Grădiniţa din Nicoreşti - ring de box politic

Grădiniţa din Nicoreşti - ring de box politic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Educatoarea Alexandria Iorga susţine că a fost persecutată pentru că s-a opus amplasării secţiei de votare în grădiniţa abia dată în folosinţă * Pe fondul disensiunilor dintre primar şi educatoare, copiii au stat mai bine de o lună în frig *

Grădiniţa de la Nicoreşti  a reuşit să ne impresioneze imediat cum i-am călcat pragul. Cald, curat, totul nou, condiţii mai bune decât la multe instituţii de învăţământ preşcolar din oraş.

„S-au cheltuit mai bine de 6 miliarde de lei vechi pentru construirea grădiniţei. Am stat zece luni zi de zi să păzesc muncitorii, ca totul să iasă bine, cum vedeţi. Iniţial, Primăria ne dăduse numai 400 de milioane, pentru reparaţii la grădiniţa veche. Eu m-am zbătut, am chemat Sanepidul, am fost la inspectorat şi am avertizat pe toată lumea că nu se mai poate învăţa în clădirea veche. Dacă nu aş fi fost eu, copiii ar fi învăţat şi acum într-un local vechi de 100 de ani”, ne întâmpină educatoarea Alexandria Iorga (foto 1), mândră de noua investiţie, ca de propriul copil.

Politică şi frig

Din nefericire, atmosfera la grădiniţă nu este atât de idilică cum te-ai aştepta. Aproape că ne-am obişnuit ca unităţile de învăţământ din mediul rural să devină adevărate câmpuri de luptă dacă, din nefericire, primarul şi oamenii şcolii nu au aceeaşi culoare politică.

Excepţie de la regulă nu face nici Nicoreştiul, cu un primar PNL şi o fostă directoare coordonatoare a activităţii din grădiniţe de la PSD. Iată cum stau lucrurile:

„Am muncit enorm ca grădiniţa să arate cum e acum. Am fost după sponsorizări pentru covoare şi draperii lamelare. Dar nu mi-a fost apreciată munca.

Primarul Ionel Boghiu (foto 2) a făcut tot ce-a putut ca să mă destituie din funcţie, pentru că, la alegerile parlamentare, nu am fost de acord să se facă secţie de votare în grădiniţa care abia fusese dată în folosinţă. Primarul nu numai că m-a jignit, dar a făcut rău copiilor oamenilor care l-au votat, lăsându-i în frig, până la începutul lui decembrie anul trecut, refuzând să-mi trimită un fochist pentru centrală”, ne povesteşte educatoarea.

Alexandria Iorga mai spune că a cerut primarului în repetate rânduri un om care să suplinească fochistul pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean întârzia să-l angajeze.

„E vorba de o centrală de peste 500 de milioane vechi. Mi-a cerut să fac focul cu femeia de serviciu, dar mi-a fost frică.  Şi aşa a venit odată domnul primar, a făcut focul în centrală fără să-mi spună şi a ridicat supapele la maxim. Dacă nu aş fi fost în grădiniţă, să chem un muncitor să mă ajute, s-ar fi întâmplat cine ştie ce catastrofă”, susţine educatoarea.

Meci cu primarul

Deşi aproape toate cadrele didactice din Şcoala Nicoreşti l-au sfătuit pe primar că e mai bine ca secţia de votare să fie instalată într-unul din corpurile şcolii şi nu în grădiniţa cea nouă, Ionel Boghiu nici n-a vrut să audă. Ideea a fost susţinută şi  de unele cadre didactice din şcoală şi de liderul de sindicat Petrică Lazăr (fost primar PSD).

„Cu toţii, am considerat că e mai bine ca primarul să nu cheme 1.000 de oameni să voteze în grădiniţă, să aducă tot felul de microbi şi să facă mizerie, din moment ce abia fusese dată în folosinţă. Tot personalul din grădiniţe e obligat ca din şase în şase luni să facă analize, iar noi aducem o mie de oameni într-o singură zi.

