Cum poţi scăpa de problemele digestive

Cum poţi scăpa de problemele digestive
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alimentele bogate în fibre, lichidele şi mişcarea duc la rezolvarea celor mai multe probleme digestive * Trebuie evitate alcoolul şi alimentele grase


Stresul şi agitaţia de zi cu zi, însoţite de obiceiurile alimentare nesănătoase, pot genera probleme serioase de digestie. Dacă mai adăugăm şi consumul unei cantităţi insuficiente de lichide, precum şi lipsa de mişcare, tabloul uneia dintre cele mai frecvente afecţiuni este aproape complet.

Spune nu constipaţiei

Fructele, legumele crude, cerealele integrale, din fulgi sau ovăz, nucile, seminţele de in, dovleac sau de floarea soarelui, precum şi orezul sunt alimentele cărora ar trebui să le facem cât mai des loc în meniul nostru zilnic. Fibrele pe care acestea le conţin absorb o anumită cantitate de apă atunci când ajung în tractul digestiv. După ce se umflă, ele stimulează tranzitul intestinal şi diminuează considerabil apariţia episoadelor de constipaţie.

Fie că e vorba de apă sau de ceaiuri neîndulcite, trebuie să bei suficiente lichide. Acestea stimulează tranzitul intestinal și împiedică stagnarea alimentelor în intestinul gros. Atenţie însă la băuturile alcoolice, care au un efect total opus, ducând la îngreunarea digestiei. Celebrele 30 de minute de mişcare pe care trebuie să le facem zilnic contribuie şi ele la regularizarea mişcărilor intestinale. Mai mult, exerciţiile fizice ne scapă de stres şi ne ţin în formă.

Dacă după aplicarea acestor măsuri, problemele şi neplăcerile nu se ameliorează este indicat să consulţi un medic, care îţi va prescrie tratamentul adecvat. Constipaţia poate fi şi simptomul unei probleme hepatice, a diabetului, a unei ocluzii intestinale, a intoleranţei la lactoză, sau, în cazuri mai rare, a  cancerului de colon sau a celui de col uterin.

Pentru femeile aflate în perioada de ciclu, fenomenul constipaţiei este oarecum obişnuit, fiind întâlnit în multe cazuri.

Atenţie la analgezice!

Pastilele împotriva durerii nu acţionează numai asupra locului vizat. Ele au un efect de relaxare a întregului organism, inclusiv a tractului digestiv. Există şi o afecţiune intestinală funcţională, numită sindromul colonului iritabil. Tratamentul constă în mare parte în prevenţie. Elimină alcoolul, cafeaua, fast-foodul, alimentele grase şi cele care conţin îndulcitori artificiali. Apoi, pune-ţi la punct programul: mănâncă cel puţin trei mese pe zi, la ore regulate. Iaurtul, chefirul sau sana, precum şi produsele probiotice au rolul de a reface flora intestinală. Aceasta este compusă din bacterii care ajută foarte mult la descompunerea alimentelor.

Citit 2123 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Octombrie 2012 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.