Salariile profesorilor – în ape tulburi

Salariile profesorilor – în ape tulburi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Educaţiei susţine că bugetul aprobat de Parlament e suficient pentru creşterea salariilor cu 33 la sută pentru profesorii din domeniul preuniversitar. Ecaterina Andronescu a declarat că majorarea salariilor trebuie reglementată printr-un act normativ, dar a subliniat că lefurile vor creşte doar în funcţie de performanţa profesorilor.

Andronescu nu a dat însă nicio dată concretă de la care profesorii se vor bucura de aceste majorări. Situaţia e cu atât mai neclară, cu cât sindicaliştii susţin că, deşi proiectul cu criteriile de performanţă este gata, acestea urmează să fie aplicate în primul an doar experimental.  

Totul se învârte într-o nebuloasă. Una afirmă sindicatele, alta ministrul. După două luni de la începutul anului şi patru de când s-a promulgat Legea 221 şi ar fi trebuit să primească lefuri cu 50 la sută mai mari, profesorii nu ştiu nici acum în ce ape se scaldă.

Am încercat să aflăm mai multe de la secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, însă nici acesta nu ne-a putut lămuri:

„Aşteptăm şi noi, sindicatele, să fim invitate la o întâlnire cu doamna ministru, să ne explice şi nouă ce are de gând. Nu înţeleg cum ar putea aplica aceste criterii doar câteva luni, câte mai sunt până la terminarea anului şcolar. La negocieri s-a stabilit că vor fi aplicate deocamdată doar experimental. În pus, în Legea 221 nu se stipulează nimic despre criteriile de performanţă. Se vorbeşte  doar de majorarea salariilor cu 50 la sută şi atât”, spune liderul gălăţean al FEN.

La minister se dublează salariile?

Constantin Ciosu ne-a mai declarat că în mod ciudat, în timp ce pentru cadrele didactice din sistem  se pun tot felul de condiţii, fondul de salarii pentru angajaţii ministerului şi ai instituţiilor conexe era în proiectul de buget aproape dublu:

„Chiar i-am atras atunci atenţia doamnei Andronescu, iar dumneaei a spus că e o greşeală. Nu se poate ca fondurile de salarii să se dubleze. De angajat alţi oameni nu se poate, deoarece posturile în sistemul bugetar au fost blocate, iar să-şi dubleze salariile nu poate fi vorba, pentru că nu au cadrul legal. Atunci de unde suma alocată în proiectul de buget? Sper să fie într-adevăr vorba de o greşeală”, declară  sindicalistul.

Cum, până la începutul lunii aprilie, salariile bugetarilor au fost îngheţate, mai e timp ca sindicatele şi ministerul să lămurească toate problemele. Profesorii speră  ca, până atunci, să nu se facă vreo rectificare negativă la bugetul educaţiei, în virtutea crizei economice care îşi arată din ce în ce mai mult colţii pe zi ce trece.

Citit 2284 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.