Oraşul paradoxurilor: O stradă ca o uliţă pentru prima femeie inginer din lume

Oraşul paradoxurilor: O stradă ca o uliţă pentru prima femeie inginer din lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Micro 17, exact lângă fosta fabrică de pâine Galmopan, este o stradă care poartă numele primei femei inginer din lume, Eliza Leonida Zamfirescu. Numai că strada e departe de a-şi onora celebrul nume. Artera arată mai degrabă ca o uliţă, nicidecum localizată într-un oraş, ci la marginea vreunei comune prăpădite. Fără acces la apă curentă şi neasfaltată, pseudostrada este presărată de case cu grupul sanitar în fundul curţii. Chiar dacă s-au făcut sesizări în repetate rânduri, atât pe timpul când la Primărie era Eugen Durbacă, cât şi pe vremea lui Dumitru Nicolae, autorităţile au rămas surde. Cei care aveau pământ cumpărat în zonă au aşteptat şi câte opt - nouă ani până să îşi ridice casa, în speranţa că  vor exista utilităţi. În zadar! „Am tot amânat în speranţa că vor trage canalizare aici. Am ridicat casa, am ajuns la nivelul finisărilor şi tot nu s-a rezolvat problema apei. Au venit, au făcut măsurători şi atât”, a explicat unul dintre locuitori, Benone Mera. Chiar dacă, oficial vorbind, strada este înregistrată, iar hărţile Galaţiului o arată ca fiind reală, ca trecător poţi să mergi pe ea fără ca măcar să îţi dai seama că există. Nu este pusă nici măcar o tăbliţă, nimic care să anunţe că acolo este "strada Eliza Leonida Zamfirescu" şi nu o uliţă fără nume! Cât despre asfalt, el lipseşte cu desăvârşire. Doar buruieni, praf şi gropi. „Când plouă, pur şi simplu bălteşte apa, se duce în curtea oamenilor... Municipalitatea schimbă bordurile unde nu este necesar, dar strada asta rămâne neasfaltată!”, a mai adăugat cetăţeanul indignat. Strada Eliza Leonida Zamfirescu, chiar dacă se află în plin oraş, n-a avut timp îndelungat nici măcar acces la gaze. Ţevile şi racordurile au fost făcute şi suportate, într-un final, tot de către locuitorii din zonă. „Coloanele pentru gaze există, dar sunt trase de noi, sunt ţevile proprietarilor şi plătim cotă-parte”, a încheiat Benone Mera. Locatarul mai are totuşi o speranţă că strada va intra în vizorul noului primar şi că se vor afla cândva şi ei în rând cu lumea. Când şi dacă se va întâmpla acest lucru, rămâne de văzut.

Citit 2445 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2012 23:53

4 comentarii

 • postat de Eu
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 19:34
  Halal respect. Prima femeie inginer din lume s-a nascut in Galati, iar noi nu suntem in stare, dupa mai bine de 20 de ani, sa asfaltam o strada ce-i poarta numele. Macar atat, daca altceva nu ne duce capul sa facem...
  0
  0
  Raportează
 • postat de din zona
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 12:46
  E MAI RAU CA LA TARA, CA PE ULTIMA ULITA, LOCUITORII ANL-URILOR SUNT FOARTE NESIMTITI ARUNCA GUNOIUL UNDE APUCA NU MAI ZIC CA SUNT GASTI DE " CARTIER " SI SE FURA CA IN CODRU, POLITIA DOARME LA CENNTRUL DE COLECTARE A FIERULUI VECHI DE LA SC 9. SUNTEM IIN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 07:19
  PS- la comentariul postat anterior. Recunosc ca am "pontat " sirul anilor in care s-a intamplat ceva in 13 decembrie ,de pe net -" 13 decembrie - Wikipedia" ,copy- paste eu am dat ,recunosc am plagiat .................nu ca altii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 07:05
  Bine ca avem strazi denumite dupa toate meseriile proletere ,mare parte din acestea nu mai exista in oras . Am mostenit de pe timpul cand clasa muncitoare era" conducatoare" ,strada Textilistilor ,Zidarilor ,Strungarilor ,Lacatusilor ,Laminoristilor s.a.m.d. Avem strada "13 Decembrie" oare ce an ?Alegeti :1524: Este confirmat la Istanbul, ca domn al Țării Românești, Radu de la Afumați (1522–1529), în urma victoriilor obținute de domnitorul român în perioada 1522–1524.
  1642: Noua Zeelandă a fost descoperită de navigatorul olandez Abel Tasman.
  1863: Guvernul Kogălniceanu votează legea secularizării averilor mânăstirești, deziderat al Revoluției de la 1848.
  1921: Demisia guvernului condus de generalul Alexandru Averescu.
  1928: Are loc, la Filarmonica din New York, premiera compoziției Un american la Paris, de George Gershwin.
  1941: Al Doilea Război Mondial: România și Ungaria declară război Statelor Unite.
  1981: Generalul Jaruzelski decretează legea marțială în Polonia. Măsura era luată ca urmare a amplelor manifestări sociale organizate de sindicatul "Solidaritatea."
  1990: A fost înființat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), prin Legea nr. 39/13.12.1990. Scopul declarat al acestei instituții este: „organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța statului în timp de pace, cât și de război”.
  1991: Este semnat, la Seul, Acordul privind reconcilierea, neagresiunea, cooperarea și schimburile dintre Nordul și Sudul Coreii, intrat în vigoare la 19.02.1992. A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.
  1996: Liderii Uniunii Europene au prezentat design–ul bancnotelor EURO.
  Kofi Annan a devenit secretarul general al ONU.
  2000: Scriitorului rus Aleksandr Soljenițîn, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, i–a fost decernat Marele Premiu al Academiei Franceze de Științe Morale și Politice.
  2002: Uniunea Europeană anunță că Cipru, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia vor deveni membre de la 1 mai 2004.
  2003: Președintele irakian Saddam Hussein este capturat în apropierea orașului Tikrit.
  2005: A fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române.
  sau poate "Ziua etniei tatare din Romania" Eu cred totusi ca anul este 1918 ,anul dezordinilor provocate de muncitorii instigati de oamenii tamplarului I.C.Frimu (un fel de Dogaru al acelor vremuri la fel de tulburi si pe muchie de cutit) iar denumirea a fost pastrata de vechile conduceri rosii ale urbei. Asa au mai fost pastrate denumiri de strazi precum : "Dr Petru Groza " nume de care se leaga primul guvern comunist de la care au plecat toate nenorocirile ulterioare ale romanilor ,"Colectivistilor "- denumire de trista amintire pentru taranii romani si nu numai , la fel "Muncii Voluntare" ,"Brigadierilor " etc. De denumirea strazii " Mihail Sadovenu " nu ma leg deocamdata ,a fost un mare scriitor dar si un sustinator al comunistilor ,primul presedinte al Marii Adunari Nationale ,ai constituita dupa obligarea ,sub amenintarea pistolului , a regelui Mihai I sa abdice ,de catre Dej si acelasi Groza care mai are inca numele pe o strada din Galati.Poate primarul liberal isi arunca o privire pe nomenclatorul strazilor di orasul pe care-l pastoreste .....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.