Dar pentru că primarul şi conducerea Inspectoratului Şcolar erau de la PNL, votarea în grădiniţă a devenit sarcină de partid. Apoi s-au răzbunat pe educatoare”, spune şi liderul sindical de la Nicoreşti.

„Am fost nevoit să sparg uşa”

Ionel Boghiu ne-a spus că atâta vreme cât unităţile de învăţământ se află în subordinea Primăriei, este numai treaba lui unde decide să înfiinţeze secţiile de votare.

„Am fost nevoit să sparg uşa, pentru că doamna nu a vrut să-mi pună grădiniţa la dispoziţie. Până la urmă este numai meritul meu că s-a făcut această grădiniţă nouă. Eu am cerut expertiză tehnică, pentru a demonstra că vechea clădire nu mai poate fi reparată”, se laudă şi primarul, la rândul lui.

Cât despre problema fochistului, ne-a declarat că nu se simte vinovat cu nimic. „Sunt trei femei de serviciu la şcoala respectivă. Nu e aşa periculos să faci focul. Şi un copil de cinci ani poate să arunce un lemn în foc”, consideră Boghiu.

Meci cu Inspectoratul Şcolar

Îndrăzneala directoarei coordonatoare a grădiniţelor din Nicoreşti nu avea să rămână nepedepsită. În săptămâna de după alegeri, inspectoarea de la învăţământ preprimar, Ana Secrieru, vine în vizită la Grădiniţa din Nicoreşti.

„Cum a intrat pe uşă mi-a spus: «Am venit să te dau afară.» Eu nu m-am speriat. Am de acum 37 de ani de muncă.

M-a hărţuit. M-a pus să ţin activitate cu copiii. Dacă a văzut că nu are de ce să se ia, mi-a cerut să verifice hârtiile. Pentru că nu aveam făcută planificarea pe săptămâna în curs (fusese votarea şi a trebuit să mă mut dintr-o sală în alta şi apoi am avut de susţinut lecţie metodică şi nu am avut timp s-o fac), mi-a dat calificativul «insuficient», motiv pentru a fi destituită din funcţia de director coordonator. Au auzit-o şi colegii mei spunând că sunt foarte bine pregătiţi copiii de la grupa mea, atunci de ce mi-a dat insuficient?”, se plânge fosta directoare coordonatoare.

„Îşi cunoaşte bine meseria”

Am fost surprinşi să aflăm de la inspectoarea Ana Secrieru că, într-adevăr, educatoarea Alexandria Iorga este un cadru didactic care-şi cunoaşte meseria şi care s-a zbătut ca grădiniţa să arate cât mai bine:

„În săptămâna dinaintea alegerilor i-am cerut să vină la ISJ să discute cu domnul general, pentru că de două ori i-am dat telefon ca să primească secţia de votare în grădiniţă şi ea refuzase. Mi-a spus că nu vine, pentru că are treabă în campania electorală. Şi dintr-o chestiune de orgoliu, m-am dus s-o văd, imediat după alegeri”, recunoaşte Ana Secrieru.

Inspectoarea susţine că a fost impresionată de ceea ce făcuse educatoarea în grădiniţă şi de calitatea activităţii, dar că nu a putut trece peste faptul că aceasta nu avea documentele şcolare puse la punct:

„Nu avea planificarea pe săptămâna în curs, probabil nici portofoliul, pentru că se ocupase de campania electorală. Pentru acest lucru i-am dat «insuficient» la o inspecţie de rutină. Dacă-şi va rezolva problema cu documentele, poate primi alt calificativ”, mai spune Ana Secrieru. Aceasta a mai declarat că nu ea este cea care a destituit-o din funcţie, ci directorul şcolii coordonatoare.

Conform legislaţiei în vigoare, şcoala este o instituţie apolitică. În teorie. În practică, învăţământul, elevii şi părinţii acestora au de suferit mai tot timpul de pe urma meciurilor politice.

Citit 3000 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.