Galaţiul va începe de la 1 septembrie programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Galaţiul va începe de la 1 septembrie programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin este deja operaţional în zece judeţe din ţară. Din păcate, Galaţiul nu se află încă pe listă. În judeţul nostru, activităţile de organizare a programului sunt încă în plină desfăşurare, recoltările de probe fiind programate să înceapă de la 1 septembrie. Maternitatea „Bunavestire” şi Spitalul CFR sunt singurele unităţi sanitare din judeţ cărora le-au fost validate dosarele pentru coordonarea activităţii de screening.

Cine beneficiază de testările gratuite

„Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru această patologie vor avea posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş - Papanicolau”, se arată în comunicatul publicat pe siteul Ministerului Sănătăţii. Programul se va desfăşura pentru o perioadă de cinci ani. În Galaţi, aproximativ 200.000 de femei vor fi incluse.

Lipsesc specialiştii necesari desfăşurării programului

„Programul naţional de screening are la bază trei componente: asistenţa medicală primară (medicii de familie), spitalul coordonator al activităţii şi laboratoarele unde se analizează lamele cu probe. Pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie, unde primeşte consiliere în ceea ce priveşte prevenţia şi se stabileşte dacă poate fi inclusă în program. Apoi, îi va fi eliberat un formular de înscriere şi o listă cu centrele de consult şi recoltare admise. Apoi, femeia se va programa la unitatea de recoltare, în cazul nostru, Maternitatea „Bunavestire” Galaţi. Aici avem disponibili opt medici recoltori. Dintre aceştia, şase sunt ginecologi şi doi sunt de planificare familială. Am organizat şi trei puncte de recoltă: două în incinta Maternităţii şi unul la un cabinet de planificare familială privat, situat în zona „Potcoava de Aur”, ne-a explicat dr. Anamaria Hărăbor, managerul Maternităţii „Bunavestire” Galaţi.

Una dintre principalele probleme în desfăşurarea testelor de screening constă în lipsa acută de medici anatomopatologi, care să poată citi probele de pe lame. Galaţiul spre exemplu, are doar doi astfel de specialişti eligibili. Pentru a ieşi din impas, conducerea Maternităţii a încheiat contracte cu alţi doi anatomopatologi din Bucureşti. Noroc că programul urmează să se desfăşoare pe o perioadă de cinci ani, altfel nu se ştie cum doar patru anatomopatologi ar fi trebuit să citească aproximativ 200.000 de analize, câte se preconizează că vor fi în judeţul nostru.

Medicii de familie nu se grăbesc

„Momentan, doar şase medici de familie au încheiat contracte pentru testări. Totuşi, reţeaua este flexibilă şi medicii interesaţi se pot înscrie şi mai târziu. În săptămânile precedente, prin intermediul Colegiului Medicilor Galaţi, am încercat să anunţăm asistenţa medicală primară (medicii de familie). Chiar în ultimele două zile am trimis datele referitoare la program către toate cabinetele medicale individuale de familie”, a adăugat dr. Hărăbor. Cu toate acestea, numărul medicilor de familie care s-au grăbit să răspundă prezent este inexplicabil de mic.

Dintre cei 256 de medici de familie din Galaţi, 163 s-au înscris pentru cursurile de screening. „Ştiu că mai sunt colegi care doresc să urmeze cursurile. Totuşi, pentru a forma o nouă grupă sunt necesare cel puţin 20 de persoane. Doar cei care au absolvit aceste cursuri pot face parte din programul naţional de screening. Pacientele ale căror medici nu sunt incluşi în program se vor putea îndrepta către alţi medici de familie”, a explicat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi.

Medicii interesaţi au la dispoziţie şi un site specializat unde pot afla detalii despre paşii de urmat pentru înscrierea în program. Adresa portalului este http://www.insp.gov.ro/coluterin.

Accent pe accesibilitate

Pentru femeile din mediul rural, conducerea Maternităţii "Bunavestire" va organiza caravane care vor merge prin satele şi comunele din judeţ. "Am gândit această variantă pentru a nu obliga pacientele să plătească transportul din comuna sau satul în care locuiesc până în Galaţi. Altfel, am fi descurajat prezenţa la consult", a ţinut să precizeze directoarea Maternităţii.

Pe lângă faptul că se vor depista în stadii incipiente eventualele cazuri de cancer de col uterin, tuturor pacientelor care se vor prezenta la unităţile de recoltare le vor fi făcute consulturi ginecologice gratuite. În prezent, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin.

Citit 2888 ori Ultima modificare Miercuri, 29 August 2012 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.