Spitalul Municipal din Tecuci va lua parte la lupta împotriva cancerului de col uterin

Spitalul Municipal din Tecuci va lua parte la lupta împotriva cancerului de col uterin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În aşteptarea validării, Spitalul din Tecuci a încheiat deja contracte cu 22 de medici de familie * Va putea fi examinată orice femeie cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani


Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci a depus dosarul pentru a lua parte la Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Acum, se aşteaptă validarea dosarului de către Unitatea Regională de Management Sud-Est, reprezentată de Spitalul “Sf. Pantelimon” Bucureşti, pentru a se putea începe examinarea propriu-zisă a femeilor.

„Aşteptăm să primim vestea validării. Dacă totul va merge aşa cum am stabilit, sperăm ca de la 1 decembrie a.c. să putem începe consulturile ginecologice. Oricum, în momentul de faţă e greu să estimăm data exactă de la care acestea vor debuta. Între timp, am încheiat contracte de colaborare cu 22 de medici de familie din Tecuci şi din localităţile aferente”, ne-a explicat dr. Daniela Cristina Mircea, managerul interimar al spitalului. În Tecuci şi în localităţile din zonă au cabinete medicale aproximativ 60 de medici de familie.

Contract cu un laborator din Bucureşti

Cea mai mare problemă în calea desfăşurării Programului de screening ţine de numărul foarte mic de medici anatomopatologi, care să poată citi lamele cu probele biologice prelevate. Pentru că în judeţul Galaţi numărul acestor specialişti este foarte mic, conducerea Spitalului din Tecuci a fost nevoită să încheie un contract cu un laborator de analize din Bucureşti.

Nu se ştie exact care va fi numărul de femei care vor lua parte la Program. „Fiecare medic de familie ne va da o listă cu femeile eligibile pentru a fi analizate. Oricum, este greu să preconizăm care va fi numărul acestora, deoarece la medicii de familie cu care colaborăm se pot adresa şi femei care sunt înregistrate la alţi medici, care nu iau parte la screening”, a adăugat dr. Daniela Mircea.

Câştiguri pentru toate părţile

Potrivit unor date apărute la începutul acestui an, România ocupă primul loc în Europa în privinţa deceselor care au drept cauză cancerul de col uterin. Această situaţie este determinată, în primul rând, de diagnosticarea târzie a acestui tip de tumoare malignă. Acesta a fost motivul pentru care Ministerul Sănătăţii a hotărât demararea unui program de screening cu acoperire naţională. Depistat în primele faze, atunci când este asimptomatic, cancerul de col uterin este vindecabil aproape în totalitate. Pentru fiecare pacientă examinată, ministerul plăteşte suma de 80 de lei. Din aceasta, 15 lei îi revin medicului de familie, 28 de lei se îndreaptă către cabinetul de ginecologie care prelevează probele, în vreme ce restul banilor sunt daţi laboratorului care interpretează lamele.

Condiţii pentru participare

Vor putea fi examinate gratuit femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani. Ele trebuie să se prezinte la cabinetul unui medic de familie inclus în program, indiferent că sunt înscrise sau nu pe lista acelui medic. Acesta le va elibera un formular special, cu care se vor putea prezenta la unitatea unde vor fi examinate. În cazul de faţă, vorbim despre Spitalul Municipal din Tecuci. Trebuie spus că testul Papanicolau nu este deloc dureros. Mai mult, o examinare la un cabinet de ginecologie costă, în mod normal, între 50 şi 70 de lei. În judeţul Galaţi mai iau parte la Programul naţional de screening Maternitatea „Bunavestire”, Spitalul CFR şi Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor. Urmează ca de la 1 ianuarie 2013 să se înceapă examinările şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, cea mai mare unitate sanitară din judeţ.

Citit 1759 ori Ultima modificare Vineri, 02 Noiembrie 2012 22:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.