Muzeul de Artă Vizuală: S-au năruit 45 de ani de tradiţie

Muzeul de Artă Vizuală: S-au năruit 45 de ani de tradiţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mărturia Nataliei Huţanu, muzeograf timp de patruzeci şi trei de ani


1967 - 2012 -  patruzeci şi cinci de ani de existenţă a Muzeului de Artă din Galaţi, pentru mine au constituit „o viaţă” şi un „loc", un univers de frumuseţe şi de creaţie, şocante şi incitante, provocând atât nedumerire cât şi atracţie, pentru că totul era ALTFEL.
Iniţial, muzeul deţinea sub o mie de piese. Din februarie până în iunie 1967, patrimoniul său se îmbogăţea cu încă şase sute de piese (pictură, sculptură, grafică, desene şi gravuri, afişe, artă decorativă şi tehnici mixte), reprezentând creaţia plastică românească dintre anii 1955-1965, cu autori aflaţi atunci în prima fază de creaţie, astăzi cuprinşi în istoria creaţiei naţionale.
Se crease o instituţie destinată etalării plasticii contemporane româneşti, acest lucru fiind posibil datorită preocupării şi insistenţelor domnului Nicolae Itu (primul director), pentru ca Palatul Episcopal să devină un muzeu.
În 1967 se concepea, odată cu însăşi creaţia plastică în desfăşurare, primul Muzeu de Artă Contemporană Românească  din ţară. O nouă epocă, o nouă tematică, o nouă factură stilistică, în raport cu arta interbelică şi, odată cu acestea, un pionierat în conceperea unui muzeu cu lucrări neconsacrate în timp, un muzeu ’’altfel’’, comparativ cu cele tradiţionale.
1967 – anul inaugurării
Cel care se frământa având în faţă sute de piese, prin încercări şi reveniri, căutând modul cel mai fericit de a pune în valoare fiecare operă şi de a transmite mesaje, a fost pictorul, sculptorul, graficianul (atunci cu atribuţii de conducere) - Vasile Onuţ. Un om îndrăzneţ, ’’dintr-o bucată’’, cu simţul culorii, al formei, al luminii şi, în special, al spaţiului în raport cu opera de artă. În 1967 se inaugura la Galaţi primul Muzeu de Artă Contemporană Românească, în peste 50 de săli de expunere, unde s-a etalat primul deceniu de creaţie plastică postbelică. O bucurie pentru artiştii din toată ţara, o bucurie pentru gălăţenii care nu beneficiaseră până atunci de un muzeu de o asemenea anvergură. În prima lună, cinci mii de vizitatori, cam intrigaţi la primul contact cu noua stilistică, unii chiar indignaţi, un public care, în acest răstimp de patruzeci şi cinci de ani, a făcut un salt uriaş în receptarea operei de artă, unii devenind chiar colecţionari.
La scurt timp după inaugurare, la Muzeul de Artă din Galaţi se deschidea prima expoziţie temporară - Retrospectiva Dumitru Ghiaţă; a urmat Retrospectiva Ion Ţuculescu, prima expoziţie a artistului, dispărut în 1962, itinerată în toată lumea. A fost primul mare eveniment expoziţional, care a dat faima muzeului, când s-au achiziţionat peste jumătate din numărul actual al pieselor semnate de Ion Ţuculescu. Au urmat foarte, foarte multe expoziţii temporare cu artişti români sau străini. Muzeul a devenit mediul de lansare pentru tinerii artişti, dar şi o oportunitate pentru consacrarea altora, locul ideal pentru confruntare şi pentru actualizarea patrimoniului muzeal. Numeric, patrimoniul a ajuns la peste şase mii de piese, dar mai important este faptul că acesta a crescut calitativ, ca urmare a decantărilor şi exigenţelor artiştilor.
Astăzi, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, prin expoziţii şi activităţi speciale, se confruntă cu muzee şi galerii de artă din toată Europa. Am rememorat doar câteva aspecte care sper să fie repere pentru o imagine complexă a ceea ce reprezintă Muzeul de Artă Contemporană din Galaţi, acum, când spaţiul care ne oferea locul cel mai frumos de cultură şi de trăire spirituală autentică se va închide pentru totdeauna.
