Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
21 comentarii

Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului propune închiderea circulaţiei pe segmentul dintre Parcul Eminescu şi Strada Basarabiei


La dezbaterea publică privind PUZ (Planul Urbanistic Zonal), organizată zilele trecute de instituţia Arhitect şef din cadrul Primăriei Municipiului, Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului (ApRG), care a participat din calitate de partener al Primăriei, a propus spre dezbatere o petiţie.
Emil Ancuţa, proprietar al unor imobile din zona veche a oraşului, Marcel Capriş, proprietar al Casei Serfioti, şi colecţionarul Costel V. Gheorghiu au susţinut în faţa Comisiei de Urbanism necesitatea transformării unei părţi din strada Domnească în pasaj pietonal. În respectiva petiţie se solicită „închiderea traficului pe strada Domnească, între Parcul Mihai Eminescu şi strada Basarabiei, transformarea acestei zone în alee pietonală şi centru istoric al oraşului, devierea traficului pe alte străzi adiacente, revenirea la pavajul cubic pe această porţiune, respectarea cromaticii clădirilor, restaurarea monumentelor istorice şi de arhitectură”.

Răspunsul Primăriei

Referitor la acest aspect, Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului ne-a declarat: „Până când strada Alexandru Ioan Cuza nu va fi reabilitată, până când strada Traian nu va fi reabilitată, aceste lucruri se vor întâmpla în cursul acestui an, până când pe secţiunea Prefectură - Biserica Greacă nu avem măcar un pic de umbră, presupunând că vrem să scoatem terase în stradă pe o anume perioadă de timp, mai ales în cursul verii; până când sediului Poliţiei, generator de trafic, nu i se găseşte un loc mai aproape de zona urbană cu densitate maximă, până în momentul respectiv, e greu de crezut că se poate gândi cineva la o soluţie cu noimă a închiderii circulaţiei, fie şi pe perioade limitate”.

Ideea nu e nouă

De la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, aflăm că ideea nu este nouă, ci s-a vehiculat şi la dezbaterea PUG-ului municipiului Galaţi, în 2011, după modelul oraşelor care au zone istorice de referinţă şi unde afluenţa turiştilor este deosebită. „Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi chiar a înaintat, oficial, o adresă Primăriei Galaţi să aibă în vedere această posibilitate, dacă nu pentru întreaga zonă în care strada Domnească este monument istoric, respectiv de la Parcul municipal Mihai Eminescu până la Grădina Publică, măcar pentru tronsonul cuprins între Palatul Administrativ până la Catedrală şi asta doar în weekend. Bineînţeles, cu analizarea de către autorităţile competente a posibilităţii realizării acestui lucru. Primordial, trebuie analizate posibilităţile de deviere şi preluare a circulaţiei pe străzile adiacente. Din nefericire, trebuie să ţinem seama că atât pe strada Alexandru Ioan Cuza, cât şi pe strada Mihai Bravu există case poate chiar mai vechi decât cele de pe Domnească, imobile pe care nu am dori să le vedem dispărute.  Sunt câteva probleme, pe care le cunoaştem foarte bine, legate de solul macroporic al oraşului, de existenţa unor străzi chiar pe „malul râpei”, lucru care pune în dificultate devierea circulaţiei autovehiculelor, precum şi ocolirea unei zone întinse pentru a ajunge în două puncte relativ apropiate din centru. Suntem convinşi însă că, dacă se va dori ca potenţialul turistic al oraşului nostru să fie exploatat, se vor găsi şi soluţii”, conchide consilierul Marius Mitrof.

Din imaginile vechi se poate vedea cum arăta centrul Galaţilor acum mai bine de o sută de ani. Pentru a putea reconstitui, însă, acel centru istoric, poate că nu cu închiderea străzii ar trebui să începem, ci cu restaurarea imobilelor reprezentative, nu de alta, dar să ne fie drag să privim în jur…

Citit 4028 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2013 17:51

21 comentarii

 • postat de Mircea Miercuri, 20 Februarie 2013 20:33 Link la comentariu
  0
  0

  Cit esti de prost !!!!!!!! Daca lucrezi acolo, daca scade cota sefului in cazul in care ar face ceva bun ptr oras, nu aruncand venin poti justifica salariul si lipsa ta de educatie. E suficient simpla ta prezenta ! Esti neinsemnat si trist !

