Achiziţiile pentru spitalele publice vor fi făcute doar la nivel central

Achiziţiile pentru spitalele publice vor fi făcute doar la nivel central
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spitalele publice nu vor mai putea organiza licitaţii pentru anumite medicamente, materiale sanitare, echipamente sau servicii, începând cu a doua jumătate a acestui an. Achiziţiile se vor face centralizat, doar de către Ministerul Sănătăţii. Decizia are rolul de a preîntâmpina atât disfuncţionalităţile de aprovizionare a spitalelor, cât şi reducerea fraudei prin unele licitaţii trucate. Având în vedere volumele mari ale achiziţiilor, şi preţurile vor fi mai bune, ne asigură oficialii.

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Mihaela Debita, este de părere că ideea achiziţiilor centralizate este una benefică, atât timp cât lucrurile vor funcţiona şi în practică aşa cum sunt schiţate acum pe hârtie şi ministerul va avea la dispoziţie suficient personal care să facă acest lucru. "Primul beneficiu este acela al preţurilor mai scăzute obţinute la licitaţii. Apoi, faptul că de licitaţii nu se vor mai ocupa angajaţii din spitale este iarăşi de bun augur, în condiţiile în care şi aşa avem personal medical insuficient", explică dr. Debita.

Dispozitive medicale achiziţionate centralizat

  • echipamentele de diagnostic sau tratament prin radiaţii ionizante, medicină nucleară, rezonanţă magnetică şi ultrasunete (exemplu: tomograf, angiograf, aparate de radiologie fixă şi mobilă)
  • echipamentele pentru anestezie şi terapie intensivă (aparat anestezie, aparat de ventilaţie, defibrilator, pat ATI etc.)
  • echipamentele cardiovasculare (defibriliatoare)
  • echipamentele pentru endoscopie, cele pentru explorare complexă cu ultrasunete (ecografe)
  • echipamente pentru diagnostic, pentru neonatologie, urologie
  • echipamentele pentru transport intraspitalicesc şi de utilizare în Urgenţă, cum ar fi paturile pentru transfer, tărgile sau cărucioarele pentru transport pacienţi

Ministerul se va ocupa şi de asigurările de tip CASCO ale ambulanţelor, de combustibilul auto, de serviciile de reparaţii, întreţinere şi furnizare de anvelope pentru ambulanţe, dar şi de serviciile de întreţinere aparatură medicală pentru ambulanţe, UPU şi terapie intensivă şi de serviciile de întreţinere aparatură imagistică. Pe lista materialelor sanitare care vor fi achiziţionate direct de minister se numără catetere, ace de unică folosinţă, truse de perfuzie, seringi, vată, leucoplast şi gel pentru EKG.

De la medicamente oncologice la aspirină

Conform Evz, lista medicamentelor care ar urma să fie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi repartizate ulterior către spitalele publice cuprinde 412 produse, toate cu denumirea comună internaţională şi cu unitatea de măsură în care se prezintă (fiole, flacoane, capsule, bucăţi, plic, supozitor). Pe listă se regăsesc antibiotice, medicamente oncologice, medicamente pentru bolile cardiovasculare, pentru afecţiuni pulmonare cronice (bronşită acută, astm), pentru boli hematologice (anemii), boli digestive (gastrită, ulcer), psihice, neurologice (accident vascular cerebral), alergii, medicamente necesare în anestezia şi terapia intensivă, antiinflamatoare, dar şi banalele paracetamol şi aspirină.

Citit 1481 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2013 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.