Oamenii valoroşi de lângă noi: Un gălăţean uimeşte America cu invenţia lui

Oamenii valoroşi de lângă noi: Un gălăţean uimeşte America cu invenţia lui
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un gălăţean care a absolvit de curând celebra universitate Harvard vine în ajutorul tuturor sportivilor (şi nu numai) care doresc să îşi monitorizeze inima în timpul exerciţiilor fizice


În cadrul unei companii americane fondate chiar de către unul dintre colegii săi de la Harvard, Aurelian Nicolae, despre care "Viaţa liberă" a scris în urmă cu un an şi jumătate, a creat un produs mai mult decât util. Bobo, o denumire care simbolizează bătăile inimii, este un dispozitiv care se pune la mână exact ca un ceas şi care monitorizează activitatea inimii în timpul exerciţiilor fizice şi care permite sportivilor să obţină maximum din fiecare antrenament.

Bobo, "copilul" lui Aurelian Nicolae

Amănunte despre produsul dezvoltat de gălăţeanul Aurelian Nicolae, absolvent al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", se pot afla pe site-ul boston.com. "Holterul este o invenţie care există de 30 de ani, dar se pune în jurul bustului, iar oamenii nu prea îl poartă pentru că nu e comod. Cu ajutorul dispozitivului Bobo monitorizarea se poate face mereu", declară şeful companiei, Will Ahmed, citat de boston.com. Prototipul dezvoltat de gălăţeanul Aurelian Nicolae are doi senzori optici care intră în contact cu pielea pentru a furniza date legate de puls, precum şi un accelerometru care monitorizează mişcarea, mai scrie boston.com. Şeful companiei spune că, în prezent, sunt în teste şi o serie de senzori care să monitorizeze temperatura de la suprafaţa pielii şi nivelul de transpiraţie. Dispozitivul Bobo poate transmite informaţiile prin bluetooth către un smartphone, o tabletă sau un laptop, datele urmând a fi stocate pentru analiză. În articolul din boston.com se mai spune că produsul nu a fost încă scos pe piaţă, ci va fi distribuit direct antrenorilor şi proprietarilor de săli de fitness.

Colaborare cu Facultatea de Mecanică

"Viaţa liberă" a mai scris despre Aurelian Nicolae în iulie 2011, când, alături de un coleg de la Harvard, s-a aflat la Galaţi pentru o specializare la Facultatea de Mecanică, Universitatea "Dunărea de Jos". „Le-am propus (celor de la Harvard, n.r.) un program şi mi-au aprobat finanţare pentru şase studenţi care ar fi urmat să vină aici pentru training. Iniţial s-au înscris patru, apoi s-au mai retras doi şi am rămas în final doar eu şi cu John, care este şi el student internaţional la Harvard, fiind de origine din Nigeria. Pentru mine, important este că s-a stabilit o legătură între instituţii pentru că eu vreau să duc mai departe această colaborare. Din păcate, niciun student american nu s-a arătat dispus să vină în România, mai degrabă studenţii internaţionali au luat în calcul această variantă. Cred că există o opinie preconcepută cu privire la nivelul şcolii din România, din păcate ei nu văd nicio legătură între cercetarea de top şi universităţile din România”, declara în urmă cu un an şi jumătate Aurelian Nicolae.

Citit 4348 ori Ultima modificare Joi, 24 Ianuarie 2013 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.