Operaţie în premieră la Galaţi! Copil salvat de o echipă de chirurgi de la Spitalul "Sf. Ioan"

Operaţie în premieră la Galaţi! Copil salvat de o echipă de chirurgi de la Spitalul "Sf. Ioan"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Viaţa unui băiat de 16 ani a fost salvată de o echipă de medici chirurgi de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Sf. Ioan” Galaţi. Băiatul, care locuieşte în Bereşti, a venit la camera de gardă a spitalului pe data de 21 ianuarie a.c. cu o stare generală foarte proastă. A povestit medicilor că în urmă cu 10 zile căzuse de pe sanie. În timpul accidentului, sania îl lovise în zona lombară. Deşi se simţise rău şi a avut dureri imediat după căzătură, părinţii au amânat venirea la spital.

Sanie mai periculoasă decât o maşină

„În primul moment am rămas total uimit. Un rinichi traumatizat în asemenea măsură nu vezi nici după un accident rutier. Oricum, pentru că băiatul a fost adus destul de târziu la noi, starea sa generală era una alterată, era dispneic (respira cu dificultate) şi avea un puls neregulat. Mai mult, abdomenul şi lomba dreaptă erau destinse”, explică dr. Virgil Cristea, şeful echipei de medici care a efectuat operaţia.
Înainte de a intra în sala de operaţie, copilului i s-a făcut un RMN, o urografie şi un set de analize la sânge. Toate aceste investigaţii au avut scopul de a afla care este starea de funcţionare a rinichiului stâng. „Pe 23 ianuarie l-am operat şi am depistat un hematom subcapsular (în interiorul capsulei care înveleşte rinichiul). Organul afectat era comprimat din cauza sângelui modificat (alterat), care conţinea cheaguri şi urina. Partea de jos a rinichiului era detaşată de restul organului. Din cauza celor peste zece zile câte trecuseră de la accidentare, dar şi ca urmare a modificărilor severe ale structurilor anatomice ale rinichiului, acesta nu a mai putut fi salvat, impunându-se extirparea lui. A fost o operaţie complexă, care a durat în jur de patru ore şi jumătate. Lucrurile au fost îngreunate din cauza situaţiei locale descrise”, continuă dr. Cristea.

I-au redat viaţa

Din fericire, evoluţia de după operaţie a fost una bună. Copilul a putut urina normal şi nu a făcut febră. „S-a dat jos din pat la trei zile după intervenţie, starea lui de sănătate îmbunătăţindu-se constant”, adaugă specialistul citat. Alături de dr. Cristea, echipa chirurgicală a fost formată din medicii Anca Ştefanopol şi Teodor Duca.

Operaţie de importanţă regională
Deşi intervenţii de chirurgie pediatrică urologică au mai fost efectuate în Galaţi în ultimii ani, niciuna nu a ajuns la complexitatea celei de faţă. Până în prezent, astfel de cazuri se operau în centre universitare ca Iaşi, Bucureşti sau Cluj. Directorul medical al Spitalului de Pediatrie Galaţi, dr. Ginel Baciu, este de părere că venirea dr. Virgil Cristea în Galaţi este un lucru important pentru judeţul nostru. „Este bine că avem un chirurg cu o experienţă bogată în spate, care are şi competenţă în chirurgia pediatrică urologică. Oamenii trebuie să ştie că operaţii cronice pe rinichi, complexe au avut loc în ultimii ani şi aici. Fiind operat în oraşul sau în judeţul său, copilul se poate bucura şi de sprijinul moral al familiei. De asemenea, faptul este de interes şi pentru locuitorii din judeţele limitrofe Galaţiului, atât în cazul traumatismelor, cât şi pentru bolile cronice”, este de părere dr. Baciu.

Cine este dr. Virgil Cristea
Dr. Virgil Cristea s-a născut la Galaţi, într-o casă situată chiar pe locul unde acum se află Spitalul de Copii „Sf. Ioan”. A urmat şi a absolvit Institutul de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Facultatea de Pediatrie. Timp de 23 de ani a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti. De aici s-a mutat la Braşov unde şi-a desfăşurat activitatea 11 ani.  Din octombrie 2009 s-a întors în Galaţi, unde a preluat conducerea Secţiei clinice de chirurgie şi ortopedie pediatrică din cadrul Spitalului de Copii. Concomitent, este cadru didactic la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi.

Citit 13105 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Februarie 2013 21:00

