La universitate, la doar 17 ani - Basarabencele îşi încep devreme viaţa studenţească

La universitate, la doar 17 ani - Basarabencele îşi încep devreme viaţa studenţească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Vineri a avut loc înscrierea la facultate a studenţilor basarabeni * Printre ei se află şi Maria Olaru, o tânără de numai 17 ani, venită în România să studieze stomatologia

Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni (C.S.B.B.) din cadrul Ligii Studenţilor din Galaţi a lansat programul de îndrumare a tinerilor de peste Prut veniţi să studieze în România. Conform oficialilor acestei organizaţii, 176 de boboci basarabeni vor urma cursurile Universităţii "Dunărea de Jos" în acest an. „Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni a lansat proiectul "Tutoriat Boboc 2012", ce facilitează integrarea tinerilor studenţi basarabeni în mediul social, cultural şi academic gălăţean”, a declarat Dumitru Rusu, secretarul acestei organizaţii. De altfel, voluntarii CSBB i-au şi ajutat pe boboci să facă formalităţile de înscriere.

Cea mai tânără studentă

Printre boboci am găsit-o şi pe Maria Olaru. Fata, în vârstă de 17 ani, a venit la Galaţi pentru a studia stomatologia. „Părinţii mei m-au dat încă de la vârsta de cinci ani la şcoală, aşa că am ajuns studentă la o vârstă foarte fragedă”, a explicat tânăra. Provenită dintr-o familie cu o condiţie socială foarte bună, tânăra nu se sperie de traiul în România. „Sper să fac faţă cerinţelor de aici. Chiar dacă am colindat foarte puţin prin România, sper să mă descurc. Oricum le mulţumesc studenţilor basarabeni care s-au gândit să aibă grijă de noi, la început de drum”, a mai spus aceasta. Deşi ar fi avut posibilităţi financiare de a-şi închiria o garsonieră, tânăra a ales viaţa de cămin. „Deja m-am cazat. Deşi despărţirea de părinţi a fost foarte grea pentru mine, acum de-abia aştept să-mi cunosc colegele de cameră”, a mai spus aceasta.

Tutoriat pe bază de voluntariat

Studenţii basarabeni din Galaţi formează o comunitate destul de unită, astfel că, în următoarea perioadă, cei care au deja vechime în ceea ce priveşte viaţa din România, îi vor îndruma voluntar pe proaspeţii boboci. Aceştia din urmă au deja la dispoziţie şi un ghid al bobocului, pe care îl pot consulta on-line. „Publicaţia cuprinde întreg spectrul de informaţii necesare tinerilor basarabeni, admişi la studii de licenţă, în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi. Informaţiile prezente în materialul elaborat sunt extrem de utile, atât înainte de a ajunge în Galați cât și după, iar dintre acestea amintim: înscriere în anul universitar 2012-2013, procesul de cazare în Complexul Studenţesc, obținere permisului de ședere”, a explicat Dumitru Rusu, secretarul C.S.B.B.

Citit 2713 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2012 08:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.