Schimbări aduse de cardul naţional de sănătate

Schimbări aduse de cardul naţional de sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cardul naţional de sănătate este testat, începând cu această toamnă, în două judeţe pilot - Arad şi Iaşi. Instrument destinat stocării datelor medicale personale ale fiecărui asigurat, despre cardul de sănătate se vorbeşte încă din anul 2007. Abia la sfârşitul lui 2013 autorităţile promit că va fi distribuit către fiecare român.

Ce se va modifica?

Iniţial, oficialii au anunţat că documentul va fi livrat prin mandat poştal. Apoi, însă, din cauza numeroaselor voci care au contestat siguranţa unei asemenea măsuri de distribuire, lucrurile s-au modificat. Dacă în mediul urban asiguraţii vor merge la casele de asigurări pentru a-şi ridica cardurile, în mediul rural documentele vor putea fi ridicate de la medicii de familie.

Cei care nu vor dori să aibă un card de sănătate pot opta şi pentru această variantă. Principalul inconvenient al refuzului este însă că vor fi nevoiţi, de fiecare dată când au nevoie de un serviciu medical, să meargă la casele de asigurări pentru eliberarea clasicei adeverinţe, care să le ateste calitatea de asigurat.

Angajatorii neserioşi, traşi la răspundere

Documentul va conţine numele, prenumele, codul asiguratului, altul decât cel numeric personal, seria şi numărul cardului, precum şi data la care actul trebuie reînnoit. Doar dacă asiguratul este de acord, pe card vor fi incluse şi informaţii din istoricul său medical. La ridicare, persoana va lăsa un număr de telefon pe care poate fi contactată. Astfel, în momentul în care calitatea de asigurat urmează să înceteze, va fi trimis un SMS. În acest fel, se vor rări situaţiile în care ne trezim că nu putem beneficia de ajutor medical, pentru că angajatorul nu a plătit contribuţiile de sănătate.

Încă nu se ştie data la care cardul va începe să fie distribuit în judeţul nostru. “Deşi se preconiza data de 1 ianuarie 2013, eu sunt sceptic în această privinţă. Trebuie ca întâi să se desfăşoare testările-pilot, care nu pot dura mai puţin de două luni. Probabil că abia apoi va începe să fie produs”, este de părere directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Citit 1847 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2012 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.