Natalia Huţanu

Citit 15143 ori Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2012 17:58

19 comentarii

 • postat de Ton
  Miercuri, 14 Noiembrie 2012 07:29
  Comentariile idioate vad ca au luat locul decentei, airam. Pacat se sufletele voastre. Traiti intr-o mocirla... Cu drag, pentru airam
  0
  0
  Raportează
 • postat de airam
  Miercuri, 14 Noiembrie 2012 01:12
  maria,chiar nu vezi ca in cur.tea lui casio totul e de la dreapta la stinga si cum vrea "l"?am scris "el" fara "e" sa nu se confunde diavolul casio-crin cu ALTCINEVA.spor la scris comentarii idioate,marie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mairim
  Miercuri, 14 Noiembrie 2012 00:56
  din 16 comentarii 11 sunt impotriva acestei magarii facute de inalt prea securistul casian.din 5 pentru,maria,miriam si leon sunt sigur aceeasi nemernica.SA DEA EPISCOPIA CE A PRIMIT IN SCHIMBUL CLADIRII.ASTA E CORECT.DAR SATANA -CASIO VREA TOT
  0
  0
  Raportează
 • postat de adrian
  Marți, 13 Noiembrie 2012 23:14
  bai oameni buni averile bisericii nu erau ale lor aduse de la masa de acasa erau ale comunitatii asa ca mai lasati-ma cu averile au venit cu chilotii rupti in cur si acum ne sfideaza
  0
  0
  Raportează
 • postat de adrian
  Marți, 13 Noiembrie 2012 23:14
  bai oameni buni averile bisericii nu erau ale lor aduse de la masa de acasa erau ale comunitatii asa ca mai lasati-ma cu averile au venit cu chilotii rupti in cur si acum ne sfideaza
  0
  0
  Raportează
 • postat de IMBUIBATI NEMERNICI, JOS LABELE DE PE MUZEU
  Marți, 13 Noiembrie 2012 22:45
  Desteptati-va galateni! Luptati impotriva acestor monstri hrapareti care, in loc sa se roage pentru sufletul nostru pacatos, isi dau pe fata chipul monstruos al lacomiei fara masura. Sunt niste nesimtiti fara frica de Dumnezeu, niste marlani care se inchina doar banului, incercand sa profite de spiritul crestin al romanilor. Acesti vanduti satanei ar trebui scosi de barba din bisericile pe care le pangaresc de atate ori. Ne-am saturat de nemernicia lor, nu le pasa ca neamul romanesc este peste masura de indobitocit de clasa politica in complicitate cu chiar aceasta preotime imbuibata! Cautati rarii preoti cu har adevarat si aduceti-i in biserica, ei ar trebui sa traiasca, la inceput, in sihastrie, sa invete acolo, mai intai, traiul cumpatat si smerit si abia apoi sa vina in orasele mari unde ar trebui sa traiasca la fel ca noi crestinii, in modestie si frica de Cel de Sus, nu in lux pacatos!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Raposatu
  Marți, 13 Noiembrie 2012 21:26
  Pai bine mai, nu v-am invatat io ca religia nu bun? Trebuia sa mut catedrala la jilava? Hmm... da' pe vremea mea, foloseau si ei la ceva... Mutati-o voi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zoe
  Marți, 13 Noiembrie 2012 19:07
  @miriam. Biserica de la Dunărea de Jos nu a primit nimic pentru bisericile dărâmate, cum af fi Sfânta Sofia, din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, care a fost pusă la pământ de fostele autorități???? Dar toate spatiile acordate din domeniul public de dupa revolutie incoace, pe care s-au construit biserici ca ciupercile dupa ploaie? Alea ce sunt? Pe alea a dat biserica vre-un ban? In baza carui fapt le-a obtinut? Sa le dea imediat inapoi!! De scoli, spitale sau muzee nu are niciun gand sa condtruiasca pentru oamenii de rand, dar parohii ca sa le mulga ultimii banuti din buzunar au grija sa faca in continuu. Cineva trebuie sa se ocupe la un momendat si de aceasta institutie flamanda, ca asa nu mai tine!
