De toate pentru gălăţeni - Cât ne costă abundenţa Târgului de Toamnă
Foto: Foto: Vasile Caburgan

De toate pentru gălăţeni - Cât ne costă abundenţa Târgului de Toamnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Veselia muzicii populare e stropită cu must şi bere, iar pe grătare se perpelesc mici şi cârnăciori
Cei aproape 300 de producători veniţi la Târgul de Toamnă au revărsat cornul abundenţei în Piaţa Centrală. Puţin după ora 9.00, târgul a fost inaugurat, în prezenţa primarului Marius Stan, a prefectului Cătălin Bocăneanu, a conducerii Administraţiei Pieţelor Agroalimentare şi a directorului-executiv al Direcţiei Agricole, Profira Onode. În deschidere, primarul le-a promis comercianţilor chirii mai mici pentru tarabe, în 2013. A pus, însă, şi o condiţie: dacă Primăria ieftineşte licenţa pe tarabă, comercianţii trebuie să scadă şi ei preţul mărfurilor, astfel încât gălăţenii să poată cumpăra mai mult şi mai bun. Vizita oficialităţilor în piaţă,  presărată cu degustări, a durat circa o oră şi jumătate.

Se găsesc în piaţă, până duminică seara: fructe, legume, produse apicole, peşte şi carne, vinuri, pâine, bânzeturi şi prăjituri. Evident, fumul grătarelor pe care se chinuiesc micii, pastrama şi cârnăciorii se înalţă deja peste piaţă, muzica răsună vesel, iar setea gălăţenilor goleşte ritmic butoaiele cu must.

Preţuri mai mici, doar la producători

 

În centrul halelor acoperite, au venit producătorii de legume şi fructe. Preţurile mărfurilor erau vizibil mai mici decât cele ale comercianţilor. „Noi vindem păstăi cu 5 lei kilogramul. Nu doar astăzi, ci cam de fiecare dată când venim în piaţă, adică de două sau trei ori pe săptămână. N-am dat niciodată la 10 lei, ca alţii. Nu le-am cumpărat, le-am muncit eu şi pot să scad preţul până când se vând”, ne-a declarat Ionel Constantin, din Frumuşiţa.

Şi producătorii din jur, de la Vânători sau Lieşti, confirmă: preţurile trebuie să fie mai mici, astfel încât marfa să se vândă. Pe taraba Mirelei Lupea am găsit, printre verdeţuri, un dovleac de circa 25 de kilograme, care se vindea cu 1 leu kilogramul. „Aşa e sămânţa, noi doar îi udăm. Nu ştiu câte plăcinte ar putea ieşi din unul ca asta, dar ar fi multe, cu siguranţă”, ne spune Mirela Lupea.

La câteva tarabe distanţă, fermierii din Şendreni au venit cu ardei gras la preţul de 2 lei (pe tarabe costă cu 50 de bani în plus), cu vinete şi cu castraveţi. Dacă vreţi să profitaţi de toate aceste chilipiruri, mai aveţi vreme astăzi şi mâine.

Trufandale

Am văzut cel puţin cinci producători apicoli, cu produse specifice. De la mierea polifloră sau de salcâm până la borcanele mici în care au fost scufundate în miere miez de nucă sau boabe de cătină. De regulă, la astfel de standuri veţi lăsa câteva zeci de lei, ca să plecaţi cu inima împăcată. Am găsit şi mure, la 30 lei kilogramul, dar şi pepenii cantalup de Umbrăreşti, care se vând cu 3 lei.

Pastrama, vinul şi peştele

Vorba cântecul popular, dacă am ajuns şi în toamnă, bine ar fi să ne bucurăm bând vin şi mâncând pastramă. Paharul de must se vinde cu 1 leu, iar litrul, cu 4 lei. Există şi vinuri din 1990 care costă 35 de lei sticla de 750 ml, dar şi vinuri noi pe care le puteţi lua cu circa 10 lei. Pastrama de oaie se dă cu 32 lei kilogramul, iar cea de porc cu 25 lei. În costa halelor acoperite s-au instalat galantarele în care se odihnesc somnul, crapul, plătica, nu departe de macrou şi somon. Cel mai ieftin peşte din galantare este plătica, la doar 2,8 lei kilogramul, iar cea mai scump e somonul de 39,5 lei. Crap luaţi şi cu 12 lei, dar şi cu 20 de lei, iar păstrăvul ajunge la 22 lei. Somnul mare costă 17 lei kilogramul.

Mititeii, condamnaţi la rug

Pe un mititel gustos, cu pâine şi muştar, veţi cheltui între 1,5 şi 2 lei. Cu până la 10 lei pe porţie, vă puteţi cumpăra pastramă, cârnăciori cu murături, piept de pui la grătar sau peşte. Preţul berii începe de la 2,5 lei paharul. Muzica răsună de dimineaţă până seara, aşa că gălăţenii au de ce să îşi facă drum prin piaţă în aceste zile.

Citit 2430 ori Ultima modificare Vineri, 28 Septembrie 2012 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.