Achiziţiile pentru spitalele publice vor fi făcute doar la nivel central

Achiziţiile pentru spitalele publice vor fi făcute doar la nivel central
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spitalele publice nu vor mai putea organiza licitaţii pentru anumite medicamente, materiale sanitare, echipamente sau servicii, începând cu a doua jumătate a acestui an. Achiziţiile se vor face centralizat, doar de către Ministerul Sănătăţii. Decizia are rolul de a preîntâmpina atât disfuncţionalităţile de aprovizionare a spitalelor, cât şi reducerea fraudei prin unele licitaţii trucate. Având în vedere volumele mari ale achiziţiilor, şi preţurile vor fi mai bune, ne asigură oficialii.
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Mihaela Debita, este de părere că ideea achiziţiilor centralizate este una benefică, atât timp cât lucrurile vor funcţiona şi în practică aşa cum sunt schiţate acum pe hârtie şi ministerul va avea la dispoziţie suficient personal care să facă acest lucru. "Primul beneficiu este acela al preţurilor mai scăzute obţinute la licitaţii. Apoi, faptul că de licitaţii nu se vor mai ocupa angajaţii din spitale este iarăşi de bun augur, în condiţiile în care şi aşa avem personal medical insuficient", explică dr. Debita.

Dispozitive medicale achiziţionate centralizat

 • echipamentele de diagnostic sau tratament prin radiaţii ionizante, medicină nucleară, rezonanţă magnetică şi ultrasunete (exemplu: tomograf, angiograf, aparate de radiologie fixă şi mobilă)
 • echipamentele pentru anestezie şi terapie intensivă (aparat anestezie, aparat de ventilaţie, defibrilator, pat ATI etc.)
 • echipamentele cardiovasculare (defibriliatoare)
 • echipamentele pentru endoscopie, cele pentru explorare complexă cu ultrasunete (ecografe)
 • echipamente pentru diagnostic, pentru neonatologie, urologie
 • echipamentele pentru transport intraspitalicesc şi de utilizare în Urgenţă, cum ar fi paturile pentru transfer, tărgile sau cărucioarele pentru transport pacienţi

Ministerul se va ocupa şi de asigurările de tip CASCO ale ambulanţelor, de combustibilul auto, de serviciile de reparaţii, întreţinere şi furnizare de anvelope pentru ambulanţe, dar şi de serviciile de întreţinere aparatură medicală pentru ambulanţe, UPU şi terapie intensivă şi de serviciile de întreţinere aparatură imagistică. Pe lista materialelor sanitare care vor fi achiziţionate direct de minister se numără catetere, ace de unică folosinţă, truse de perfuzie, seringi, vată, leucoplast şi gel pentru EKG.

De la medicamente oncologice la aspirină

Conform Evz, lista medicamentelor care ar urma să fie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi repartizate ulterior către spitalele publice cuprinde 412 produse, toate cu denumirea comună internaţională şi cu unitatea de măsură în care se prezintă (fiole, flacoane, capsule, bucăţi, plic, supozitor). Pe listă se regăsesc antibiotice, medicamente oncologice, medicamente pentru bolile cardiovasculare, pentru afecţiuni pulmonare cronice (bronşită acută, astm), pentru boli hematologice (anemii), boli digestive (gastrită, ulcer), psihice, neurologice (accident vascular cerebral), alergii, medicamente necesare în anestezia şi terapia intensivă, antiinflamatoare, dar şi banalele paracetamol şi aspirină.

Citit 1408 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2013 17:04

2 comentarii

 • postat de Maria Cojocea
  Luni, 11 Februarie 2013 09:35
  Tot timpul citesc si aud doar lucruri rele despre medicii din spitale,nu vorbesc de sistem,dar vreau sa va spun ca din nefericire a avut si sotul meu nevoie de ingrijiri medicale de urgenta dupa o interventie chirurgicala in strainatate si vreau sa va spun ca nu am vazut nici o diferenta in modul de tratare al pacientului ,de catre medici si tin cu orice pret sa le multumesc din suflet atat medicilor de la urgente ale caror nume din pacate nu le stiu,dar asta s-a intampla in data de 3 februarie,duminica, cat si doamnei doctor Ifrim,pe care din pacate nu am putut sa o contactez pentru a-i multumi personal pentru cum a fost tratat sotul meu si pentru profesionalismul de care a dat dovada.Inca odata MULTUMESC tuturor cadrelor medicale e la etajul 9 .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un pacient vechi al sistemului
  Luni, 11 Februarie 2013 07:12
  Foarte bine!
  Se vor starpi toti hotii si pungasii de la serviciile administrative de achizitie, nu vor mai conditiona medicii si farmacistii din spitale - vezi farmacista Chicos de la judetean - achizitionarea medicamentelor in functie de spagile primite de la firmele de medicamete si de excursiile primite cadou la celalalt capat al lumii - vezi excursiile facute de medicii oncologi, diabetologi in cele mai exotice tari ale globului, excursii facute pe banii firmelor de medicamente, daca le sunt achizitionate medicamentele! De asta raman sectiile de oncologie din spitale fara citostatice ca nu au primit doctorii spaga cat au vrut ei de la firmele distribuitoare! Ce criminali de medici! doctora Vasile de la Oncologie Spital Judetean pleaca pe banii firmelor de medicamente in tarile cele mai exotice si scumpe de pe glob cu mita primita de la furnizorii de medicamenete! Numai DNA nu vede si nu aude, pentru ca nu exista alternativa la medicina publica!
  Unde s-a mai pomenit ca fiecare doctor din spital sa-si achizitioneze medicamentele de la reprezentantii firmelor de medicamente numai dupa ce a primit spaga de la firma, in bani direct sau in excursii in toate tarile extravagante ale lumii? Si managerul de spital trebuie sa le cumpere ce vrea medicul, dupa ce el, medicul a luat spaga!
  Si managerii incaseaza spagi grase la adjudecarea contractelor de achizitii de la materiale sanitare, dezinfectante, consumabile, vezi la dializa spitalului judetean spagile incasate de directoarea de ingrijiri de la reprezentantul firmei care alimenteaza dializa;
  FOARTE BINE S-A GANDIT MINISTRUL ARAFAT! SA VEDETI CATI BANI SE VOR ECONOMISI PRIN LICITATIA SI ACHIZITIA CENTRALIZATA LA NIVELUL MINISTERULUI!
  In toate spitalele din Galati se incaseaza spagi grase pentru achizitia medicamentelor, materialelor sanitare, consumabile, aparatura! Asta-i la romani: Domnia spagii si a ciubucului din toate partile! De la toti, ca doar am invatat in 500 de ani de la otomani!
  Spaga de la achizitii, de la vii si de la morti, acolo in spagi si mita sunt banii nostrii ai platitorilor de asigurari de sanatate!
  Daca va separa Ministrul Arafat practica medicilor din sistemul public de cei din sistemul privat, atunci noi ca bolnavi, vom simti calitatea serviciilor!
  Daca vor munci aceiasi medici si in spitalele publice si in privat, cu medicamentele si materialelel furate de la spitalul public, atunci nu se va reforma sistemul sanitar romanesc NICIODATA!
  DA, este bine ca se incepe cu achizitia centralizata la Minister, dar trebuie continuat cu separarea practicii medicilor dintre public si privat! doar atunci va incepe o reforma asistemului sanitar!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.