Reintroducerea admiterii la liceu

Reintroducerea admiterii la liceu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu s-a elaborat deocamdată niciun document oficial, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat în repetate rânduri că, din anul şcolar viitor, va fi reintrodusă admiterea la liceu.

Ideea a fost întâmpinată cu entuziasm de cadrele didactice, care ne-au declarat că atât ei, cât şi părinţii şi elevii s-ar bucura de reintroducerea admiterii în liceu. Ministrul susţine că examen de admitere se va organiza doar la liceele unde numărul candidaţilor îl depăşeşte pe cel al locurilor, la celelalte nefiind nevoie de aşa ceva.

„Aşa ar trebui să se întâmple şi la facultate”

Inspectorul general Vasile Ciuchină, profesor la CNVA, ne-a declarat că este de acord cu reintroducerea admiterii la liceu şi a dat de înţeles că şi universităţile ar face bine să se gândească serios la acelaşi lucru:

„În ultimii ani, de când se organizează admiteri pe bază de medii şi la facultate şi la liceu s-a produs o translaţie periculoasă. Nota a căpătat o foarte mare însemnătate, dar nu şi calitatea cunoştinţelor care să o justifice.

Când se mai organizează la liceu întâlniri ale promoţiilor anterioare, mă uit în cataloage şi constat că rubrica de absenţe era goală, dar notele erau un pic mai mici. De exemplu, la CNVA, era un singur absolvent pe clasă cu medie peste 9.

Acum, rubricile de absenţe sunt pline, deşi în mod ciudat notele sunt foarte mari. Din 28 de elevi, 20 dintr-o clasă au note peste nouă. Cum nu cred într-o evoluţie valorică a generaţiilor, există o singură explicaţie: vânarea notelor”.

„Scăpăm de teroarea notelor!”

De aceeaşi părere s-a arătat şi inspectoarea-adjunctă Laura Marin: „Mi se pare o idee teribil de bună. La admitere, copilul arată exact ceea ce ştie. Evaluările pe parcurs sunt foarte subiective. De exemplu, elevii din mediul rural vin cu note fantastic de mari, dar când ajung la un liceu bun, nu fac faţă.

E bine ca fiecare instituţie să-şi aleagă elevii şi să fie răspunzătoare de modul de selecţie. Aşa nu mai poate da nimeni vina pe sistem. În plus, atât părinţii cât şi elevii, nu mai vorbesc de profesorii  cu care am discutat, sunt bucuroşi de reintroducerea admiterii.

Scăpăm de teroarea notelor! Copiii sunt disperaţi că iau un 8 la muzică. Pentru un 5 se simt stigmatizaţi pe viaţă”, susţine inspectoarea general-adjunctă.

Directorii de la două dintre liceele bune din Galaţi se bucură şi ei pentru reintroducerea admiterii: „Repartiţia computerizată aduce elevi sub calitatea pe care pretind că o au. După primul semestru, se constată că mediile elevilor sunt mai mici decât cele pe care le-au avut în gimnaziu. E bine ca fiecare liceu să-şi organizeze propria selecţie, mai ales că se vorbeşte de descentralizare”, spune Maria Popa, directoare la Liceul „Emil Racoviţă”.

Gabriel Enache, directorul de la „Cuza”, a constatat şi el că de obicei mediile din cei patru ani de gimnaziu, dar şi notele la tezele cu subiect unic sunt umflate nejustificat, iar în acest context o selecţie a elevilor pe criteriul calităţii cunoştinţelor ar fi binevenită.

O admitere mixtă

Fostul inspector general-adjunct şi viitorul şef al învăţământului gălăţean, Mitică Dudău, este înclinat să păstreze partea bună a repartiţiei computerizate:

„Ar fi bună o admitere mixtă. La liceele performante, unde concurenţa e mare, să se organizeze admitere pe baza selecţiei proprii. Dar la celelalte să se păstreze repartiţia computerizată, care să-i ierarhizeze pe elevi în ordinea mediilor.

Astfel, elevii care au picat examenul la liceele bune să poată prinde un loc pe măsura mediei lor, să nu se ajungă la situaţia de dinainte de 89 şi imediat după, când respinşii de la CNVA erau reorientaţi la «Metalurgic».

E ştiut că toată lumea fuge după note acum. Ar fi bine ca măcar jumătate dintre locurile la licee să fie ocupate prin concurs”, crede Mitică Dudău.

Deocamdată nu se ştie exact ce planuri are ministrul Andronescu. Aceasta a promis că va depune pe masa Guvernului un pachet legislativ, până la începutul lunii aprilie, pachet care va cuprinde inclusiv noutăţile legate de admitere şi de noua formă sub care urmează să se desfăşoare bacalaureatul.

Citit 2002 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.