Prăjelile, puse din nou la zid: Cum te fereşti de pietrele la fiere

Prăjelile, puse din nou la zid: Cum te fereşti de pietrele la fiere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alex, un gălăţean de 26 de ani, a ajuns în ultimii ani de mai multe ori la medic, din cauza unor crize acute de durere, apărute în partea dreapta, chiar sub coastă. Nu a fost greu pentru medici să pună imediat diagnosticul: litiază biliară (pietre la fiere). Deşi i-a fost recomandat să se opereze, tânărul a ales să mai aştepte. “Am reuşit să ţin situaţia oarecum sub control printr-un regim alimentar destul de strict. Am evitat aproape în totalitate prăjelile. Totuşi, crizele pot apărea câteodată, aparent fără motiv. Până să resimt pentru prima oară durerea, mâncam orice, în cantităţi mari şi la orice oră. Jucam aproape zilnic baschet şi mergeam de mai multe ori pe săptămână la sală. În drum spre casă, opream la primul fast-food şi îmi luam cea mai mare shaorma pe care o aveau. Nu m-am gândit niciodată că aş putea avea probleme de sănătate, mai ales că aveam o greutate normală”, spune Alex.

Colesterol crescut, indiferent de greutate

Deşi este cel mai des întâlnită la femeile supraponderale trecute de 40 de ani, medicii atrag atenţia că litiaza biliară îi poate afecta pe tineri şi chiar pe copii. Una dintre cauzele principale ale apariţiei pietrelor la fiere este un nivel crescut de colesterol, cauzat de o alimentaţie bogată în grăsimi. „În mod normal, sărurile de colesterol se dizolvă ca un noroi. Dar atunci când în vezica biliară există o suprasaturaţie de colesterol, acesta se adună şi se formează calculul", explică profesorul doctor Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog din Iaşi şi membru de onoare al Academiei Române, citat de adevărul.ro.

Cazul lui Alex este grăitor pentru faptul că nu este neapărat nevoie să fii supraponderal sau obez pentru a avea un nivel prea mare de colesterol.

Operaţia, singura soluţie eficientă

În cazul în care crizele de fiere se repetă şi devin insuportabile, singura soluţie eficientă este operaţia. În prezent, există posibilitatea de a apela la o intervenţie chirurgicală laparoscopică, mult mai puţin invazivă şi cu mai puţine efecte secundare. Dacă pietrele biliare sunt descoperite întâmplător la o ecografie, dar nu dau niciun simptom, operaţia nu este necesară. Totuşi, regimul alimentar trebuie avut în vedere.

Citit 1908 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2012 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.