Dr. Dan Botezatu: Ulcerul apare mai rar, dar se înmulţesc cazurile de reflux esofagian

Dr. Dan Botezatu: Ulcerul apare mai rar, dar se înmulţesc cazurile de reflux esofagian
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Stilul de viaţă care s-a schimbat vizibil în ultimele două decenii are repercusiuni şi asupra incidenţei bolilor gastrice. Astfel, potrivit dr. Dan Botezatu, şeful secţiei Gastroenterologie de la Spitalul Judeţean Galaţi, numărul pacienţilor cu ulcere gastrice şi duodenale este în scădere, în ultima perioadă. Lucrul se datorează în primul rândul faptului că nivelul de igienă în rândul populaţiei a crescut simţitor. "Nouă din zece cazuri de ulcere gastrice sau duodenale sunt cauzate de o bacterie, numită helicobacter pylori. Pe lângă igiena sporită, şi tratamentele antibiotice aplicate au dus la scăderea incidenţi ulcerelor. Mai ales în cazul persoanelor trecute de 50 sau 60 de ani această bacterie continuă să existe, dar rareori ajunge să cauzeze ulcere", explică dr. Botezatu.

Reversul medaliei

Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, despre incidenţa cancerelor digestive, care a crescut în ultimii ani. Până nu demult, Spitalul Judeţean nu era dotat cu un endoscop, motiv pentru care diagnosticul de ulcer se punea doar pe baza radiografiei. Din acest motiv, apăreau şi greşeli de diagnostic, unele cazuri de cancer digestiv trecând drept ulcere. Acum diagnosticul este mai precis, motiv pentru care cazurile noi diagnosticate de tumori maligne digestive sunt mai multe. A crescut, de asemenea, şi numărul celor care suferă de gastrite.

Boala secolului XXI

Modificarea obiceiurilor alimentare, stresul tot mai pregnant, consumul constant şi exagerat de alcool şi fumatul au dus la înmulţirea pacienţilor care suferă de boală de reflux gastroesofagian. "Între 20 şi 30 la sută dintre adulţi se plâng în prezent de această problemă. Atunci când o parte din conţinutul stomacului trece în esofag, apare senzaţia de arsură. Problema este că pereţii esofagului nu au structura necesară pentru a tolera aciditatea gastrică. Din acest motiv apare inflamaţia. Netratată, boala de reflux esofagian poate duce la apariţia cancerului, deoarece pereţii esofagului îşi modifică în timp structura. Procesul poată denumirea de metaplazie", concluzionează dr. Botezatu.

Citit 12071 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Februarie 2013 16:17

2 comentarii

 • postat de manuela
  Luni, 01 Aprilie 2013 18:27
  nu putea citi ecografia fiindga era ocupat cu numaratul banilor,
  cind a vazut ca sint prea putini a lasat totul balta si a trimis pe bunica acasa
  ce crezi ca el are timp de toate . Pentruacest articol poate mai primeste ceva
  dar de la bunica ce? nici gainele nu se mai oua !!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Laura
  Vineri, 15 Februarie 2013 12:27
  Acest doctor este foarte slab pregatit profesional.
  Bunica mea, a mers la dumnealui acuzand dureri de spate si de burta. I-a facut ecografie la toate organele si i-a spus sa stea linistita ca nu are nimic.
  Avand dureri in continuare, a mers si la alt medic, care i=-a spus sa mearga de urgenta la spital pentru ca e grav.
  Intr=adevar, la spital, in urma unor investigatii amanuntite s=a dovedit ca avea cancer la colon.
  Dupa 3 sapt. a decedat.
  Domnule doctor Botezatu, daca ii vedeti cumva mai batrani, credeti ca gata, nu trebuie sa mai traiasca? Nu va obositi macar sa interpretati o ecografie cum trebuie daca ii vedeti trecuti de o varsta. Sa va fie rusine!!!!!
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.