  Raportează
 • postat de Mircea Miercuri, 20 Februarie 2013 20:32 Link la comentariu
  0
  0

  Cit esti de prost !!!!!!!! Daca lucrezi acolo, daca scade cota sefului in cazul in care ar face ceva bun ptr oras, nu aruncand venin poti justifica salariul si lipsa ta de educatie. E suficient simpla ta prezenta ! Esti neinsemnat si trist !

  Raportează
 • postat de gg Luni, 18 Februarie 2013 22:06 Link la comentariu
  0
  0

  Bieti naivi idealisti! Sunteti lipsiti de simtul realitatii! Continuati sa va numarati fotografiile de odinioara si sa visati la un altfel de Galati. Din pacate cei in viata la ora actuala nu-l vor vedea niciodata. Poate copii si nepotii nostri sa aiba parte de noul Galati. Aici nu e vorba de faptul ca nu-s galatenii uniti (n-au fost niciodata), nu e vorba de comentarii veninoase e vorba de realitate. Sa compari Galatiul cu Sibiul sau cu Brasovul e jenant, nu pentru Galati. Hai sa incercam fiecare din noi sa-l mentinem cat de cat la limita unei convietuiri decente si vor veni vremurile in care sa nu ne fie rusine ca locuim in Galati. Deocamdata mie imi este...iar cine zice ca este mandru ca este galatean sa-mi dea un singur temei actual.

  Raportează
 • postat de micuto Luni, 18 Februarie 2013 21:43 Link la comentariu
  0
  0

  Sunt de acord .... dar doar dupa ce termina Gradina Publica ...... mai tineti minte? pentru cei tineri a fost odata ca niciodata

  Raportează
 • postat de Bogdan Mihai Luta Luni, 18 Februarie 2013 20:51 Link la comentariu
  0
  1

  Domnilor nu va mai ascundeti dupa pseudonime.Asta a-ti facut toata viata de aia nu se misca nimic in orasul acesta. Preferati sa stati si sa comentati precum" chibitii" pe marginea stadionului la un meci prost. Mai umblati putin prin tara sa vedeti centrele oraselor din Brasov, Bucuresti, Sibiu,Oradea sau chiar aici langa noi la Braila. Sunt strazi foste principale actualmente inchise care au dus la o dezvoltare turistica a acestor orase. Nu mai putem sta doar in umbra combinatului si a santierului , ca sursa de ventituri. Cine are viziune si dorinta de realizare vede o sursa de venituri in turistii din navele de croaziera ce trec saptamanal prin dreptul Galatiului (dar nu aveti cum sa le vedeti daca vedeti peste tot maimute de la banca, afaceristi ,cefe late, si politisti corupti). si care ar putea opri in port. Dar de acolo unde-i duci? Despre asta e vorba. De dezvoltare si emancipare a orasului. Pana la urma la readucerea lui pe locul in care era in perioada ante si interbelica. Cati dintre voi comentatorilor stiti ca Galatiul a avut 19 consulate si a fost sediul Comisiunii Europene a Dunarii? Dar primul zbor al unei aeronave de linie ca a fost intre Galati si Bucuresti stiti? Stiti ca Liniile Aeriene Romane (predecesorul Taromu-ului) aici au aparut prima data? Astea sunt doar cateva mici amunute despre orasul nostru. Eu personal sunt mandru ca sunt galatean avand in vedere trecurtul nostru. Daca ati fi galateni nu cred ca nu va misca aceste informatii si nu va incita sa faceti ceva pentru oras inafara de comentarii belicoase.

