Afecţiuni care se agravează toamna

Afecţiuni care se agravează toamna
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Scăderea temperaturii, umiditatea şi schimbarea presiunii atmosferice pot accentua o întreagă paletă de afecţiuni

“Fiecare om trebuie să îşi găsească timp să se aşeze şi să privească căderea frunzelor”, spunea Elizabeth Lawrence, o cunoscută scriitoare americană. Micşorarea zilelor, scăderea temperaturilor, ploile şi umezeala, dimineţile şi serile răcoroase pot fi benefice pentru un organism sănătos. Aceşti factori pot ameliora, în multe situaţii, simptomele legate de stres, oboseală sau tulburări ale somnului. Trebuie să ţinem seama şi de bogăţia de legume şi fructe, de care ar trebui să profităm cât mai mult. Totuşi, alături de avantajele enumerate mai sus, toamna aduce cu sine şi o serie de probleme de sănătate sau accentuarea unor boli deja existente.

Mai multe afecţiuni respiratorii

Toamna se înregistrează un număr crescut de afecţiuni respiratorii. Scăderea temperaturii, umezeala, ploile şi vântul pot contribui la scăderea sistemului imunitar şi predispun la bronşite acute sau la agravarea celor cronice. Sinuzitele, faringitele, agravarea crizelor de astm bronşic şi apariţia destul de frecventă a cazurilor de gripă sunt alte probleme specifice acestui anotimp. Putem preveni, însă, o bună parte din aceste afecţiuni, prin purtarea de haine călduroase în dimineţile şi serile răcoroase. “Foarte importante sunt plimbările în aer liber mai ales în acea perioadă a zilei când este soare. Trebuie să schimbăm, oarecum, programul de plimbare, deoarece vara este indicat să evităm prânzul torid al zilei”, explică medicul cardiolog dr. Lucica Grigorică.

Atenţie la bolile gastrice şi la reumatisme!

Asemenea primăverii, şi toamna există riscul de reactivare a ulcerelor gastrice. Pacienţii cunoscuţi cu ulcer, gastrite, reflux gastro-esofagian ar trebui să facă o vizită medicului currant, mai ales dacă observă o intensificare a simptomelor. “Umezeala din atmosferă şi reducerea gradelor din termometre sunt factori precipitanţi pentru agravarea bolilor reumatice, mai ales la vârstnici. Drept urmare, aceştia vor apela mai frecvent la medicaţia antiinflamatorie, care, în condiţiile nerespectării unui regim alimentar desodat (fără sare) duce la creşterea valorilor tensiunii arteriale şi la agravarea afecţiunilor cardiac - cronice”, continuă dr. Grigorică.

Toamna şi bolile de inimă

Afecţiunile cardiace, mai ales insuficienţa cardiacă, se pot agrava odată cu venirea toamnei. Bolile respiratorii, consumul de antiinflamatorii nesteroidiene, alimentaţia mai consistentă comparativ cu perioada de vară sunt doar câteva dintre situaţiile care pot agrava bolile de inimă. O vizită la cardiolog ar putea preveni multe dintre decompensările bolilor cardiace cronice. Pentru majoritatea cazurilor este nevoie de ajustarea medicaţiei şi adaptarea dozelor la sezonul rece. Pacienţii cu angină pectorală pot prezenta o creştere a frecvenţei crizelor anginoase, mai ales în dimineţile răcoroase, din cauza vasoconstricţiei sanguine. Vasoconstricţia vaselor poate determina şi creşterea tensiunii arteriale, fapt ce duce la un necesar crescut de medicamente antihipertensive”, adaugă specialistul nostru.

Într-o pagină viitoare de medicină vă vom prezenta şi alte sfaturi pentru o adaptare cât mai bună la această perioadă a anului.

Citit 2123 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2012 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.