Recomandări care ne ţin departe de spital: Boli care se agravează în sezonul rece

Recomandări care ne ţin departe de spital: Boli care se agravează în sezonul rece
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numărul cazurilor de pacienţi cu probleme cardiace care au nevoie urgentă de îngrijiri medicale creşte cu peste 50 la sută imediat ce temperaturile de afară încep să se apropie de 0 grade Celsius, susţin medicii cardiologi şi personalul medical din unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor. Acest lucru se întâmplă fie din cauza neadaptării îmbrăcămintei la temperatura de afară, fie din cauza consumului în exces al unor alimente bogate în sare.

Doi pacienţi în pat

"În fiecare iarnă, ajungem în situaţia de a ţine chiar şi câte doi pacienţi într-un pat de spital. Cei mai predispuşi decompensărilor de natură cardiacă sunt bolnavii cu afecţiuni cronice. Şi persoanele foarte tinere, şi cele bătrâne trebuie să fie mai atente, deoarece imunitatea organismului tinde să scadă atunci când temperaturile se reduc brusc. Alături de cardiaci, şi pacienţii cu afecţiuni respiratorii, precum şi cei cu alte boli cronice pot întâmpina agravări ale bolilor deja existente. Atunci când o persoană iese brusc de la cald la frig, vasele de sânge au tendinţa de a se îngusta (proces numit, în termeni medicali, constricţie). Este un mecanism natural de apărare a organismului, care reuşeşte astfel să conserve mai bine căldura şi să menţină constantă temperatura corpului. La o persoană normală, acest proces trece, de regulă, neobservat. În cazul cardiacilor, însă, constricţia bruscă a vaselor de sânge duce la creşterea tensiunii arteriale şi la modificarea ritmului cardiac, apărând astfel riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral", explică medicul cardiolog dr. Lucica Grigorică.

Expuşi acestui risc sunt mai ales cei cu presiune arterială ridicată, pacienţii cu angină pectorală sau cei care deja au trecut printr-un infarct miocardic, precum şi persoanele care suferă de diabet zaharat sau de afecţiuni cronice ale rinichilor.

Măsuri de precauţie

"Pacienţii cu probleme cardiace, aflaţi sub tratament, sunt sfătuiţi să facă un consult la medicul cardiolog atunci când temperaturile scad. Vizita la medic este necesară, pentru o eventuală modificare a grilei de tratament. Apoi, trebuie să se adapteze îmbrăcămintea după starea vremii şi să se evite, pe cât posibil, ieşirile dimineaţa sau seara, atunci când temperaturile sunt mai scăzute. Pentru persoanele cardiace care răcesc, nu este recomandat să ia medicamente împotriva afecţiunilor respiratorii fără sfatul unui medic. Astfel de produse farmaceutice conţin, de regulă, pseudoefedrină sau efedrină, motiv pentru care pot destabiliza un cardiac", adaugă specialistul citat.

Gustos, dar dăunător

Probabil că fiecare dintre noi şi-a făcut deja proviziile de murături pentru toată perioada iernii. Dincolo de gustul irezistibil pe care îl capătă în combinaţie cu mâncarea gătită, murăturile pot fi dăunătoare pentru cei cu hipertensiune arterială, pentru cardiaci şi pentru cei cu afecţiuni renale, din cauza conţinutului mare de sare. Cantitatea maximă de clorură de sodiu (sare de bucătărie) considerată normală pentru un om sănătos este de şase grame pe zi. Consumată în exces, duce la creşterea tensiunii arteriale, fapt ce poate provoca un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Pentru a da gust mâncărurilor, putem înlocui o parte din sare cu alte condimente.  

Citit 1086 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2012 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.