  Raportează
 • postat de Cacarau Travolta Luni, 18 Februarie 2013 20:46 Link la comentariu
  0
  0

  Draga Virgil,
  Singura mea nedumerire o reprezinta faptul ca nu ne-ai precizat tu care-i partea plina a paharului. Orasul e si asa sufocat de traficul infernal, bani de asfaltari inteleg ca nu se aloca, strazile in Galati se repara cu viteza cu care se construiesc celebrele autostrazi in tara. Astea sunt bombe fumigene aruncate pe piata de administratia locala deranjata de comentariile in majoritatea absoluta nefavorabila. Scopul lor e sa canalizeze macar discutiile pe teme SF, gen tunel pe sub Dunare, strazi in genul celor din orasele italiene, stadioane pentru finala Champions League, samd. Bulgarii macar au avut curajul sa se revolte chit ca noi suntem aia latini cu sangele fierbinte, atunci cand companiile straine le-au bagat adanc mana in buzunar. Noi in schimb idolatrizam toti codosii care se dau in spectacol in cluburi, puscariasii alungati de Occident si camatarii caramelizati. Asadar Virgil, te intreb care zici ca-i partea plina a paharului?

  Raportează
 • postat de Virgil Panait Luni, 18 Februarie 2013 17:17 Link la comentariu
  0
  0

  Citesc comentariile veninoase de pe aceasta pagina si nu pot decat sa observ ce "uniti" suntem noi, galatenii, cand e vorba de orasul nostru. Tocmai de asta babalacul de Nicolae, alaturi de Ciumacenco, si, mai inainte de asta, Durbaca, au facut ce au vrut din acest oras. Ne place sa comentam, la o samanta, la un pahar de vin, sa ne scuipam amarul, dar nu suntem in stare sa facem absolut nimic pentru oras. Sariti cu totii la gatul acestei idei si vedeti deja numai jumatatea goala a paharului, insa nu sunteti in stare niciunul sa dati vreo idee viabila, sa veniti cu un comentariu constructiv. Sunteti toti jalnici, de asta tara este unde este. Rusine, jalnici comentatori, sunteti buni pe stadion la Metalosport.

  Raportează
 • postat de manuela Luni, 18 Februarie 2013 14:34 Link la comentariu
  0
  0

  Mai bine safie vindut la musulmani acest oras, ei vor face odine mai buna.
  De asa ceva e bun statul roman....

  Raportează
 • postat de gigi Luni, 18 Februarie 2013 14:26 Link la comentariu
  0
  0

  O idee fara continut pt. zilele noastre. Daca doresc parfum de epoca , sa gaseasca formula magica si sa intoarca in timp. Realitatile de astazi ale orasului nu se pliaza pe nostalgiile lor. E bine sa si visezi , dar picioarele sa-ti atinga pamatul .

  Raportează
 • postat de xxx Luni, 18 Februarie 2013 14:24 Link la comentariu
  0
  0

  @Vali Da Vali, ai pus punctul pe i cu scoaterea tziganilor=rromilor din centru si refacerea cladirilor istorice. Altfel praf in ochi si curand se va spune ca Stan e mai rau decat Nicolaie.

  Raportează
 • postat de galatean batjocorit de niste neaveniti din primarie Luni, 18 Februarie 2013 14:16 Link la comentariu
  0
  0

  Vreti umbra ? Retezati toti teii, asa cum i-ati mutilat si pe cei de pe Brailei si va fi "raiul pe pamant" ! Dobitocilor care v-ati batut joc de ce era mai frumos si mai reprezentativ in orasul asta chinuit : TEII !

  Raportează
 • postat de Vali Luni, 18 Februarie 2013 12:33 Link la comentariu
  0
  0

  Da! Cu conditia sa scoata sitiganii din centru!
  Altfel vom fi precum Mesterul Manole, ce plantam ziua dispare noaptea!

  Raportează
 • postat de Praf in ochi Luni, 18 Februarie 2013 11:25 Link la comentariu
  0
  0

  Sectia 1 de politie distruge centrul civic construit tot din banii galatenilor, maimutele de la banca ce si-a inchiriat spatiu la parterul blocului "Master" distruge gresia trotuarului parcand fix sub geamul birourilor, caldararii de la prefectura se catara cu masinile pe treptele palatului proiectat de Ion Mincu si ne aburiti pe noi cu zona pietonala...

