Cum se manifestă cancerul de col uterin

Cum se manifestă cancerul de col uterin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Auzim, vedem sau citim deseori în ultimul timp despre faptul că România se află pe primul loc în Europa în privinţa cazurilor nou diagnosticate de cancer de col uterin (CCU). Mai mult, ocupăm poziţia fruntaşă şi la numărul de decese produse de acest tip de afecţiune oncologică. Principalul motiv pentru care am ajuns în această situaţie, spun specialiştii, ţine de faptul că, la noi în ţară, cancerul de col uterin este depistat în stadii prea avansate, atunci când efectele oricărui tratament sunt mult diminuate.

"CCU este o afecţiune malignă a celulelor ce căptuşesc suprafaţa colului. Cancerele precoce nu au, de cele mai multe ori, nicio manifestare. Totuşi, pot determina sângerări sau secreţii neobişnuite (scurgeri). Ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că, dacă este depistat devreme, CCU este vindecabil", ne-a explicat dr. Dragoş Soloviov, medic primar obstetrică-ginecologie.

Situaţii favorizante şi semne alarmante

Femeile care au început viaţa sexuală la o vârstă precoce, cele care au parteneri sexuali multipli şi cele care au avut mai mult de cinci sarcini de-a lungul timpului sunt cele mai predispuse la a dezvolta CCU. "Acest tip de afecţiune malignă poate apărea la orice vârstă, dar cancerul in situ (limitat la locul de origine) are un vârf de incidenţă între 30 şi 40 de ani. Între 40 şi 50 de ani, se înregistrează cele mai multe cazuri de CCU invaziv", a adăugat dr. Soloviov.

Deşi nu sunt neaparat specifice, următoarele simptome pot apărea şi în cazul CCU: secreţiile vaginale modificate, durerea resimţită în timpul actului sexual, constipaţia, balonările şi durerile abdominale joase, lombare sau iradiante în picioare. Toate aceste semne pot apărea şi în cazul altor boli şi pot fi uşor trecute cu vederea.

Depistare simplă

Scopul testului Papanicolau este de a detecta modificările care pot indica un cancer de col. Pentru a fi eficientă, testarea trebuie efectuată anual. "Testul Papanicolau este foarte precis în detectarea CCU. În cazul unui rezultat anormal, medicul specialist poate face o colposcopie (examen medical optic al vaginului şi al colului uterin), urmată de o biopsie (recoltarea unei mici părţi de ţesut)", concluzionează specialistul citat.

CCU este cel mai frecvent dintre cancerele aparatului genital feminin. Ocupă locul al doilea, ca incidenţă, printre cancerele feminine, după cancerul sânului.

Citit 8547 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2012 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.