Viitorul Spitalului din Iveşti rămâne incert

Viitorul Spitalului din Iveşti rămâne incert
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • De 18 luni, gălăţenii din comunele de lângă Iveşti nu mai au niciun spital în apropiere

Peste 37.000 de persoane din mediul rural rămase fără un spital pe o rază de mai bine de 20 de kilometri. 11 angajaţi fără locuri de muncă şi cu restanţe salariale neplătite de nouă luni. Aparatură medicală aproape nefolosită care zace sub sigiliu, în timp ce unele spitale au aparate care trebuiau casate de peste zece ani. Cei cărora li se pare că succinta enumerare de mai sus face parte dintr-un roman social de început de secol XX, pot fi surprinşi să afle că de fapt vorbim despre Galaţiul de astăzi, mai concret despre fostul Spital din Iveşti.

Restanţe la salarii de 250.000 de lei

La aproape un an şi jumătate de la închiderea Spitalului pentru Boli Cronice din Iveşti, autorităţile nu par să aibă încă o soluţie pentru situaţia delicată în care se află angajaţii fostei instituţii sanitare şi pacienţii internaţi aici. „Suntem în litigiu pentru salariile neplătite în perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2011. Sper să recuperăm restanţele respective, deşi lucrurile se prelungesc nepermis de mult. Suma care trebuie restituită se ridică la aproximativ 250.000 de lei. Includem aici atât salariile propriu-zise, cât şi contribuţiile la pensii, şomaj şi asigurări medicale”, explică dr. Sorin Baican, managerul spitalului.

„În prezent, în fosta unitate medicală sunt internaţi opt bolnavi cronici. Ei trăiesc într-o continuă tensiune, pentru că nu ştiu ce le poate rezerva ziua de mâine. Mai sunt două bucătărese care vin şi gătesc, uneori aducând alimentele de acasă”, adaugă dr. Baican.

Peste 37.000 de oameni, majoritatea bătrâni şi săraci, fără spital

Pe 1 aprilie 2011, printr-o decizie a Guvernului, spitalului i s-a retras dreptul de a mai primi bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. De la începutul lui 2012, Consiliul Judeţean plăteşte utilităţile, dar nu dă bani pentru medicamente şi servicii medicale, astfel că pacienţii sunt îngrijiţi din sponsorizări ale Bisericii şi ale primăriilor din zonă. „Nu înţeleg nici acum ce a stat la baza deciziei de a nu mai da bani spitalului. Anual, aveam între 1.300 şi 1.400 de pacienţi care ni se adresau. Adăugând salariile şi costurile pentru medicamente şi alte materiale sanitare, suma cheltuită se ridica la aproximativ 1.000.000 de lei pe an. Spitalul asigura asistenţa medicală pentru peste 37.000 de oameni din comunele din jur. Este vorba, în mare parte, de persoane în vârstă, cu situaţii materiale mai mult decât modeste. Acum, toţi cei care ar fi venit la noi sunt nevoiţi să se ducă la spitalul din Tecuci sau la cele din Galaţi. Pentru că aveam o linie de gardă permanentă, puteam prelua şi urgenţele medicale. Acum, trebuie să vină echipaje ale Ambulanţei sau ale SMURD pentru fiecare caz. Rezultă cheltuieli suplimentare cu carburanţii şi echipaje medicale ţinute ocupate”, este de părere managerul spitalului.

Propunerea CJ: unitate exterioară a Spitalului Judeţean

După desfiinţare, au fost făcute două propuneri legate de noua entitate juridică pe care urma să o adopte fostul spital: transformarea într-un centru multifuncţional de sănătate sau într-o secţie exterioară a Spitalului Judeţean. „CJ face toate demersurile pentru transformarea într-o secţie exterioară a Spitalului de Urgenţă Galaţi. Ştiu că lucrurile nu avansează îndeajuns de repede, însă la mijloc e vorba de multă birocraţie”, a declarat preşedintele CJ, dr. Nicolae Bacalbaşa.

Dr. Baican nu este întru totul de acord cu decizia luată de autorităţi. „Transformarea într-o secţie exterioară nu le va aduce niciun beneficiu pacienţilor din zonă, deoarece aici vor fi internaţi acei bolnavi de la Judeţean care necesită perioade lungi de spitalizare. Ce voi putea face eu, ca manager, atunci când un locuitor din Iveşti vine la spital cu o problemă? O să-l trimit la Tecuci sau Galaţi? Măcar 10 sau 15 paturi din cele 30 ar trebui să rămână pentru pacienţii care locuiesc în Umbrăreşti, Iveşti, Lieşti, Griviţa, Hanu Conachi şi Nămoloasa”, concluzionează managerul fostului spital.

Spitalul pentru Boli Cronice din Iveşti a fost înfiinţat în urmă cu 124 de ani fiind, astfel, una dintre cele mai vechi instituţii sanitare din judeţ.

Citit 1722 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2012 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.