Tinerii gălăţeni au probleme cu greutatea încă de pe băncile şcolii

Tinerii gălăţeni au probleme cu greutatea încă de pe băncile şcolii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Obezitatea duce, în majoritatea cazurilor, la instalarea diabetului * Alimentaţia săracă în calorii şi activitatea fizică sunt paşii către revenirea la o greutate normală

Trei şcoli generale din judeţ au participat la cea de-a doua etapă a Campaniei „Sport pentru sănătate”, desfăşurată joi, 1 noiembrie a.c. Elevii de la Şcoala nr. 29, Şcoala nr. 13 şi Şcoala  nr. 7 au fost măsuraţi şi cântăriţi, pentru a se depista câţi dintre ei au o greutate prea mică sau prea mare faţă de cea considerată normală. Rezultatele au diferit foarte mult de la o instituţie de învăţământ la alta.

La poli opuşi

Dacă la Şcoala nr. 29, dintre cei 501 copii examinaţi, 215 au o greutate peste cea considerată normală, la Şcoala nr. 13, trei sferturi dintre cei 469 de elevi măsuraţi şi cântăriţi sunt prea slabi. La Şcoala nr. 7, unul din zece elevi are probleme cu greutatea în exces. Au fost identificate şi câteva situaţii mai alarmante. La Şcoala nr. 7, spre exemplu, un elev de clasa a şaptea cântăreşte 92 de kilograme, în timp ce o domnişoară de zece ani are 65 de kilograme.

Cea care atrage cel mai mult atenţia, însă, este Şcoala nr. 29, acolo unde un sfert dintre elevii examinaţi au o greutate considerată foarte mare, apropiată de obezitate sau chiar obezitate.

“Campania „Sport pentru Sănătate” este promovată de clubul sportiv 10 Decisiv şi Apiene Galaţi. Copiii care au fost depistaţi cu probleme de greutate vor fi îndrumaţi către sport şi consiliere de specialitate. Totul se va face doar cu acordul părinţilor”, a spus Radu Turcescu, director Apiene Galaţi şi iniţiator al campaniei.

Copilul obez, viitorul adult diabetic

Medicul nutriţionist dr. Magdalena Moroşanu atrage din nou atenţia asupra riscurilor pe care le presupune această problemă. „Mulţi nu înţeleg încă faptul că obezitatea este o boală prin ea însăşi. Ea este cu atât mai periculoasă cu cât apare la o vârstă mai fragedă. Practic, un elev obez sau chiar supraponderal, care nu face nimic pentru a reveni la o greutate normală, are foarte mari şanse ca în zece ani să facă diabet, boală care îl va afecta pentru tot restul vieţii. Revenirea la greutatea normală depinde atât de adoptarea unei alimentaţii sărace în calorii, cât şi de mişcarea pe care o facem. Răspunderea revine în primul rând familiei şi apoi şcolii. Trebuie să se evite mâncărurile bogate în grăsimi, dulciurile şi mai ales sucurile carbogazoase. Prin îndrumarea către sport, copilul îşi va crea în timp un obicei de a face mişcare”, explică dr. Moroşanu.

În opinia specialistului, o altă greşeală pe care o fac deseori părinţii este să le scoată copiilor scutiri pentru orele de sport.

Campania „Sport pentru sănătate” a debutat la sfârşitul lunii septembrie, prin promovarea sa în şcoli, direct la şedinţele cu părinţii. Scopul ei este atragerea atenţiei publicului şi solicitarea sprijinului autorităţilor locale în lupta împotriva obezităţii şi a sedentarismului.

Citit 1961 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2012 22:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.