Campanie VL - Case care mor: Fostul consulat rus, ruinat de proprietari

Campanie VL - Case care mor: Fostul consulat rus, ruinat de proprietari
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
  • Deşi au ţinut să aibă camere în buricul târgului, chiriaşii şi proprietarii lasă imobilul de pe Culturii Nr. 7 să se prăbuşească

Scări rupte, pereţi coşcoviţi, crăpături să bagi pumnul prin ele, un acoperiş lăsat de izbelişte, prin care ploaia se infiltrează în voie în fundaţie, afectând structura de rezistenţă a clădirii. Doar statuile impozante, aproape în mărime naturală, care străjuiesc intrarea, mai povestesc astăzi despre glorioasa clădire ridicată de negustori de seamă ai Galaţiului de odinioară. Măcinat de indolenţa proprietarilor, imobilul moare încet, dar sigur.

„Mi-a spus că o lasă să se dărâme!”

Fiind o clădire mare şi spaţioasă, locuiesc aici mai multe familii, care fie au cumpărat spaţiul de la Primărie, fie sunt chiriaşe. Dintre actualii proprietari, am discutat cu familia Truţă, care susţine că, deşi a cumpărat în urmă cu 15 ani, locuieşte aici de 60 de ani. „Este o casă construită de un grec pe nume Sphaelos, care avea fabrica de halva de pe Dogăriei. Pe vremea comuniştilor, m-au pus să fac curat în pod, unde am găsit  nişte registre pe care mi-au cerut să le ard. Erau registre de achiziţie de marfă. Casa a fost construită în urmă cu 140 de ani, dar partea de la stradă se pare că este ceva mai nouă”, ne povesteşte Valeriu Truţă, un pensionar de 81 de ani.

Soţia sa, Tudoriţa Truţă, ne-a plâns pe umăr, supărată că imobilul este lăsat de izbelişte de nişte oameni indolenţi: „Vecina care are camerele perete în perete cu noi, Anghelina Frâncu, deşi este proprietară, stă la bloc şi nu vrea să repare acoperişul. De câte ori plouă, apa se infiltrează în fundaţie, dar şi în pereţi. Uitaţi cum se dărâmă, ţi-e şi teamă să treci să nu-ţi cadă ceva în cap. Am fost la ea la uşă să-i spun să facă ceva, că ne-am săturat să ne ude pereţii după fiecare ploaie. Ne-a spus că nu are de gând să facă nimic şi că vrea s-o lase să se dărâme. Am fost la primărie, ne-am plâns peste tot. Ni s-a spus că numai prin tribunal o putem obliga să facă ce trebuie. Anul trecut, ne-am consumat toate economiile ca să reparăm pereţii, din cauza ei”, ne spune femeia. Ea susţine că imobilul e plin de chiriaşi care nu locuiesc aici, dar ţin ocupate degeaba încăperile fără să le pese de starea deplorabilă în care a ajuns casa.

Reparaţii de la primărie doar pentru clientelă

O perioadă, la demisolul clădirii a funcţionat o firmă pentru care Primăria a găsit fonduri să renoveze. S-au pus parchet, termopane, s-a tras apă separat. Ceea ce nu s-a întâmplat şi pentru chiriaşii de la parter. „Când firma s-a mutat de aici, primarul Nicolae ne-a procopsit cu nişte familii de ţigani, care nu plătesc nici utilităţile, vorbesc urât, fac gălăgie, iar vecinii din bloc şi de la casele alăturate se plâng că le-au dispărut lucruri. Am ajuns la bătrâneţe, după 40 de ani de muncă, să mă înjure copiii ţiganilor. Aici trebuiau aduşi? În plin centru? Pe strada Culturii? În loc să le dea locuinţe unor oameni care muncesc şi sunt liniştiţi, le-au dat ăstora! E strigător la cer! Unde să mă duc să ni se facă dreptate?”, se plânge bătrânica.

Doritori să pună mâna pe statui

Soţii Truţă susţin că periodic le bat în poartă oameni care vin să cumpere cele două statui de la intrarea principală. „Ultima dată au venit unii din Brăila. I-am trimis la Primărie. Ţiganii de jos i-au zis că ce să le tot cumpere, oricând pot fi luate pe sus. Noroc că nu e aşa uşor să faci asta. Dar cine ştie?

"Vrem să clasăm clădirea ca monument”

Imobilul de pe Culturii Nr. 7 nu se află deocamdată pe lista monumentelor istorice, dar consilierul Marius Mitrof, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, ne-a declarat că va solicita clasarea casei ca monument de arhitectură. „Din câte am cercetat, aici s-a aflat pe la 1917 Consulatul rus. În cartea sa „Troica amintirilor sub patru regi”, Gheorghe Jurgea Negrileşti povesteşte că ieşea pe poarta consulatului rus cu trăsura direct în strada Anton Holban, aşa cum se numea pe atunci Culturii. De asemenea, într-o carte poştală veche, în care se află în prim plan Consulatul german, se vede şi imobilul de la numărul 7 având o stemă pe perete, lucru specific consulatelor. Dar alte informaţii nu avem”, spune Marius Mitrof.

Consilierul cultural susţine că, după cum arată, casa a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil eclectic, cu elemente de neoclasicism, reprezentate de scara monumentală din marmură şi cele două statui greceşti.

„E păcat că se află într-o stare de degradare avansată. Trebuie luate urgent măsuri”, a mai spus Marius Mitrof.

Citit 3206 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2012 23:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.