19 comentarii

 • postat de radu
  Sâmbătă, 27 Decembrie 2014 21:36
  5.13.143.***
  PARERILE SUNT IMPARTITE EU ERAM SA MI PIERD COPILUL DATORITA FAIMOSILOR DOCTORI CRISTEA SI DUCA
  1
  1
  Raportează
 • postat de ROdy
  Marți, 14 Mai 2013 01:21
  AŞA M-AI RARE FAPTE BUNE DAR BINE CĂ SA FĂCUT INVESTIGATI DUBLE PT.CĂ M-AI EGZISTĂ ŞI ERORI ÎN INVESTIGATI SĂNĂTATE DOCTORILOR.
  1
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Marți, 14 Mai 2013 01:07
  Sunt de acord să pună m-ai presus viata pacientului decît bani bravo echipei care la salvat
  0
  1
  Raportează
 • postat de Lili
  Marți, 05 Martie 2013 16:05
  este f frumos ca mai citim si lucruri bune despre salvare de vieti; ceea ce nu mi place este ca nu va informati corect cand scrieti un articol, respectiv ca acest copil a stat internat o saptamana la Spitalul Judetean unde i s-a amanat de 2 ori operatia pe motiv ca nu i se poate face anestezie. Abia dupa o cearta cu doctorul ( care a fost si remunerat in avans) parintii au cerut transferul in alt spital. Ar fi ok daca contactati familia acestui copil pentru a afla pe indelete ce s-a intamplat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihail pentru Mihail nu mai irosi oxigen
  Duminică, 17 Februarie 2013 20:23
  Daca ati fi mai atent ati observa ca AM APRECIAT CU ENTUZIASM FAPTA DOCTORILOR RESPECTIVI si apo nu am facut decat sa amintesc un vechi proverb cunoscut foarte bine in lumea medicala!!!De asemenea ,dac ati fi mai atent ati observa ca m-am adresat dumneavoastra nu cu MA ci folosind pluralul la persoana a doua ,asa cum este normal si politiocos intre oameni care ,mai ales nu se cunosc si nici nu au pascut probabil vacile impreuna ,cum presupun ca ati facut-o dupa modul de adresare cel putin!!!Sa ne auzim de bine iar doctorilor si celor suferinzi ,ca si noua ,tuturor,numai sanatate si mult bine!!!
  1
  0
  Raportează
 • postat de ALEXA
  Duminică, 17 Februarie 2013 14:25
  MA BUCUR SA AUD O VESTE BUNA,SA AUD CA MEDICII REDAU VIETI.FELICITARI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de EMI
  Duminică, 17 Februarie 2013 12:44
  BRAVO DOMNULE DOCTOR! DE OAMENI CA DUMNEAVOASTRA AVEM NEVOIE IN ORAS SI IN TARA! SUNTEM MANDRII CA MAI SUNT SI OAMENI PENTRU CARE NU CONTEAZA BANII SI CARE FAC BINE OAMENILOR NECAJITI SI SUFERINJI!
  1
  0
  Raportează
 • postat de mihail nu mai irosi oxigen
  Duminică, 17 Februarie 2013 10:04
  @Mihail: pai bravo ma, daca murea era vina doctorului, ca e incompetent ca il intereseaza doar banii etc, daca traieste pacientul inseamnca ca a fost interventia lui Dumnezeu.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Rosmary Enciu
  Duminică, 17 Februarie 2013 02:25
  Felictari unui om de exceptie, unui adevarat chirurg care a impins valorile mai departe de adevar, si unui indrumator ce mi-a luminat mintea! Pacat ca exista prea putini oameni de valoare!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihail
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 22:18
  Merituosilor medici toate urarile de bine si sanatate ,sa-i rasplateasca Dumnezeu,care atunci cand vrea(spune un vechi dicton!) vindeca prin mana doctorului!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de rodica
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 20:08
  sa ne traiti si sa fiti sanatos doctore,locul de bastina va incarca energetic si spititual si cum frumos spune ardeleanu ''no tare- -i bine cand are omu lucru lui''
  0
  0
  Raportează
 • postat de CHISCOP V.
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 18:46
  BRAVOOOOO! FELICITARI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alexandru Nechifor
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 16:11
  Felicitari domnului doctor !!! Este un medic de exceptie si un om extraordinar !
  0
  0
  Raportează
 • postat de ionela
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 15:49
  domnul doctor Cristea Virgil ma operat si pe mine..si a fost o operatie destul de complicata ii multumesc foarte mult chiar daca a trecut mult timp de atunci .. este un doctor foarte bun ..felicitari echipei de chirurgi
  0
  0
  Raportează
 • postat de Educaţia
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 12:40
  Şi faptul că avem Facultatea de Medicină şi Farmacie în Galaţi l-a ajutat pe dr. Virgil Cristea. Prin pregătirea cursurilor şi a activităţilor practice, medicul cadru didactic se autoperfecţionează în permanenţă. Norocul copilului! Cât despre părinţi, hai să ne punem şi alte întrebări! Problemele lor puteau să ducă la decesul copilului dar nu era mai bine ca oamenii să nu aibă probleme (cu banii, cu încrederea, inclusiv în sistemul medical etc.)?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Doctor House
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 10:16
  Dar Protecţia Copilului ce zice?!? Părinţii ăia ai lui ce au aşteptat?!? Probabil că dacă nu-l vedeau că aproape nu mai respiră aşteptau şi acum să se dea singur jos din pat! Cum poate un părinte să-şi vadă copilul că se tăvăleşte de durere şi să nu-l ducă la doctor?!?
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 07:58
  O MARE BUCURIE PENTRU GALATENI CA AVEM OAMENI DE VALOARE ,SANATATE BAIATULUI SI LA ECHIPA DE MEDICI SA DEA DOMNUL SA AUZIM NUMAI DE BINE DIN PARTEA SPITALULUI DE COPII CA FIECARE ARE COPII SAU NEPOTI SI VREM BINELE LOR
  1
  0
  Raportează
 • postat de DIMACHE GABRIELA
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 01:15
  BRAVO! echipei de medici care au salvat acest copil.bine ca se mai intimpla si lucruri bune,nu numsi nenorociri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DIMACHE GABRIELA
  Sâmbătă, 16 Februarie 2013 01:14
  BRAVO! echipei de medici care au salvat acest copil.bine ca se mai intimpla si lucruri bune,nu numsi nenorociri.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.