Îţi rozi unghiile? Vezi aici de ce boală ai putea suferi

Îţi rozi unghiile? Vezi aici de ce boală ai putea suferi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dintr-un simplu obicei, rosul unghiilor ar putea fi încadrat ca boală psihică


Probabil că fiecare dintre noi are cel puţin o rudă sau un prieten care începe să îşi roadă unghiile în cele mai neaşteptate momente. Considerat până acum un obicei neiegienic, copilăresc şi dăunător pentru extremităţile degetelor, rosul unghiilor ar putea fi inclus cât de curând în categoria bolilor psihice.

Afecţiune asemănătoare nevrozei

Medicii psihiatri, citaţi de tabloidul britanic Daily Mail în ediţia sa electronică, avertizează că acest gest automutilant are la bază o afecţiune mentală destul de serioasă. Potrivit aceloraşi medici, rosul unghiilor se poate transforma într-un viciu destul de periculos, creând o dependenţă mai puternică decât fumatul. Practic, în urma mai multor studii desfăşurate, oamenii de ştiinţă au pus în dezbatere încadrarea acestui obicei dintr-un simplu gest inofensiv în tulburare obsesiv-compulsivă.

"Asemănător pacienţilor care se trag de păr sau îşi cauzează răni pe suprafaţa pielii, gesturi automutilante, cei care îşi rod unghiile pot ajunge să fie încadraţi în aceeaşi categorie cu persoane care suferă de instabilitate mentală", a explicat medicul Carol Mathews, psihiatru la Universitatea din California, conform Mediafax.

Durere provocată de unul singur

Rosul unghiilor este privit ca un obicei grav, atunci când pacientul îşi cauzează singur durere, neputând apoi să îşi mai folosească mâinile, deoarece rănile provocate pot duce la infecţii severe.

De asemenea, atunci când îşi rod unghiile, oamenii sunt expuşi la o serie de boli, deoarece microbii pot fi astfel răspândiţi din unghii pe buze sau direct în cavitatea bucală.

Printre cele mai des folosite leacuri împotriva rosului unghiilor se numără ungerea lor cu zeamă concentrată de lămâie sau cu sos de ardei iute. Pentru cazurile în care încăpăţânarea se dovedeşte mai mare decât usturimea resimţită pe buze şi în gură, mai există şi posibilitatea de a bandaja unghiile.

Citit 11961 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Noiembrie 2012 23:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.