  Raportează
 • postat de galatean Luni, 18 Februarie 2013 10:43 Link la comentariu
  0
  0

  Cu acces pietonal si se intra cu masina doar cei rezidenti ,ca de, stau acolo ;astia chir cred in ineptiile lor ,caci ori cum normali nu sunt cei din primarie in frunte cu conducatorii alesi, a plecat dr....u si a venit tasu.

  Raportează
 • postat de suparatu` Luni, 18 Februarie 2013 10:35 Link la comentariu
  1
  0

  ``Renaşterea Galaţiului`` = afaceristii orasului vor asta, pentru prosperitatea lor ! Nu mai stiu ce masuri sa gandeasca pentru a scoate mai multi bani !
  Le-au placut sa cumpere pe bani putini casele din centrul vechi al orasului, acum trebuie sa le placa si sa accepte ideia de ``pustietate`` si lipsa de afaceri a acestei zone !
  Sa nu incerce sa ne ``prosteasca`` pe noi cu „închiderea traficului pe strada Domnească, între Parcul Mihai Eminescu şi strada Basarabiei, transformarea acestei zone în alee pietonală şi centru istoric al oraşului,irilor, restaurarea monumentelor istorice, bla, bla, bla .....”

  Raportează
 • postat de xxx Luni, 18 Februarie 2013 09:51 Link la comentariu
  1
  1

  Din pacate distrugerea cladirilor vechi continua inca mai abitir decat pe vremea mandatului vechiului primar, Nicolaie, Asociatia pt. Renasterea Gl remarcandu-se doar prin cateva expozitii bune de fotografie-document cu vechiul oras. Se foloseste pretextul ca „dreptul la proprietate e sfant”, chiar si-n dauna dreptului, interesului obstei, comunitatii.

  Raportează
 • postat de Alecu Luni, 18 Februarie 2013 08:05 Link la comentariu
  0
  0

  Primaria nu este in stare sa amenajeze strazile din jurul pietei,strazi care nici macar nu sunt asfaltate si arata ca dupa aratura de toamna acest grup cere reabilitarea centrului istoric.Probabil este vorba de un grup de satira si umor.

  Raportează
 • postat de un European Luni, 18 Februarie 2013 07:07 Link la comentariu
  0
  0

  Proprietarul casei Serfioti a golit conturile turistilor europeni de bani pentru achizitia acestei case.

  Raportează
 • postat de gigi Luni, 18 Februarie 2013 06:59 Link la comentariu
  0
  0

  Un grup de oameni cu interese proprii cer acest lucru.Totul in interes personal si atit.

  Raportează
 • postat de Delimano Luni, 18 Februarie 2013 06:43 Link la comentariu
  0
  0

  Ideal este sa fie tot centrul orasului zona pietonala, iar tigaile de genul x5/q7 si alte asemenea sa fie obligatoriu lasate la intrarile in oras. Chiar si autoturismele politiei sa fie restrictionate daca nu sunt prevazute cu motoare electrice. Asa se pastreaza un oras sanatos, nu neaparat pentru plimbari de weekend. Iar cei ce locuisc in centru pot avea acces in baza unui timbru special ca oricum platesc impozite de rezidentabili si le inghit gazele de esapament la toti expatii care se freaca cu farfuriile prin oras pentru a fi vazuti.

  Raportează
 • postat de Cacarau Travolta Luni, 18 Februarie 2013 00:48 Link la comentariu
  0
  0

  Pana cand in orasul asta nu vor decide doar cefele late cu gipan care nu ezita sa se incaiere dupa scenarii din filmele americane chiar la terasele din acea zona, sub nasul politistilor, fara sa fie prinsi, pana cand nu vor fi demolate constructiile ce adapostesc veritabile bordeluri in parc, pana ce o intreaga politie nu va putea stopa un obsedat de mana muzei de la statuia lui Eminescu, despre ce vorbim noi?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.