Ai carte, ai parte! Şomerii cu şcoală multă sunt puţini
Foto: Absolvenţii de studii superioare găsesc de lucru

Ai carte, ai parte! Şomerii cu şcoală multă sunt puţini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 • Grosul persoanelor fără loc de muncă este reprezentat de muncitorii necalificaţi

În piaţa muncii din România se înregistrează o situaţie paradoxală. Absolvenţii de studii superioare se plâng că nu găsesc de lucru sau, dacă găsesc, este vorba mereu despre posturi prost plătite. De multe ori, absolvenţii ajung să lucreze în domenii cu totul diferite de cele în care se specializaseră, motivaţii fiind de salarii mai bune, chiar dacă munca în sine nu le oferă şi altfel de satisfacţii. Este cazul economiştilor care pleacă să lucreze pe bani mulţi ca barmani sau crupieri pe vase de croazieră sau al absolvenţilor de medicină care lucrează ca agenţi de vânzări pentru companiile de medicamente.
În ciuda acestor situaţii, statisticile oficiale spun că, totuşi, absolvenţii de studii superioare reprezintă cel mai mic procent din totalul şomerilor români. Cu alte cuvinte, ai carte, ai totuşi parte de un loc de muncă, chiar dacă nu e întotdeaun cel visat.
În statisticile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, „grosul” şomerilor nu îl reprezintă intelectualii, ci necalificaţii sau cei cu studii medii. La 30 noiembrie 2012, erau înregistraţi 476.321 de şomeri. Din punct de vedere al gradului de instruire, ponderea cea mai mare a persoanelor care apelează la serviciile ANOFM o au şomerii fără studii - circa 68 la sută, şomerii cu studii liceale şi post-liceale reprezintă 24 la sută, iar cei cu studii universitare - doar 8 la sută din total.
Ce meserii produc şomeri
La nivel naţional, grosul şomerilor este reprezentat de muncitorii necalificaţi - în ferme, în industria prelucrătoare şi în lucrări publice, după care manipulanţii de marfă, constructorii şi vânzătorii. Interesant este că pe lista meseriilor producătoare de şomeri se regăsesc şi îngrijitorii de copii şi vârstnici, deşi, pe de altă parte, ca îngrijitoare, mai ales pentru vârstnici, pleacă încă în străinătate zeci de mii de românce, iar să găseşti o bonă la copil este o întreprindere de coşmar pentru majoritatea părinţilor din oraşele mari ale ţării.
La Galaţi, bătaie de joc pe site-ul AJOFM
Evident, am dorit să vă prezentăm şi datele similare de la nivelul judeţului Galaţi, dar, deşi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă are un site, informaţiile conţinute în acesta, la secţiunea Statistică, datează din 31.10.2011, deci nu au fost actualizate de un an, iar buletinul informativ din secţiunea Informaţii publice este aferent anului 2010. Că tot vorbim de funcţionari publici, plătiţi din banii noştri.

 

Citit 2336 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2013 12:39

8 comentarii

 • postat de ana
  Joi, 10 Ianuarie 2013 12:47
  poate ar fi fost mai potrivit titlul "ai pile ai parte" nu intereseaza pe nimeni in GL daca te duce capul sau nu , ba din contra , asta este evolutia orasului
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 10 Ianuarie 2013 11:21
  pentru YYO..poate ca am obosit sa acord mereu atentie la fiecare virgula si punct, oricum cui ii pasa cum scriu aici?!?
  Eu faceam referire la subiectul acestui reportaj si anume ca cine are diplome la stat (obtinute prin munca si nopti nedormite nu prin PILE SI MITA) nu are parte de un loc de munca. In Romania, nepotismul este la putere nu conteaza faptul ca ai invatat ca prostul, sperand ca vei avea un loc de munca .
  0
  0
  Raportează
 • postat de tot un somer dar fara facultate
  Joi, 10 Ianuarie 2013 10:27
  in ziua de azi, daca ai bani faci la facultati si masterate fara numar. Am fost martor la un interviu, unde din 10 candidati, toti cu facultate, a fost aleasa o persoana, singura de fapt, care terminase o facultate de stat, unde se intra in continuare cu examen, in defavoarea celorlalti 9 care facuse facultatea ,,la capra podului,,. Asa ca degeaba ai un tenc de diplome, si esti prost facut gramada, si mai vrei si salariu mare!!!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de YYo
  Joi, 10 Ianuarie 2013 09:57
  Măi ''eu'', oricât încerc, nu mă pot abține să nu fiu răutăcios! Exprimarea și ortografia comentariului tău nu prea mă face să cred că ai ''o facultate și un doctorat''. Dar dacă într-adevăr ai, e mai grav decât ne putem imagina! Dacă învățământul superior s-a transformat într-o afacere care vinde, legal, diplome de studii și ne inundă cu astfel de ''intelectuali'', ne-am ars!
  0
  0
  Raportează
 • postat de jos Mafia din aparatul bugetar
  Joi, 10 Ianuarie 2013 07:19
  Pe cei cu studii de masterat ca nu au un loc de munca cine ii mai baga in seama. Angajatorii nici nu stau de vorba cu tine daca ai studii, ca in dobitocia lor cred ca o sa le ceri un salariu astronomic.
  S-au dus demult vremurile cand se spunea ca "Ai carte ai parte" ! Vrajeala acum se zice "Ai carte n-ai parte" si
  Ai pile ai parte" !
  0
  0
  Raportează
 • postat de eeu
  Miercuri, 09 Ianuarie 2013 19:56
  Da, minciuni ca domnișoara red. sef nu avea cum sa se mai ia de aia de la somaj... si ii place sa vb singura, ca da bine...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mean Meanovitch
  Miercuri, 09 Ianuarie 2013 15:34
  Nu cred că s-a înţeles bine sencul cuvântului "meserie", de unde şi subtitlul uşor Ionescian, "Ce meserii produc şomeri". Cităm din DEX online: "MESERÍE, meserii, s. f. Profesiune sau îndeletnicire bazată pe un complex de cunoștințe obținute prin școlarizare și prin practică, care permit celui care le posedă să execute anumite operații de transformare și de prelucrare a obiectelor muncii sau să presteze anumite servicii; îndeletnicirea meseriașului; calificarea profesională a meseriașului; meșteșug, meșterie." E adevărat, acelaşi DEX menţionează, la urmă, şi înţelesul "ocupaţie, preocupare", dar aici intervine logica, spunându-ne că a fi necalificat nu înseamnă deloc a fi preocupat de ceva, ci dimpotrivă. Mai mult de atât, o meserie nu produce şomeri, ci lipsa de locuri în anumite domenii produce şomeri.
  Aveţi dreptate cu AJOFM-ul. Oare nu găsim vreo posibilitate prin care să nu-i mai plătim pe cei care stau degeaba pe banii noştri?
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 09 Ianuarie 2013 15:28
  Minciuni peste minciuni ...de 1 an de zile ma chinui sa gasesc de munca de si am o facultate si un doctorat. In Galati nu te angajeaza nimeni decat pe salarii de mizerie daca ai noroc sa gasesti sau deloc cum e in cazul meu. Mi se spune mereu ca am prea multe diplome dar nici macar nu intreaba ce salariu as dori . Romania tara care pregateste oameni ca sa ii tina someri .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.