  0
  0
  Raportează
 • postat de miriam
  Marți, 13 Noiembrie 2012 18:17
  Câțiva răzvrățiți au rezolvat problema, adăpostindu-se la umbra vreunui pseudonim. Câțiva și-au aratat ipocrizia, dar realitatea nu se schimbă. Ea e foarte clara. Biserica și gălățenii, în proporție de 99 la sută ortodocși, și-au reluat, după mai bine de jumătate de veac, ceea ce au avut - Palatul Episcopal. Desigur, Biserica de la Dunărea de Jos nu a primit nimic pentru bisericile dărâmate, cum af fi Sfânta Sofia, din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, care a fost pusă la pământ de fostele autorități. Dar, ca să nu ne abatem de la subiect, credem ca un bun sediu (viitor) al Muzeului de Arta Vizuală ar putea fi în construcția care este la stadiu de schelet, de două decenii, situată lângă Prefectura Galați. Dacă ar fi dezafectată și clădirea alăturată, unde acum este o florărie, și dacă s-ar răscumpără și sediul CFR, atunci ar putea funcționa foarte bine viitorul muzeu, pe secții bine organizate. dar, pentru realizarea acestui proiect, e nevoie de voință politică, de curaj și de dorința de a face, cu adevărat, ceva pentru gălățeni. Altfel, facem doar vorbire.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ada
  Marți, 13 Noiembrie 2012 17:27
  Bai leon iubitorule de pochi, sa dea banditii in sutana inapoi ceea ce au primit la schimb pentru cladirea muzeului si atunci galatenii vor fi de acord. Nu se poate si cu dansa intr-insa si cu sufletul in rai cum fac acesti mafioti hrapareti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de leon
  Marți, 13 Noiembrie 2012 17:08
  mai virtualkid, hai sa-ti iau casa (sau vila, cine stie, pe care ti-ai facut-o cu chiu cu vai), cu forta asa cum a facut statul comunist si sa ti-o transform in muzeu de arte vizuale. ce zici, te bagi? vad ca esti mare sustinator al artelor si muzeelor. daca vei incerca sa-ti recaperi casa in justitie o sa spun ca esti un dusman al artelor, un hraparet care nu se mai satura de avere, un om care nu vrea sa recunosaca binele cetatenilor orasului, etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de VirtualKid
  Marți, 13 Noiembrie 2012 14:47
  Preotii au ajuns sa intruchipeze prototipul avarului pe care nimic nu il mai poate satura.
  Mai ales dupa ce la conducerea BOR a venit preanefericitul popa Daniel, marketingul ultracinic a ajuns sa indeparteze oamenii de "casa Domnului". Eu ma bucu ca am apucat sa-mi duc copilul la acest muzeu, locas care isi castigase un loc al sau.

  http://jumatati.blogspot.ro/2011/09/muzeul-de-arta-vizuala-galati-intr-un.html

  Mi se face sila cand vad cat cinism incape sub sutanele preacucernicilor! Pacat ca Domnul are astfel de slujbasi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Marți, 13 Noiembrie 2012 13:52
  Gheorghi dragule, ateu inseamna om fara credinta religioasa, nu este nici impotriva legii, nici anormal. Sintagma ca cine nu e cu divinitatea este impotriva ei apartine extremistilor religiosi, sper ca nu vrei sa ne intoarce la practicile Evului Mediu ! Nu se bucura nici un ateu educat cand o biserica ajunge carciuma, dimpotriva. Pe toti cetatenii ii mira ca intr-o perioada cand educatia si asistenta medicala sunt in foarte mare suferinta, biserica ridica locase de cult pe banda rulanta, patroneaza manifestatii de adorare a unor obiecte de cult fara ca prin asta morala societatii sa castige ceva ba putem spune dimpotriva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gheorghi
  Marți, 13 Noiembrie 2012 12:48
  Cladirea si terenul au fost FURATE "datorită preocupării şi insistenţelor domnului Nicolae Itu (primul director), pentru ca Palatul Episcopal să devină un muzeu."
