Copilul sedentar de azi, adultul obez de mâine

Copilul sedentar de azi, adultul obez de mâine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerată o boală prin ea însăşi, obezitatea afectează aproape fiecare organ al corpului. Acumularea de kilograme peste o anumită limită este cu atât mai dăunătoare cu cât se instalează de la o vârstă fragedă. Orele insuficiente de educaţie fizică şi sport din programa şcolară, lipsa de timp sau de interes a părinţilor, precum şi diverse activităţi, cum sunt jocurile video sau navigatul pe internet, sunt doar câţiva dintre factorii care-i ţin pe copii departe de activitatea fizică. În cadrul unei conferinţe desfăşurate joi, 27 septembrie, pe terenul de fotbal al Liceului „Sf. Maria”, medicul nutriţionist dr. Magdalena Moroşanu, împreună cu prof. de educaţie fizică şi sport Dan Cărăbăţ au vorbit despre cât de dăunătoare este obezitatea în cazul copilului şi despre măsurile care trebuie luate pentru a-i face pe micuţi să facă mişcare de plăcere. Evenimentul a fost organizat de Clubul Sportiv 10 Decisiv (www.10decisiv.ro), împreună cu organizaţia nonguvernamentală Apiene Galaţi (smartprgroup.com).

„Mama tuturor relelor”

„Activitatea fizică, fie că este desfăşurată atât pentru plăcerea individuală sau ca sport de performanţă, ajută la dezvoltarea fizică şi psihică. Din acest motiv, sportul este foarte important pentru dezvoltarea viitorului adult. Putem vorbi despre obezitatea ca despre mama tuturor relelor. De aici ia naştere sindromul metabolic, ceea ce înseamnă, pe scurt, diabetul, hipertensiunea arterială (HTA) şi dislipidemiile (acumularea de grăsimi în sânge). Toţi aceşti factori contribuie la sporirea considerabilă a riscului cardiovascular”, a explicat dr. Moroşanu.

Fiecare copil este de 10

„Am pornit de la ideea de a încerca să suplinim deficitul de ore de sport din şcoală. Clubul nostru se adresează copiilor care din diferite motive nu sunt primiţi la alte cluburi. Am gândit un sistem care deşi încurajează competiţia proprie fiecărei discipline sportive, pune accent mai ales pe ideea de mişcare. Prin mijloacele interactive puse la dispoziţie, reuşim să-i facem pe copii să revină cu drag la antrenamente”, a explicat şi prof. Dan Cărăbăţ, unul dintre membrii fondatori ai clubului.

Citit 2085 ori Ultima modificare Marți, 02 Octombrie 2012 08:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.