa vreme prin Tiglina 1 si voi vorbiti de certificate
  0
  0
  Raportează
 • postat de DROG
  Joi, 26 Iulie 2012 08:55
  Apa de la Robinet este plina de metale, nisip, este de o calitate ingrozitoare.De aceea galatenii pentru a evita pietre la rinichi sau alte boli prefera sa cumpere tone de apa de la supermarket. Pentru asa zisele probe de apa care au fost conforme cu standardele probabil s-a dat SPAGA ca sa fie totul ok, dar sa nu ne luam dupa aceste cerficate obtine in acest gen si sa ne protejam cumparand apa de la Supermaket. E singura care ne garanteaza o calitate controlata a apei. In plus acele controale ale apei probabil se fac odata la 10 ani. Au fost zile cand a curs apa ruginie la robinet , exemplu Tiglina 1 si nu s-a facut nimic. Asa ca degeaba vorbim de certificate cand avem urmatoarele probleme serioase:
  - apa nu este de calitate , este de proasta calitate cu toate certificatele lor care pot sa le duca la Muzeu; Probabil cerficatul se obtine pentru un mc ales de undeva, dar noi vorbim de mii de mc care vin la Galati , fie din Vrancea fie de la Arcelor.
  - tevaria este ruginita si pana la consumator miliarde de impuritati si bacterii cresc procentajul de infectare a apei.
  - modul de manevrare a apelor la aceste centre de administrare a apelor este defectuos.
  - Arcelor Mittal este cel mai mare furnizor de apa pentru Galati si il doare la Basca cu o extrage si cum o transmite mai departe atata timp cat a obtinut un pret foarte bun pentru fiecare mc.
  - tratarea apelor inseamna costuri , si daca se fura banii de catre cei care Administreaza aceste ape pentru interese personale, atunci cu ce sa tratezi aceste ape.
  Speriat de faptele comise cineva intreaba disperat: Au , de ce acest interes pentru apele potabile de la Galati?
  Apele potabile sunt pline de particule metalice , nisipuri, etc, si articolul este bine venit cel putin cu ideea de Preventie pentru toti locuitorii Galatiului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de RV
  Joi, 26 Iulie 2012 08:03
  Daca " În ultimii ani, toate probele de apă potabilă pe care le-am prelevat au fost conforme cu standardele, atât din punct de vedere microbiologic cât şi chimic”, DE CE acest interes pentru apa asa-zis potabila din Galati? Care e adevarul ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.