  Cumva comunistii voiau sa-l darame si asta a fost solutia de compromis?
  L-au "protejat" destul si propbail ca nici nu a fost platita chirie.
  Daramarea bisericilor, transformarea asezamintelor in discoteci, restaurante, gradinta chiar puscarie - metode bolsevice si atee contra sufletului omului simplu.
  Pacat ca doar atat a vazut autoarea articolului - arta contemporana - fiind expertiza sa profesionala.
  Nu putem fi vreo ceva inainte de a fi oameni iar omul este o imbinare intre materialitatea corporala (iluzorie si asta...) si nevazuta spiritualitate data de suflet.
  Doar obiectele (unelte vorbitoare cu pretentii de cuvantatoare), ateii, adeptii/manipulatii new-age sint impotriva lui Dumnezeu, a Bisericii sale formate din oameni. fiinte cu suflet.
  Nici cand legea recunoaste dreptul Bisericii nu place?
  Mare eate prostirea si slabi in fata ispitelor se arata nu numai unii care posteaza...
  0
  0
  Raportează
 • postat de just, oricat de trist
  Marți, 13 Noiembrie 2012 12:29
  Multumesc Doamnei Maria pentru claritate si decenta!
  Domnu' Alecu sa plimbe berbecu, poate-i baga un corn in fund sa-l dezmorteasca din amorteala sufletului.
  El vrea "cultura" care s-a departat de spiritualitatea traditionala... ca autorii erau platiti de cine avea bani iar oamenii obisnuiti nu le cumparau operele (de cele mai multe ori comandate). Asa si zombilistii care sint conectati la "jocuri" tot aia vor, zgomot trance sau urlete hard, flash-uri si ceva "stimulente".
  Iar nea' "religiosu" (bai da' multi de-astia mai sinteti, nu va strange starostele vostru...) emite "judecata' clerukui, stabileste legatura religie-institutie dar si mai "stie" cum se retrocedeaza proprietarului bunul furat - dupa "muschiul" lui neo-protestant, papistas sau chiar ateu...
  Jos laba de pe ce huliti
  Succes artistilor plastici galateni care vor gasi iubitori de arta si spatii de expunere pentru operele lor, fara indoiala.
  Poate ca aparitia "artelor" vizuale tip jocuri de lumini si proiectii laser a mai dat o lovitura artei (sa-i zicem) "materiala" care putea fi admirata in ceea ce a fost, este si va ramane Palatul Episcopal.
  Daca cei mai multi nu realizeaza ce dar este pentru oras sa fie sediul Arhiepiscopiei si nu acorda atentia minima cuvenita credintei si servitorilor ei (asa cum sint si pot, si sa le multumim cu sinceritate!), ei bine asta este foarte trist si arata cat de important este ca Biserica sa revina in prim planul vietii de zi cu zi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de religiosu
  Marți, 13 Noiembrie 2012 12:02
  IhI tante Maria , tot dai matale cu Colectia ortodoxa lu Episcopu. Din ce stiu eu nenea episcopu traieste destul de indestulat saracul , indestulare care intre noi fie vorba excede perceptele lui Isus. Restituirea asta nu o vad decat ca un exemplu de lacomie in stare pura. Mai ieri daramau o pizerie prin centru pe motiv de mari morminte. A ramas o carie in centru fara noima , numai pentru ca italianul cu pizzeria nu i-a dat domnului episcop spaga ceruta. In schimb cati manipulati cu religia in cap nu tipau ca vor sa li se dea terenul ca reprezinta credinta lor. Mi-e scarba de institutia asta care aduna averi pentru ea si oamenii ei. Repet nu confundati crestinismul si preceptele biblice cu institutia lacoma.
