Află de aici cum îţi ţii copilul departe de răceli şi gripă

Află de aici cum îţi ţii copilul departe de răceli şi gripă
Internet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După cum v-am anunţat în ultimele două săptămâni, atât răcirea vremii, cât şi începerea şcolii au generat o adevărată explozie de cazuri de infecţii respiratorii. Vorbim în majoritatea situaţiilor despre simple răceli sau viroze, care pot fi tratate "de acasă", fără a fi necesară o perioadă de spitalizare. Totuşi, nu au lipsit nici cazurile mai severe de pneumonii şi alte afecţiuni asociate, care au necesitat internarea pacienţilor şi ţinerea lor sub supraveghere medicală atentă. Indiferent de ce tip de infecţie respiratorie vorbim, însă, toate au în comun un element: cei mai afectaţi sunt copiii, atât cei de vârstă şcolară, cât şi preşcolarii.

Un clişeu necesar: cel mai bun tratament este prevenţia

Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic de Pediatrie Galaţi este luată cu asalt în fiecare toamnă de sute de cazuri de copii cu afecţiuni ale aparatului respirator. Medicii insistă ca părinţii să-şi aducă la spital copiii imediat ce observă că starea lor iniţială nu se ameliorează sau că se înrăutăţeşte, în ciuda tratamentului urmat. Mai mult, prin urmarea unor reguli simple şi la îndemână mulţi pacienţi, copii sau adulţi, nici nu ar fi afectaţi de fiecare schimbare mai bruscă a temperaturii.

"Părinţii trebui să includă în meniul zilnic al copiilor legume şi fructe. Datorită vitaminelor şi mineralelor conţinute, aceste alimente sporesc simţitor capacitatea de apărare a organismului, prin întărirea sistemului imunitar. Trebuie evitate, pe cât posibil, locurile aglomerate. Şi dacă la grădiniţă sau şcoală copilul trebuie să se ducă, parcurile de joacă sau locurile aglomerate de cumpărături pot fi evitate. Totuşi, în cazul în care copilul a răcit, el nu trebuie dus în colectivitate, pentru că va transmite răceala şi altor copii. O atenţie deosebită trebuie acordată hidratării. Nu este cazul ca pentru orice răceală să apelăm la medic. Frecţiile cu o soluţie formată din spirt îndoit cu apă au un rol benefic. Dacă după două sau trei zile simptomele nu se ameliorează, trebuie făcută o programare la medicul de familie. Temperatura se ia intrarectal sau de după ureche. Dacă termometrul arată până în 38,5 grade Celsius, nu avem de ce să ne îngrijorăm. O temperatură de peste 39.5 grade Celsius la sugar sau de peste 40 de grade la copilul mai mare necesită prezentarea cât mai rapidă la spital", explică dr. Ginel Baciu, directorul medical al Spitaluli Clinic de Pediatrie Galaţi.

Citit 1430 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2012 22:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.