Scapă-ţi copilul de pneumonie înainte ca aceasta să apară!

Scapă-ţi copilul de pneumonie înainte ca aceasta să apară!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe decese, anual, în rândul copiilor decât SIDA, malaria şi tuberculoza la un loc


Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ales data de 12 noiembrie pentru a sărbători Ziua Mondială împotriva Pneumoniei. Scopurile principale ale acestei zile sunt informarea oamenilor şi conştientizarea în rândul acestora a faptului că pneumonia este o problemă de sănătate publică. Deşi o afecţiune care poate fi prevenită, pneumonia cauzează anual moartea a peste un milion de copii, cu vârsta de sub cinci ani. Doar în anul 2011, spre exemplu, 1,3 milioane de copii au decedat din această cauză, ceea ce înseamnă 18 la sută din mortalitatea infantilă înregistrată la nivel global. 99 la sută dintre cazurile de pneumonii apar în ţările în curs de dezvoltare.

Debut brusc şi febră mare

Pneumonia este o infecţie a plămânilor. Ea se caracterizează printr-un debut brusc, cu temperaturi ce pot atinge 39 sau chiar 40 de grade Celsius. Persoana atinsă de pneumonie are, în majoritatea cazurilor, o roşeaţă specifică a feţei. Mai pot apărea dureri în piept, senzaţia de lipsă de aer şi dificultăţile de respiraţie (dispnee), precum şi apariţia tusei care, în scurtă vreme, este însoţită de expectoraţie de mucus.

"Aproximativ şapte din zece cazuri de pneumonie sunt de origine virală. Cu alte cuvinte, sunt cauzate de virusuri. Acestea sunt, în general, forme uşoare, care se pot vindeca complet într-un interval cuprins între şapte şi zece zile. O altă categorie sunt cele cauzate de bacterii, pneumonii care se manifestă mult mai agresiv decât cele virale. În cazul acestora tratamentul se impune imediat şi constă în antibiotice speficife tipul de bacterie care a cauzat simptomele. Lăsate netratate, aceste pneumonii dau complicaţiii, care pot ajunge chiar până la septicemie (infecţie generalizată în organism) sau deces", explică dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Peste 1.000 de cazuri pe lună

În fiecare săptămână, DSP Galaţi înregistrează peste 250 de noi cazuri de pneumonii. Aproapte 40 la sută dintre aceste cazuri necesită internare în spital pentru tratament intensiv. Cea mai afectată categorie este cea a copiilor cu vârste cuprinse între doi şi patru ani. Mult mai periculoase sunt infecţiile pulmonare care apar la persoanele vârstnice sau la cele care, din cauza anumitor boli, au o imunitate foarte scăzută. Pe lângă complicaţiile pe termen scurt, pneumoniile netratate sau tratate necorespunzător pot duce şi la apariţia unor afecţiuni cronice, cum este boala pulmonară obstructiv cronică (BPOC).

Sfaturi pentru părinţi

"Cei mici trebuie îmbrăcaţi corespunzător temperaturii de afară. Alimentaţia trebuie să fie bogată în legume, fructe şi alimente bogate în proteine. Grăsimile şi dulciurile, deşi dau energie necesară activităţilor zilnice, nu conţin şi elemente nutritive, care să ajute la creşterea imunităţii. Copilul răcit nu trebuie dus în spaţii aglomerate, cum sunt cele de joacă, mai ales că în Galaţi avem foarte puţine astfel de locuri dotate corespunzător. Sub nicio formă nu trebuie să îi dăm copilului antibiotice, fără a consulta înainte un medic. În cazul pneumoniilor virale, care sunt şi cele mai numeroase, antibioticele nu au niciun efect benefic. Dacă febra începe să apară treptat şi este însoţită de curgerea nasului, este mai bine ca în primele 24 de ore să nu apelăm la medic. Administrarea de antitermice (pastile care scad febra) şi evitarea locurilor reci sau aglomerate pot duce la o vindecare rapidă. Dacă după acest interval de timp lucrurile nu se ameliorează sau dacă apar alte simptome specifice pneumoniei, este bine să sunăm al cabinetul medicului de familie. Chiar şi prin intermediul telefonului mamele pot obţine de la medic anumtie sfaturi utile", concluzionează dr. Boldea.

Citit 2393 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2012 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.