Cauze medicale care favorizează obezitatea

Cauze medicale care favorizează obezitatea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Probabil că fiecare a întâlnit în jur persoane care, deşi mănâncă aceeaşi cantitate de alimente arată cu totul diferit. Unii au tendinţa să asimileze şi să transforme în depozit adipos aproape orice mănâncă, în vreme ce alţii rămân în limite de greutate normale. Explicaţia pentru această stare de fapt ţine de tipul de metabolism pe care îl avem. Vă prezentăm mai jos cele mai des întâlnite cauze care dus la un metabolism leneş.

Disfuncţiile endocrine 

O glandă tiroidă leneşă, care nu produce îndeajuns de mulţi hormoni, poate duce la îngrăşare. În absenţa acestora, arderile din organism sunt mult încetinite, energia fiind transformată mult mai lesne în grăsime. În cazul hipotiroidismului, simţim o stare generală de moleşeală, care nu ne îmbie spre a duce o viaţă activă.

„Chiar şi trei kilograme peste greutatea admisă au ca efect creşterea cantităţii de insulină sintetizate de către pancreas. Acest hormon favorizează depunerea de grăsime”, explică medicul nutriţionist dr. Magdalena Moroşanu.

Menopauza şi unele medicamente

Unul dintre principalele efecte ale instalării  menopauzei este scăderea cantităţii de estrogeni pe care organismul îi produce. Acest fapt duce la o sporire semnificativă a poftei de mâncare şi la depunerea de grăsime pe abdomen.

Unele pastile, cum sunt antidepresivele sau corticosteroizii (folosiţi pentru tratarea astmului sau a alergiilor), duc la creşterea poftei de mâncare, la încetinirea metabolismului sau la destabilizarea nivelului din insulină din corp. Toate aceste efecte se răsfrâng şi asupra kilogramelor acumulate.

Moştenirea genetică joacă şi ea un rol foarte important în felul în care organismul metabolizează mâncarea consumată.

Citit 1740 ori Ultima modificare Miercuri, 22 August 2012 10:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.