  0
  0
  Raportează
 • postat de unul care nu prea vede cu ochi buni ,o parte a clerului
  Marți, 13 Noiembrie 2012 07:49
  Biserica considera expresia : cei al meu e al meu ,cei al vostru sa fie tot al meu ,foarte potrivita scopului sau . Cand cer bani de la guvern pentru constructia (sau reparatia )de Biserici ,pentru salarii si pensii (fara a plati un leu contributie la stat ) reprezentantii clericilor de ce nu se gandesc sa lase un bun ,daca acel bun chiar este necesar si extrem de util enoriasilor ?E valabil proverbul , ca popii au numai mana de luat .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maria
  Marți, 13 Noiembrie 2012 07:42
  Palatul Episcopal va adaposti o colectie mult mai valoroasa pentru ca va aduce marturii arheologice, si nu numai, despre existența noastră ca popor creștin ortodox, pe când un muzeu de arta vizuala vine cu lucrari de cativa zeci de ani... Desigur, este regretabil ca in cei opt ani, de la retrocedarea Palatului Episcopal, autoritățile locale care s-au tot perindat la conducerea județului nu au gasit o solutie nici pentru Muzeul de Arte Vizuale, nici pentru Teatrul de Păpusi Galati, instituție care este in aceeasi situație. A arăta cu degetul înspre Biserică, în orice moment, doar pentru că nu ne place o persoană sau alta, nu e o solutie. Palatul Episcopal are nevoie de restaurare și va fi ceea ce trebuie sa fie, așa cum a dorit Episcopul Partenie Clinceni (1886-1902), care a ridicat palatul Episcopal între anii 1887 și 1901, nu fîrî eforturi, sfințirea având loc la 1 septembrie 1901.
  Cine i-a împiedicat pe cei de la județ să caute proiecte. In ultimul deceniu, în acest ziar am scris și am citit, de atâtea ori, promisiunile fade ale celor care au condus județul că vor gasi solutii pentru Muzeul de Artî Galați, care, repet are nevoie de sprijin. Are nevoie de un sediu, modern, pe masura misiunii sale.
  Ne întrebăm, de ce nu se caută o solutie, de exemplu, cu sediul CFR-ului, fost sediu al Primăriei Galati, ca si asa e pe ducă CFR-ul și, cine știe, ar putea ajunge ope mâna vreunui intreprinzator?! Este un loc central, cu cativa angajati care stau in ditamai clădirea, de patrimoniu, clădire pe care se zice că au renovat-o și au câștigat-o in proces. Deși, era a autorității locale. Clidirea ar putea fi cumpărată si, astfel, mutat sediul CFR... Cred ca autoritatile la varf trebuie să gândească în perspectivă si sa realizeze ca un muzeu in locul sediului CFR ar face mult bine Galatiului. In plus, renovata, cladirea dă bine si ca imagine a Galatiului. Daca, bineinteles mai iubeste cineva Galaiul, inafara de Arhiepiscopul Dunarii de Jos, care, place sau nu, a atras aici cele mai frumoase proiecte europene. Nu pentru vreun scop personal, ci pentru a reface patrimoniul orasului și al țării.
  Fără patimă, să ne rugam cu toții pentru o soluție viabilă, fiindcă și muzeul este al nostru.
  Cat despre Palatul Episcopal, el trebuie restaurat, reamenajat, potrivit planului inițial. Am ințeles că sunt fonduri europene inclusiv pentru o dotare ultramodenă media, ceea ce denotă că atunci când pui dragoste în tot ce faci, găsești și soluții. Cât și unde se poate, îmbini tradiția cu modernul și mergi mai departe, nu stai și arăți cu degetul!...
  Maria
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alecu
  Marți, 13 Noiembrie 2012 00:51
  La ce foloseste Palatul Episcopal ,preotilor?Acum in 2012 avem nevoie de multa cultura.Unde se poate gasi un lacas mai potrivit pentru a adaposti aceste opere de arta? Din pacate suntem un popor de creduli, condusi de cine da mai tare din coate.Este buna si credinta dar consider ca mai presus de toate sta cultura.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.