Ai carte, ai parte! Şomerii cu şcoală multă sunt puţini
Foto: Absolvenţii de studii superioare găsesc de lucru

Ai carte, ai parte! Şomerii cu şcoală multă sunt puţini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Grosul persoanelor fără loc de muncă este reprezentat de muncitorii necalificaţi

În piaţa muncii din România se înregistrează o situaţie paradoxală. Absolvenţii de studii superioare se plâng că nu găsesc de lucru sau, dacă găsesc, este vorba mereu despre posturi prost plătite. De multe ori, absolvenţii ajung să lucreze în domenii cu totul diferite de cele în care se specializaseră, motivaţii fiind de salarii mai bune, chiar dacă munca în sine nu le oferă şi altfel de satisfacţii. Este cazul economiştilor care pleacă să lucreze pe bani mulţi ca barmani sau crupieri pe vase de croazieră sau al absolvenţilor de medicină care lucrează ca agenţi de vânzări pentru companiile de medicamente.

În ciuda acestor situaţii, statisticile oficiale spun că, totuşi, absolvenţii de studii superioare reprezintă cel mai mic procent din totalul şomerilor români. Cu alte cuvinte, ai carte, ai totuşi parte de un loc de muncă, chiar dacă nu e întotdeaun cel visat.

În statisticile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, „grosul” şomerilor nu îl reprezintă intelectualii, ci necalificaţii sau cei cu studii medii. La 30 noiembrie 2012, erau înregistraţi 476.321 de şomeri. Din punct de vedere al gradului de instruire, ponderea cea mai mare a persoanelor care apelează la serviciile ANOFM o au şomerii fără studii - circa 68 la sută, şomerii cu studii liceale şi post-liceale reprezintă 24 la sută, iar cei cu studii universitare - doar 8 la sută din total.

Ce meserii produc şomeri

La nivel naţional, grosul şomerilor este reprezentat de muncitorii necalificaţi - în ferme, în industria prelucrătoare şi în lucrări publice, după care manipulanţii de marfă, constructorii şi vânzătorii. Interesant este că pe lista meseriilor producătoare de şomeri se regăsesc şi îngrijitorii de copii şi vârstnici, deşi, pe de altă parte, ca îngrijitoare, mai ales pentru vârstnici, pleacă încă în străinătate zeci de mii de românce, iar să găseşti o bonă la copil este o întreprindere de coşmar pentru majoritatea părinţilor din oraşele mari ale ţării.

La Galaţi, bătaie de joc pe site-ul AJOFM

Evident, am dorit să vă prezentăm şi datele similare de la nivelul judeţului Galaţi, dar, deşi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă are un site, informaţiile conţinute în acesta, la secţiunea Statistică, datează din 31.10.2011, deci nu au fost actualizate de un an, iar buletinul informativ din secţiunea Informaţii publice este aferent anului 2010. Că tot vorbim de funcţionari publici, plătiţi din banii noştri.

 

Citit 2470 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2013 12:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.