Igiena personală ne protejează de meningita virală

Igiena personală ne protejează de meningita virală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aşteptat de majoritatea dintre noi cu nerăbdare, anotimpul cald aduce cu sine, pe lângă vacanţe, bronz şi relaxare, şi unele pericole asupra sănătăţii. Unul dintre acestea este riscul de a dezvolta o meningită acută virală, cauzată de aşa-numitele enterovirusuri (virusuri care trăiesc în intestin). Aceste microorganisme circulă în sezonul cald (primăvara-vara) şi se transmit pe cale fecal-orală.

Cum ne protejăm?

Mâinile murdare, alimentele şi obiectele contaminate şi lipsa igienei personale (spălatul mâinilor) sunt principalii factori care contribuie la transmiterea acetor virusuri, mai ales în colectivităţile de copii.

Din cauza manifestărilor clinice nespecifice, meningitele acute virale cauzate de enterovirusuri sunt uneori greu de diagnosticat, mai ales la vârsta adultă. În cazul copiilor de orice vârstă şi a adolescenţilor, boala se manifestă prin simptome ca febra, cefaleea, rigiditatea cefei, vărsăturile, scaunele diareice sau sensibilitatea la lumină (fotofobie). „Deşi în majoritatea situaţiilor evoluţia meningitelor acute virale determinate de enterovirusuri este una favorabilă, există şi cazuri rare în care pot apărea complicaţii, putându-se ajunge chiar şi la comă”, explică dr. Mihaela Debita, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Galaţi.

Igiena elementară, esenţială   

Din cauza riscului de contaminare, în unele comunităţi există pericolul de a apărea adevărate focare de meningită virală. Specialiştii spun că respectarea câtorva norme de igienă  elementare poate face diferenţa dintre apariţia unui focar sau nu.

“Spălarea pe mâini înainte de a consuma alimente, după diverse activităţi sau după folosirea toaletelor, spălarea sub un jet puternic de apă a fructelor şi legumelor înainte de consum, evitarea scăldatului în locuri neamenajate şi necontrolate (în bazine, lacuri şi râuri cu o calitate a apei necorespunzătoare), consumul de apă numai din surse sigure şi, eventual, fierberea acestora, colectarea corespunzătoare şi evacuarea zilnică a gunoiului menajer sunt principalele modalităţi de prevenţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Citit 2958 ori Ultima modificare Luni, 20 August 2012 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.