Comuna gălăţeană Lieşti, în carantină din cauza turbării

Comuna gălăţeană Lieşti, în carantină din cauza turbării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimele zile au fost depistate mai multe animale bolnave, printre care şi o vacă * Autorităţile spun că nu s-au făcut vaccinările antirabice pentru că nu au avut fonduri suficiente


Bugetele limitate şi preocuparea insuficientă pot duce la adevărate tragedii. Lieştiul, una dintre cele mai mari comune ale judeţului Galaţi, a intrat începând de ieri în carantină, după ce, de la începutul anului, mai multe animale au fost infectate cu rabie. Sursa boli este reprezentată de mai multe vulpi bolnave, ce au intrat în contact cu animalele domestice.

"Iniţial, pe 4 ianuarie, brigadierul silvic ne-a informat că ucisese o vulpe ce încercase să-i intre în curte. Atunci, medicul veterinar a trimis probe din animalul ucis către laborator, probe ce au confirmat că era vorba de rabie. Ulterior, un fermier din comună a chemat medicul veterinar pentru că unul dintre câini îi muşcase o vacă. Mai mult, omul a spus că nu îşi mai putea controla câinele", a povestit primarul localităţii Lieşti, Iulian Bot. Edilul, şi el tot medic veterinar de profesie, spune că animalul arăta semne clare de rabie. "Ulterior, a doua zi, probele de laborator au confirmat că este vorba de această boală", a mai spus acesta. Conform standardelor, câinele a fost eutanasiat, iar vaca muşcată va fi ţinută sub observaţie pentru o perioadă de 30 de zile. În cazul în care şi acest animal va prezenta semne de turbare, va fi eutanasiat.

Pe de altă parte, proprietarul vacii, fermierul Gheorghiţă Grosu, spune că paguba pe care cel mai probabil o va suferi ar fi putut fi evitată foarte uşor. "Dacă vaccinau câinii, aceştia nu ar mai fi turbat. Acum practic aştept să îmi omoare vaca. Din păcate, statul nu mă va despăgubi corespunzător. Animalul acesta, care este şi de rasă, costă 1.500 de euro. Statul însă va plăti cinci lei pe kilogram. Nu voi scoate nici măcar jumătate din bani", a spus acesta.

Bâlbâieli pe bani publici

Culmea este că acest focar de infecţie, ce se poate dovedi mult mai extins, putea fi evitat. Dacă Direcţia Sanitar Veterinară ar fi împărţit vaccinul antirabic către medicii veterinari din comună, câinii ar fi fost imunizaţi, iar contactul cu vulpile bolnave nu i-ar fi afectat foarte tare. "Acest virus se transmite doar prin muşcătură. În mod normal, ar fi trebuit împărţite aceste vaccinuri către medicii veterinari, care ulterior ar fi vaccinat toate animalele. Din păcate, DSV-ul nici măcar nu a acceptat ca medicii veterinari să cumpere vaccinul prin forţe propriii, iar ulterior Direcţia să plătească doar manopera, respectiv 5,7 lei pe câine. Acum vom institui carantină de gradul 3, vom înştiinţa oamenii şi pe cât posibil vom asigura vaccinarea", a mai spus primarul comunei.

Culmea este că imediat după apariţia acestui focar de infecţie, Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi a distribuit către comuna Lieşti 300 de vaccin antirabic. "Aceste doze sunt total insuficiente. Avem nevoie de cel puţin 3.000 pentru a acoperi întregul necesar", a mai explicat edilul.

În cursul zilei de ieri s-a deplasat la Lieşti o echipă din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi pentru a demara o anchetă la faţa locului. "În acest moment s-au făcut toate notificările legale în acest caz şi vom lua măsurile de rigoare", a declarat Lenuţa Ichim, directorul DSV Galaţi. Pe de altă parte, aceasta a spus că numărul de vaccinuri alocate localităţii a fost proporţional cu bugetul pe anul trecut. "Având în vedere acest caz, probabil anul acesta se va face o suplimentare", a mai spus aceasta.

În următoarele zile, toate animalele din zona adiacentă focarului vor fi vaccinate, iar vânătorii vor încerca să localizeze vulpile din apropiere. Virusul rabiei se poate transmite de la animal către om prin muşcătură. În cazul în care nu se apelează la un tratament de specialitate, virusul atacă sistemul nervos central, victima putând paraliza sau chiar muri. "Acest gen de infecţie este foarte periculos, mai ales la sat, unde oamenii au tendinţa să nu se trateze. Totul putea fi însă evitat, dacă autorităţile nu se zgârceau la bani", a mai spus primarul din Lieşti.

Citit 5025 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2013 10:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.