Printre ruine şi străzi neasfaltate: Oraşul părăsit de la marginea Galaţiului (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Printre ruine şi străzi neasfaltate: Oraşul părăsit de la marginea Galaţiului (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o zi geroasă de iarnă, când vântul bătea cu putere, iar zăpada era viscolită din toate direcţiile, am fost să ne întâlnim cu cititorii noştri din zona autogării. Vremea nu ne-a fost prielnică, motiv pentru care cititorii s-au lăsat aşteptaţi. Am întâlnit însă călători grăbiţi, care ieşeau din clădirea autogării pentru a se îndrepta cu paşi repezi către microbuzul sau autobuzul care risca să plece la drum, în condiţiile în care oraşul se afla sub cod portocaliu.

Asta nu ne-a împiedicat însă să facem o vizită în cartier, în ciuda vremii friguroase, pentru a  vedea cu ce probleme se confruntă oamenii, în speranţa că vom întâlni în periplul nostru şi cetăţeni din zonă. Singurele fiinţe care înfruntau viscolul erau însă câinii. Mulţi, umblând în haită, exact cum trebuie ca să sperie orice locuitor al oraşului care s-ar fi încumetat să treacă pe acolo.

În rest… dezolare. Clădiri părăsite de proprietari, geamuri sparte, ghene de gunoi uitate de vreme, drumuri care aşteaptă asfaltatorii şi multe alte astfel de lucruri. Pe lângă toate acestea, gerul de afară părea un nimic.

Totul lăsat în paragină

Pe străzile ce duc la autogară, nimic nu arată că eşti într-un oraş european. Un călător grăbit ar crede că a nimerit într-o margine de sat şi ar trece cu paşi repezi în speranţa de a ajunge la civilizaţie. Dar, cei care cunosc oraşul şi trec prin zonă cu treabă se uită lung spre clădirile lăsate în paragină şi ridică din umeri întrebându-se retoric cine ar trebui să ia măsuri pentru a schimba faţa acestui cartier.

Cu siguranţă cei care locuiesc în acest cartier au uitat să se mai întrebe aceste lucruri. Au acceptat realitatea şi s-au obişnuit cu rutina de a trăi într-o altă lume. O lume în care şi clădirile cu bulină roşie reprezintă un cămin sigur. Cei care locuiesc în aceste clădiri nu mai au sentimentul de siguranţă, dar încearcă să se gospodărească în stilul propriu pentru a simţi sentimentul de cămin.

Pe ici, pe colo, doar afişele mai amintesc de ceea ce a fost o dată. Şi asta doar pentru nostalgicii acestui loc uitat parcă de lume.

Şi ei există...

Priveliştea dezolantă te face să îţi doreşti să treci cât mai repede de această zonă. Din păcate, toate aspectele menţionate mai sus se pot întâlni pe orice străduţă din Valea oraşului. Doar pe alocuri mai vezi câte o casă mai răsărită, apărută între două ruine. Pentru locuitorii din zonă, care s-au obişnuit cu toate aceste lucruri, totul este normal. Fiecare zi trece de la sine, cu bune, cu rele, dar, cel mai important, trece. Şi pentru mulţi, acesta este cel mai important aspect.

Poate măcar atunci când va veni primăvara, cineva îşi va aminte şi de acestei oameni, care au mers la vot şi au ales, cu siguranţă, pentru un viitor mai bun pentru ei şi pentru urmaşii lor.

Citit 3256 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2012 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.