Prima zi de şcoală, cu învăţători de împrumut, la Tudor Vladimirescu şi Tecuci

Prima zi de şcoală, cu învăţători de împrumut, la Tudor Vladimirescu şi Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De voie, de nevoie, mii de copii mai mari sau mai mici şi-au îmbrăcat iar uniformele, ieri de dimineaţă, şi au plecat spre şcoală. În unele comune, n-a lipsit mult ca elevii din clasele pregătitoare sau cei din ciclul primar să se aşeze în bănci fără să fie întâmpinaţi de un învăţător binevoitor, din spatele catedrei. Aşa cum au putut, directorii şcolilor respective au peticit schemele personal sau au rotit clasele, astfel încât cursurile să se desfăşoare normal, cel puţin în următoarele luni.

La catedră şi după pensionare

La Grupul Şcolar «Tudor Vladimirescu» din comuna cu acelaşi nume ar fi nevoie de încă patru învăţători. Circa 70 la sută din corpul profesoral este format din gălăţeni care fac zilnic naveta, aşa că, în vară, câteva dintre cadrele didactice care lucrau aici şi-au găsit posturi în oraş şi au renunţat la catedrele de la Tudor Vladimirescu.

 «Avem, într-adevăr, un deficit în acest sens. Se va organiza concurs pentru ocuparea posturilor, în luna octombrie şi sperăm că vor exista candidaţi care să vrea să ne fie colegi. Oricum, copiii din clasele primare care au venit la şcoală vor avea învăţători, pentru că suplinim lipsa titularilor cu cadre didactice pensionare», a declarat directorul adjunct al grupului şcolar, Cristina Faur.

Copiii din cele două clase pregătitoare au venit la clasă cu părinţii şi au stat cuminţi în bănci, ascultând miraţi spusele învăţătorilor. Pentru ei, intrarea la şcoală va fi mai lină decât pentru colegii lor mai mari.

«În cazul elevilor din aceste două clase, orele vor dura doar 30 de minute şi mare parte din pauze şi le vor petrece în sala de clasă. Vom avea o tehnică diferită în timpul pregătirii lor şi vom încerca să facem în aşa fel încât tot procesul educativ să semene cu un joc, iar ei să se obişnuiască repede cu şcoala », ne-a declarat învăţătoarea Panseluţa Popa.

Cei mici ar putea învăţa şi după prânz

La Şcoala «Ion Petrovici» din Tecuci, potrivit statisticii ISJ, ar mai fi fost nevoie tot de patru învăţători. Directorul instituţiei spune, însă, că s-a făcut o confuzie. Ar mai trebui doar un învăţător, dar problema se poate rezolva şi fără angajări, pentru moment. «Noi avem la clase inclusiv copiii proveniţi din familii rome care migrează. Vin şi pleacă fără să anunţe. Astfel, potrivit recensământului, noi ar fi trebuit să avem o singură clasă I, dar de fapt s-au înscris 40 de copii, pe care va trebui acum să îi împărţim în două clase. Am mai avea nevoie de un învăţător, dar cel mai probabil unii dintre elevii de clasa a III-a sau a IV-a vor învăţa după-amiază, iar unul dintre învăţători va preda pentru două clase. Celelalte trei posturi de învăţător nu sunt titluarizabile, ci sunt plătite cu ora, la şcoala «A doua şansă» care va începe şi în acest an pe 1 octombrie şi care li se adresează persoanelor care au depăşit vârsta şcolară, dar sunt încă analfabete sau care nu şi-au terminat un ciclu de învăţământ», a precizat directorul şcolii, Mioara Vizitiu.

Până la rezolvarea problemei lipsei de personal didactic, copiii din Tudor Vladimirescu şi cei din Tecuci vor avea, totuşi, învăţători - fie ei şi de împrumut - care să le îndrume primii paşi spre cunoaştere.

Citit 2561 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2012 22:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.