Codaşi în Europa la prevenirea bolilor hepatice

Codaşi în Europa la prevenirea bolilor hepatice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ţara noastră ocupă antepenultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte screeningul, tratamentul şi prevenţia afecţiunilor hepatice. Anunţul a fost făcut marţi, într-o conferinţă de presă, de către preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Debu. Clasamentul se găseşte în Indexul European de Performanţă în Tratarea Hepatitei, lansat tot marţi la Bruxelles.

Poziţia a 25-a indică faptul că performanţa României este lacunară în privinţa accesului la tratament şi a prevenţiei. De asemenea, există deficienţe şi la capitolul depistare. “În timp ce sugarii sunt vaccinaţi în mod curent şi este atinsă o cotă de aproximativ 90 la sută de copii protejaţi împotriva hepatitei, nu există o vaccinare sistematizată a unor grupuri la risc, care sunt cele din sfera prostituţiei sau a consumului de droguri”, a spus preşedinta APAH-RO, citată de Agerpres.

Netratată, hepatita poate duce la afecţiuni secundare, putându-se ajunge chiar şi la ciroză şi la insuficienţă hepatică. Totodată, creşte şi posibilitatea ca cei afectaţi să transmită virusul mai departe. Tocmai de aceea trebuie pus un accent foarte mare pe prevenţie, informare şi tratare.

Printre factorii de risc cel mai des întâlniţi ai hepatitei se numără sexul neprotejat, manichiura, pedichiura sau piercingul efectuate cu instrumente nesterilizate sau sterilizate necorespunzător. O atenţie specială trebuie acordată şi transmiterii bolii prin utilizarea de droguri injectabile.

Prin dezvoltarea Indexului Hepatitei, Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice îşi propune să evidenţieze statelor membre UE necesitatea dezvoltării unor planuri naţionale pentru lupta împotriva hepatitei.

Estimările arată că peste două milioane de români trăiesc cu hepatită B sau C.

În present, doar 1 la sută dintre cei infectaţi cu virusul hepatitic B au acces la tratament. În cazul celor cu virusul hepatitic C, preocentul este şi mai mic.. Un sfert din cei cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică, iar unul din cinci, cancer hepatic.

Citit 991 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2012 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.